21 °C Budapest
Close up shot of gas station fuel pump nozzles

Kifakadtak a magyar benzinkutasok a kormányra: ez a minisztérium válasza

2024. május 14. 11:04

Rendkívüli közgyűlést tartott a Független Benzinkutak Szövetsége Egyesülete, ahol megállapították, hogy veszélyben vannak az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások, melynek okai közt szerepel a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon. A Nemzetgazdasági Minisztérium kedd reggeli közleményében visszautasította a vádakat.

Rendkívüli közgyűlést tartott a Független Benzinkutak Szövetsége Egyesülete május 10-én, és az alábbi megállapításokat tette a tagság:

Veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások, melynek okai közt szerepel a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon.  Kevesen tudják, de az üzemanyag literárának  50 %-a adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére.

Mint írták, miközben az egyes szektorokban jelenlévő, Magyarországon működő nagyvállalatok a stagnáló gazdasági környezetben is kimagasló profitabilitást értek el a lakosság és a KKV szektor terhére, a lakosságot szegénységbe, a KKV-kat lehetetlen helyzetbe hozzák. Az üzemanyag  kiskereskedelmi üzletágban ez évtől 20-szorosára, azaz 0,15 %-ról 3 %-ra emelték árbevétel arányában  a kisebb piaci szereplők adóterhelését, miközben a legnagyobb piaci kiskereskedelmi szereplők adóterhelését 4,5 %-ról 3 %-ra csökkentették - írják.

A Tagság úgy látja, hogy elengedhetetlen a magyarországi adórendszer reformja egy stagnáló gazdasági pályán lévő nemzetgazdaság esetén, melynek állandó motorja a magyar családi KKV szektor.

Az FBSZ elfogadta, hogy vásárlói mozgalmat indítanak a családi benzinkutak megmentése és fennmaradása érdekében, mivel csak ez a gazdasági szegmens biztosíthat versenyt  az üzemanyag-kiskereskedelemben a MOL monopol hatalmával szemben. Ennek a szektornak létfontosságú a megmaradása a magyarországi kiskereskedelem területén.  Az FBSZ tagvállalatai mindent elkövetnek azért, hogy versenyképes árakkal várják vásárlóikat, ügyfeleiket. Szükségük van viszont forgalmuk növelésére, hogy megpróbálhassák kompenzálni a kormányzati nyomásra mesterségesen leszorított árrés miatti veszteségeket, ki tudják termelni költségeiket és életben maradhassanak.

Reagált a minisztérium

A közleményre a Nemzetgazdasági Minisztérium kedd reggel reagát. Felszóliította a Független Benzinkutak Szövetségét és annak elnökét, Egri Gábort, hogy fejezze be a vádaskodást.

Mint írták, a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát is. Az ugyanis nem fogadható el, hogy kizárólag a profitot nézzék, a magyar családok érdeke az, hogy ne fizessenek többet a szomszédos országok átlagánál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üzemanyagkereskedők többsége megértette és elfogadta a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre az üzemanyagok esetében. Benzinért 38 forinttal, a gázolajért 52 forinttal kell kevesebbet fizetnie a családoknak áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. Azaz a kormány a benzin árát közel 6%-kal, a gázolaj árát mintegy 8%-kal csökkentette.

Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. Mint írták, a Szövetség  kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik. A megtévesztő kommunikáció helyett a hatékonyság növelésére, a költségek leszorítására kellene törekedni, hogy olcsóbban tudják árusítani az üzemanyagokat.

Szintén hamis és megtévesztő a más szektorokkal történő összehasonlítás, hiszen a kormány minden egyes szektorban extraprofit adót vezetett be, ahol olyan extra jövedelmek és profitok keletkeztek, amelyekért az adott vállalkozások nem dolgoztak meg. Így történt ez a bankszektor, a kiskereskedelmi szektor és az energiaszektor esetében is.

Az NMG szerint az sem igaz, hogy az üzemanyagárak adótartalma kiemelkedő Magyarországon. Hazánkban az üzemanyagok adótartalma alacsonyabb, mint a szomszédos országokban. Magyarországon a benzin esetében 46% az adótartalom, míg a szomszédos országokban átlagosan 49%. A gázolaj esetében 45%-ot tesz ki az adótartalom hazánkban, szemben a szomszédos országokban tapasztalható 50%-os szinttel.

Megállapították továbbá, hogy az üzemanyagforgalmazó piacon belül a színes és a kisebb, fehér
(független) kutak közötti szembenállás a piaci struktúra sajátosságából fakad. Ebben a versenyben azonban mindenkinek szabad utat kell biztosítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem