18 °C Budapest
Mladá Boleslav, 2020. április 25.2017. augusztus 15-i kép egy minõségellenõrrõl a Skoda Mladá Boleslav-i összeszerelõüzemében. A Skoda 2020. április 25-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt leállított termelést április 27-én újraindítják.MTI/EPA/Martin Divisek

Fajsúlyos bejelentés érkezett a Skodától: nagy lépést tesz Magyarország egyik kedvenc autógyártója

2024. március 12. 21:59

A Skoda AUTO előre tovább erősíti elkötelezettségét az e-mobilitás iránt az új Elroq idei világpremierjével, egyúttal jövőre 6 új típussal bővíti az elektromos jármű kínálatát.

„Az Enyaq volt tavaly a negyedik legnagyobb darabszámban értékesített elektromos autótípus Európában, új rekordot felállító 81 700 darabos globális értékesítési mennyiséggel, ami 52,1 százalékos növekedés 2022-höz képest" - közölte Andreas Dick, a Skoda AUTO igazgatótanácsának a gyártás és a logisztika területeiért felelős tagja, aki egyúttal bejelentette azt is, hogy jövőre 6 új típussal bővítik az elektromos járműveik kínálatát.

Az Enyaq: a Skoda elektromos jövőjének éllovasa

Az Enyaq fémjelezte a Skoda AUTO e-mobilitási kampányának elindítását, ugyanis ez a Skoda első olyan típusa, amely a Volkswagen Csoport modulrendszerű elektromos hajtáskoncepcióján (Modular Electrification Toolkit – MEB) alapul. A márka 32 millió eurós beruházás keretében alakította át Mladá Boleslav-i központi üzemének gyártósorát, hogy egymással párhuzamosan gyárthassa az MEB és a belső égésű motort használó MQB platformon alapuló típusokat. A vállalat 2023-ban a teljesen elektromos szabadidő-autó 81 700 példányát szállította ki, ami 52,1 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Túl azon, hogy az Enyaq nulla károsanyag-kibocsátású üzemelést kínál, a gyártó szén-dioxid-semleges mérleggel szállítja ki az ügyfeleknek.

Az Enyaq termékcsalád újdonságai a 2024-es modellévre

A Cseh Köztársaságban az Enyaq és az Enyaq Coupé az elektromos járművek piacának negyedét szerezte meg, ezáltal a legnépszerűbb elektromos autók a márka hazai piacán. Szlovákiában több mint 17 százalékos részesedéssel szintén vezetik a piacot, míg a második legnagyobb darabszámban értékesített akkumulátoros elektromos autóknak számítanak Észtországban, Finnországban, Ausztriában és Svájcban.

A 2024-es modellév jelentős továbbfejlesztéseket hoz: az Enyaq 85, 85x és RS modellek erősebb és hatékonyabb villanymotorokat kapnak a hátsó tengelyre, új szoftverük pedig logikusabban használható kezelői felületet eredményez. Ezek a módosítások a további műszaki újításokkal együtt növelik a hatótávolságot, optimalizálják a töltés hatékonyságát és lehetővé teszik az akkumulátor előmelegítését egyenáramú töltők esetén, hogy a jármű jobban teljesíthessen. Az Enyaq termékcsalád legnagyobb hatótávja több mint 560 kilométer a szabadidő-autó és több mint 570 kilométer a Coupé változat esetében, miközben a töltési idő 10-ről 80 százalékra kevesebb mint 30 percre csökkent mindkét kivitelnél.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Skoda elkötelezettsége az e-mobilitás iránt

A Skoda AUTO elkötelezett az e-mobilitási stratégiájának teljes megvalósítása iránt, ezért 5,6 milliárd eurót fordít ennek elérésére 2027-re. Továbbá a vállalat 2023 decemberében egy új gyártósor üzembe állításával napi 1500 darabra növelte MEB akkumulátorgyártási kapacitását. Idén a teljesen elektromos Elroq bevezetése bővíti majd a Skoda akkumulátoros elektromos járműveinek kínálatát, ugyanis a cseh autógyártó belép az akkumulátoros elektromos kompakt szabaidő-autók alapvető fontosságú kategóriájába.

Címlapi kép: MTI/EPA/Martin Divisek

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm