16 °C Budapest
Detail of hand filling the fuel tank of the passenger car

Itt a matek: így spórolhat bármelyik magyar 20-30 százalékot az üzemanyagon, bármelyik kúton

2023. december 16. 16:04

Immár biztos január elsejével 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok Magyarországon. Ez egy átlagos telitank esetében több mint 2000 forintot jelent, szívhatja a fogát, akinek sokat kell autóznia. Összeszedtünk pár tippet, amelyekkel akár 20-30 százalékot is foghatsz a kocsi fogyasztásán.

Immár biztos január elsejével 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok Magyarországon a jövedéki adó emelése miatt. Gyakorlatilag többhavi árcsökkenést nulláznak le egyetlen perc alatt, legutóbb pénteken is jelentősen csökkentek az árak, a benzin esetében bruttó 9 forintos árcsökkenés volt a kutakon, a gázolaj ára pedig bruttó 5 forinttal kevesebb.

Ha a péntektől érvényes árakra dobjuk rá az adóemelést ( 95-ös benzin: 564 Ft/liter, gázolaj: 588 Ft/liter), akkor mári újra 6-ossal kezdődő tarifákat kapunk, ami sokaknak már a lélektani határt jelenthet. Egy 50 literes telitank esetében január 1-től több mint 2000 forinttal fizethetnek többet az autósok. Így elsőre kevésnek tűnhet, de aki minden nap ingázik, annak igencsak húsbavágó lehet.

Alább a which.com segítségével olyan tippeket szedtünk össze, amelyek követésével akár 20-30%-kal is csökkenthetjük autónk üzemanyag-fogyasztását.

Válassz megfelelő autót

Az üzemanyag-hatékonyság az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni egy új autó vásárlásakor. A gazdaságos autók általában kisebbek, könnyebbek és hatékonyabb motorral rendelkeznek. Egyszerűen fogalmazva, minél nagyobb és nehezebb egy kocsi, annál több üzemanyagot fogyaszt. A gazdaságos autók általában kisebbek, könnyebbek és hatékonyabb motorral rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiára van szükségük a mozgatásukhoz, ami csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

  • A gazdaságos autók közé tartoznak:
  • Kisautók, például a Ford Fiesta vagy a Volkswagen Polo
  • Hibrid és elektromos autók
  • Dízelmotoros autók

Fontos megjegyezni, hogy az üzemanyag-fogyasztás nem csak az autó méretétől és típusától függ. A vezetési szokások is jelentősen befolyásolhatják az üzemanyag-fogyasztást.

Tartsd karban az autót

A rendszeres karbantartás segíthet javítani az üzemanyag-hatékonyságot. Fontos, hogy rendszeresen cserélni az olajat, a szűrőket és a gumiabroncsokat. Az olaj és a szűrők cseréje segít biztosítani, hogy az autó motorja megfelelően működjön. Ez csökkentheti a súrlódást, ami javítja az üzemanyag-fogyasztást. A gumiabroncsok megfelelő nyomása is fontos a hatékonyság szempontjából. Az alulfújt gumiabroncsok növelik az ellenállást, ami növeli a fogyasztást.

A gumiabroncsok nyomását havonta ellenőrizzük, és szükség esetén fújjuk fel a megfelelő nyomásra. Az ajánlott gumiabroncs-nyomást általában az autó kézikönyvében találjuk meg.

Kerüld a hirtelen gyorsítást és fékezést

A hirtelen gyorsítás és fékezés növeli az üzemanyag-fogyasztást. Kerüljük ezeket a manővereket, és próbáljunk egyenletesen vezetni. Ha hirtelen gyorsítunk, az autónak több energiára van szüksége a sebességnöveléshez. Ha hirtelen fékezel, az autónak több energiát kell levezetnie. Mindkét esetben az üzemanyag-fogyasztás nő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahelyett, hogy hirtelen gyorsítasz vagy fékezel, próbálj egyenletes sebességgel haladni.

Emellett az üzemanyag-fogyasztás a sebesség növekedésével exponenciálisan nő. A 60-80 km/h-s sebesség tartásával jelentősen csökkenthetjük az autó fogyasztását. Például, ha 100 km/h-val haladunk, akkor a kocsi 20%-kal több üzemanyagot fogyaszt, mintha 80 km/h-val haladna. Ha rövid távolságot kell megtenni, fontold meg a gyaloglást, a kerékpározást vagy a tömegközlekedést. Ezek a lehetőségek általában olcsóbbak és környezetbarátabbak, mint az autózás.

Használj tempomatot

A tempomat segít egyenletes sebességet tartani, ami csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Ráadásul ha a tempomatot használjuk, akkor nem kell folyamatosan a gázpedálon tartani a lábat.

Ne melegítsd be előre a motort

Az erre vonatkozó tanácsok gyártótól függően eltérőek, de általában jobb, ha az autót azonnal elindulás után óvatosan vezetjük, ahelyett, hogy bemelegítenénk. Az motor nemcsak gyorsabban felmelegszik, ami csökkenti a kopását, hanem kevesebb üzemanyagot is használ. Ha az autó be van fagyva, használj jégkaparót vagy jégmentesítő spray-t ahelyett, hogy a fűtést nyomatnánk.

Használj navigációs rendszert

Ha olyan helyre utazol, ahol nem vagy ismerős, győződj meg róla, hogy jól megtervezted az útvonalát, hiszen ha eltévedünk, az kész benzinpazarlás. A navigációs rendszerek, legyenek azok telefonalkalmazások vagy dedikált eszközök, megmutatják a leggyorsabb útvonalat. A legtöbb azonnal újratervezi az útvonalát a dugók és balesetek elkerülése érdekében.

Néhány esetben még a leggazdaságosabb útvonalat is kiválaszthatjuk, és elkerülhetjük a nagy dombokat és a nagy forgalmat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem