25 °C Budapest
Photography inside a car with a woman driving

Így előzd meg a baleseteket vezetés közben: sokan nincsenek tisztában ezekkel a szabályokkal

2023. augusztus 13. 14:01

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” - hívja fel a figyelmet az Autós Nagykoalíció figyelemfelhívó-oktató programsorozatának nyárvégi közleménye. A szervezet most ennek szellemében felelevenítette a sávváltás legfontosabb szabályait.

Talán nem csak bennünk alakult ki az az érzés, hogy a sávváltoztatással igenis szükséges külön is foglalkozni. A mindennapokban annyiszor látni bizonytalankodást, erőszakoskodást és szabálytalanságot is, hogy indokoltnak láttuk elővenni a témát - írják.

Nincs benne a KRESZ-ben?

A friss jogosítvánnyal rendelkezők egyik rettegett manővere a sávváltoztatás. Bizony, nem veszélytelen dologról van szó, úgyhogy érdemes nem csak gyakorolni, hanem az összes ide vonatkozó szabállyal is tisztában lenni. Ez pedig nem is olyan egyszerű, mert ha a KRESZ-t felütjük, a sávváltásra vonatkozó külön fejezetet mindhiába keresünk. A szabályokat a sorok közül kell kiolvasni, de nem lehetetlen.

Irányváltoztatás

Ilyen címszóval már van KRESZ paragrafus (mégpedig a 29.) Eszerint aki irányváltoztatást hajt végre, az köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az, hogy sávváltáskor az ott haladóknak elsőbbsége van, azt jelenti, hogy nem kényszeríthetjük őket haladási irányuknak vagy sebességüknek hirtelen megváltoztatására. Ha ezekből bármelyik megvalósul, akkor máris szabálytalanok vagyunk.

Hogy csináljam jól?

Ha a sávváltási szándék megszületett, akkor első dolgunk, hogy ezt a közlekedés többi résztvevője számára is jelezzük, ennek módja pedig az irányjelző működtetése, vagyis az indexelés. Ezt követően összetett műveletsor következik. Nem csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő-e a szituáció a sávváltáshoz, hanem a nagy vizsgálódás közben az előttünk lévő forgalmat is szemmel kell tartani, hogy meg tudjunk állni, ha esetleg megáll a sor amíg mi a tükröt és holtteret kémleljük.

Ha már a holtteret említettük: sok sávváltás közben történő ütközés vezethető vissza arra, hogy bár oldalra tekintve és a tükörben látottak alapján is szabad volt az elfoglalni kívánt sáv, a holttérben megbújt egy jármű (akár egy nyomon közlekedő motorkerékpár, vagy bicikli), amit nem vettünk észre. Ennek elkerülése érdekében, még a manőver megkezdése előtt muszáj hátra fordulással ellenőriznünk a vakfoltot is. A sávváltás akkor egyszerűbb, ha a két sávban jellemző sebesség nagyjából azonos. Egy feltorlódott sávba, álló járművek közé nagyon nehéz lesz besorolnunk, tulajdonképpen csak a többiek jóindulatára számíthatunk. Fontos az is, hogy tisztában legyünk a körülményekkel, ehhez a sávváltást megelőző másodpercekben már elkezdhetjük felmérni a körülményeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Segítsük mások sávváltását!

Nem ér minket semmilyen hátrány, ha valakit magunk elé engedünk egy másik sávból, cserébe neki jelentősen megkönnyíthetjük a dolgát és példásul nem halad be a záróvonalas szakaszra, ami előtt, ha megáll az feltartja a forgalmat, ha tovább megy, akkor pedig szabálytalanul közlekedik.

Nem utolsó sorban pedig a határozottságot kell említenünk. Fel is kell ismerni, ha „beengednek” minket, mert ha ilyenkor hezitálunk, tulajdonképpen mindkét sáv forgalmát lassítjuk - írja a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem