14 °C Budapest
Retteghet, aki használt autót vásárol? Megdöbbentő számok a magyar kilométeróra-visszatekerésről

Retteghet, aki használt autót vásárol? Megdöbbentő számok a magyar kilométeróra-visszatekerésről

2023. február 7. 09:29

Magyarországon a használt személyautók 14 százalékában lehet tekert az óra, de büntetőeljárás tavaly mindössze 39 esetben indult – írja a vezess.hu

Összesen 19 489 703 lekérdezést indítottak a különféle gépjárművek futásteljesítményének ellenőrzésére az érdeklődők a Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP) 2022-ben – tudta meg a Belügyminisztériumtól kért adatokból a portál. Az adatokból az is kiderült, hogy évente 200-250 ilyen jellegű bejelentés érkezik a minisztériumba, ez a 20 millió lekérdezéshez és ahhoz képest is minimális, amennyire jellemzőnek gondolja az átlag magyar használtautó-vásárló az óratekerés jelenségét idehaza – írják.

A rendőrségi adatok is meglepőek, „rendőri eljárásban regisztrált gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása bűncselekmények száma” 39 volt tavaly, miközben csak személyautóból 830 ezer darab cserélt gazdát idehaza 2022-ben. Sőt, vádemelésig mindössze egyetlen ügy jutott – írja a portál, ami ezzel szemben emlékeztet arra, hogy 2021-ben átfogó kutatásban vizsgálta a carVertical autótörténeti platform, hogy az egyes országokban mekkora lehet a visszatekerések valós aránya. Ők akkor azt találták, hogy Magyarországon a használt személyautók 14 százalékában lehet tekert az óra. Ez pedig több százezer járművet is jelenthet a valóságban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?