Mature man buckling her seatbelt in car

Bár nem tiltja törvény, bolondság így vezetni télen: súlyos sérülést kockáztat a legtöbb magyar autós

2022. november 30. 16:02

Óriási hibát követ el, aki nagykabátban ül volán mögé: a vastag, téli ruházat nem csak mozgásunkban korlátoz, de egy nagyobb fékezésnél, vagy ütközésnél sokkal komolyabb sérüléseket szenvedhetünk, mint nélküle. A biztonsági öv ugyanis olyankor nem feszül rá rendesen a testünkre. Nagy-Britanniában a hatóságok idén már lépnek: komolyan megbüntetik azt az autóst, aki téli ruházatban ül a volán mögé.

Nem vitás, immár beköszöntött a tél, kellenek a meleg ruhák: a Pénzcentrum időjárás aloldala szerint például a héten a reggeli órákban még igencsak mínuszok repkedhetnek. Nem is csoda, hogy újra előkerülnek a vastag kabátok, sálak, kesztyűk, ám sok sofőr még akkor sem válik meg a meleg ruháktól, amikor beül a volán mögé. Ez óriási hiba, mert például egy vastag kabát nem csak a mozgásban akadályoz, de egy balesetnél akár súlyos sérülésekhez is vezethet.

A súlyosabb következményeket megelőzendő a brit rendőrség például úgy döntött a Mirror szerint, akár komoly pénzbüntetést is kaphat, aki például pufikabátban ül a volán mögé - kirívóan súlyos esetekben a vezetéstől is eltilthatja az illetőt a bíróság. Mert bár, ahogy a lap is emlékeztet, konkrét szabály nincs rá, hogy mit kell viselni vezetés közben, de a sofőr már azzal is megszegheti a KRESZ-t, ha öltözéke negatív irányba befolyásolja vezetési képességeit.

Mit mond a KRESZ?

Magyarországon sincs olyan szabály, ami kimndaná, pontosan milyen öltözékben is kell vezetni, de a KRESZ-jogszabály kimondja, hogy:

aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Emellett a negyedik paragrafus azt is kimondja, hogy járművet csak az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van. Márpedig a mozgásban igencsak akadályozó nagykabát, vagy a biztos kormányfogást gátló kesztyű minden, csak nem biztonságos...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarul: bár a törvény konkrétan nem tiltja, de aki téli ruházatban vezet, az így is megszegheti a jogszabályt.

Ha ezt megnézed, inkább leveszed

Korábban a német autóklub (ADAC) szakemberei tesztbábukon próbálták ki, hogy milyen esélyekkel indulnak egy ütközéskor azok, akik nagykabátban ülnek az autóban. Hát, nem túl jókkal...

Hiszen a téli ruháktól a biztonsági öv nem illeszkedik feszesen a testre, így pedig már egy 16 kilométer per óránál bekövetkező ütközés is komoly sérüléseket tud okozni, mivel a kabátbélés miatt több centi hely van még a testünk és az öv között. Amikor az öv megfeszül, hatalmas lendülettel nyomja meg a testet, ahogyan a kabát anyagát összepréseli, a keresztirányú része pedig mélyen belevág az ember hasába, ami komolyszervkárosodást is okozhat.

Úgyhogy a németek is nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy bármennyire is hideg van, ameddig be nem melegszik rendesen az autó, vegyük le a kabátot! A gyerekekről is, hiszen a fenti mechanizmus a gyerekülésben is ugyanúgy lejátszódik, akár már egy nagyobb fékezésnél is. Inkább legyen a kocsiban egy pléd, takaró, amivel a gyerek kihúzza addig, ameddig be nem indul rendesen a fűtés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18