16 °C Budapest
Súlyos összesítés: erre elég a magyar átlagbér a benzinkutakon

Súlyos összesítés: erre elég a magyar átlagbér a benzinkutakon

2022. július 15. 17:02

A Picodi.com elemzői megvizsgálták a benzinárak változásának dinamikáját Európában és világszerte 2022 első felében, és kiszámolták, hogy hány liter üzemanyagot lehet vásárolni a magyar átlagfizetésért.

2022 első félévében a legtöbb országban rekordot döntöttek az üzemanyagárak növekedései. Ebben a tekintetben Törökország vezeti a listát, ahol a benzin ára 100%-kal emelkedett. Magyarországon a benzin átlagára 702 Ft volt júniusban. Ez az összeg 47,1%-kal magasabb, mint januárban, amikor egy liter benzinért átlagban 477 Ft-ot fizettünk. Ennél alacsonyabb áremelkedést tapasztaltak a spanyolországi (+40,8%), litvániai (+43,9%) autótulajdonosok, azonban Ukrajnában magasabb volt az áremelkedés (+63,3%).

Máltán a benzin ára az év első felében stabil volt. Oroszországban a rubelben kifejezett nominális ár szinte változatlan maradt, de a kormány által mesterségesen felértékelt rubel következtében a benzin literjének euróban kifejezett ára 41,5%-kal emelkedett. Ezzel szemben Kazahsztán az egyetlen európai ország (részben), ahol a benzin ára enyhén csökkent (-0,7%)

Benzinár mutató 2022

Jelenleg a legdrágábban a norvégok (2,56 €/l), a finnek (2,53 €/l) és a dánok (2,48 €/l) tankolnak. Európában a magyarországi benzin az egyik legolcsóbb Európában – a 43 ország közül a 29. helyen áll, 1,77 euró/literrel. Oroszország (0,84 €/l) és Fehéroroszország (0,68 €/l) lakosai továbbra is alacsony benzinkút árakkal rendelkeznek. Elemzőik idén szintén megvizsgálták a benzinárak és a helyi átlagkereset kapcsolatát.

A legtöbb üzemanyagot a helyi átlagkeresetért a svájci (2455 liter), a luxemburgi (1943 liter) és a dán (1502 liter) sofőrök tankolhatják. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az átlagbér Magyarországon bruttó 507.500 Ft (nettó 349.700 Ft). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 498 liter benzint vásárolhat az országos átlagkeresetét.Az egy évvel ezelőtti mutatóhoz képest a magyar átlagbér vásárlóereje a benzinhez képest jelentősen csökkent.

Így nézett ki a magyar benzinár mutató az elmúlt években:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • 2019 – 618 liter
  • 2020 – 745 liter
  • 2021 – 672 liter
  • 2022 – 498 liter

Benzinárak a világon: az emelkedés nem mindenhol látható

A bőséges nyersanyagforrások megóvtak néhány országot a benzin áremelkedésétől. Az olyan országokat, mint Szaúd-Arábia, Kuvait és Katar, semmilyen módon nem érintette a globális gazdasági helyzet. Ezzel szemben olyan országok kormányai, mint Kolumbia, Ecuador és Kazahsztán úgy döntöttek, hogy befagyasztják vagy korlátozzák a hazai benzinárakat.

2022 júniusában a világ legalacsonyabb benzin árát Algériában (0,30 €/l), Kuvaitban (0,32 €/l) és Iránban (0,34 €/l) mérték. Ezzel szemben a legmagasabb benzin literenkénti ára Hongkongban volt (2,83 €/l). A bérek vásárlóerejének világranglistáján továbbra is az Perzsa-öböl menti országok állnak a dobogón: Katar (5 968 liter), Kuvait (5 578 liter), Szaúd-Arábia (4 372 liter). A lista legszegényebb országa továbbra is Kuba, ahol az átlagfizetésből mindössze 27 liter benzinre futja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?