6 °C Budapest
Bakonybel, Hungary - January 17, 2021: Winter road with cars, during snowfall near Bakonybel, a small touristic town located in the Bakony mountain range in Hungary (2021 January)

Riadót fújt a Magyar Közút: gigamennyiségű hóra készülhetnek az autósok az utakon

2021. december 8. 15:16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. érintett mérnökségei a szükséges előszórási és hóeltakarítási munkákról ütemezetten gondoskodni fognak, ahogy azt tették az elmúlt napokban is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2021. november 10-én téli üzemmódra állt át. Azóta országosan 95 mérnökségi telephelyén keresztül 915, az elmúlt években jelentősen megújított munkagépparkjával és mintegy 3700 munkavállalóval folyamatosan, ütemezetten végzi a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton (közel 140 ezer kilométernyi belterületi utat az önkormányzatok, az M5-ös és M6-os autópályákat koncessziós társaságok, a Budapesten belüli utakat a fővárosi és kerületi önkormányzatok kezelik). Az elmúlt egy hónapban a beavatkozásaik során összesen közel 18 ezer tonna útszóró sót és 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki - írja közleményében a társaság.

Az előrejelzések alapján a közútkezelő szakemberei és gépei is újra hadba állnak, mivel csütörtök hajnaltól a dunántúli megyékben várható változó mennyiségű ónos eső (tartósan és a legtöbb várhatóan Veszprém megyében), ami több helyen is havazásba fog átváltani. Erre elsősorban az észak-dunántúli és észak-magyarországi megyékben, valamint a hegyvidéki területeken kell számítani a közlekedőknek. A legtöbb hó, 10 centiméternél is több Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében várható.

Az Alpokalján akár a 20 centimétert is meghaladhatja a lehullott friss hó vastagsága.

A társaság minden évben részletes információkat oszt meg, hogy mi alapján végzi a téli időszakban a beavatkozásokat. Először az országos közúthálózat ütőerének számító gyorsforgalmi hálózaton, majd a főutakon, ezt követően a településeket összekötő mellékutakon, illetve bekötőutakon végeznek síkosságmentesítést, amíg az indokolt, vagy amíg a havazás el nem áll. Nincs ez másképpen idén sem, a cég egy nemrég publikált tájékoztató videóban mutatja be, hogyan dolgoznak az országos közúthálózaton a szakemberek a téli időszakban: https://www.youtube.com/watch?v=I1ZeEGmCaBk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Közút arra kér minden, a várható ónos esővel és havazással érintett területen közlekedőt, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm