8 °C Budapest
Az 500 forintos benzinár csak a kezdet? Durván elszállhatnak az árak a magyar kutakon

Az 500 forintos benzinár csak a kezdet? Durván elszállhatnak az árak a magyar kutakon

2021. október 6. 11:03

Már így is hazai rekordon a benzin és a gázolaj literenkénti ára, és a legfrissebb piaci fejlemények alapján komolyabb áresésre a közeljövőben nemigen számíthatunk, sőt! Az üzemanyagok havi átlagára lényegében egy éve folyamatosan emelkedik, így ma már súlyos ezrekkel többe kerül megtankolni egy autót, mint tavaly ilyenkor. A forgalmi adatokból viszont az látszik, hogy egyelőre az árak nem érték el a magyar autósoknál a lélektani határt. Kiderült az is, hogy egyre többen tankolják a drágább, prémium kategóriás üzemanyagokat.

Mától újabb történelmi csúcsra emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára: a szerdai áremelés után a  95-ös benzin literje 473 forint lesz, egy liter gázolajért pedig 484 forintot kell majd fizetni. Ráadásul ez még mindig nem a csúcs, legalábbis a hazai üzemanyagárakat befolyásoló egyik legfontosabb tényező, a kőolaj világpiaci ára emelkedőben van. Sőt, a drágulást fokozhatja, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ a havi termelési kvóta napi 400 ezer hordós megemelése mellett döntött - jelentette a Reuters hírügynökség.

A hétfői döntést megelőzően voltak olyan piaci várakozások, hogy az OPEC+ napi 800 ezer hordós termelésnövelésről határoz majd, azért, hogy ezzel elejét vegye a kőolaj további drágulásának, ami már akár a globális gazdaság növekedését is lassíthatja.

A decemberi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2018 októbere óta legmagasabb szinten, 81,46 dolláron állt kedden kora reggel, ami 20 cent drágulás a hétfői záróértékéhez viszonyítva. A novemberi jegyzésű WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2014 novembere óta a legmagasabb szintre, 77,71 dollárra emelkedett, ami a hétfői záróértékéhez viszonyítva 9 centes drágulás.

A másik fontos árbefolyásoló tényező a forint árfolyama, ami hathavi csúcson van a dollárhoz képest, és az utóbbi másfél hétben az euró is megragadt a 355-360 forint közötti árfolyamon.

Rákattantunk a drága prémiumra

Ahogyan a görbén is láthatjuk, tavaly november óta meredeken emelkednek az üzemanyagárak Magyarországon. A benzin literje durván 125 forinttal kerül többe most, mint 11 hónappal ezelőtt, ugyanezen idő alatt a gázolaj literenkénti ára majdnem 136 forinttal emelkedett.

Ha egy átlagos autó 50 literes tankjával számolunk, akkor

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a rendelkezésre álló forgalmi adatokból az látszik, hogy az üzemanyagárak még mindig nem érték el a magyar autósoknál a lélektani határt. A legnagyobb hazai kúthálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség összegzése szerint idén az első hat hónapban még a folyamatos drágulás ellenére is többet tankoltunk, mint egy évvel ezelőtt.

Sőt, az adatok szerint az átlagnál drágább, prémium dízel üzemanyagok iránt ugrott meg leginkább a kereslet, majdnem 30 százalékkal - mialatt a "sima" dízelből az első félévben csak 3 százalékkal fogyott több, mint tavaly. A benzin esetében is hasonló figyelhető meg, csak kisebb mértékben: a prémiumból 5,5 százalékkal tankoltunk többet, mint 2020. első hat hónapjában, mialatt a sima 95-ösből csak 0,6 százalékkal fogyott több.

Az is látható, hogy az üzemanyagok forgalma még mindig nem tért vissza a járvány előtti szintre, legalábbis "hagyományos" benzinből bő 22 százalékkal fogyott kevesebb az első hat hónapban, mint 2019. azonos időszakában, és gázolaj esetében is több mint 9 százalékos a visszaesés.

Ugyanakkor sokkal több prémium üzemanyagot tankoltak idén a magyarok, mint két éve: a drágábbik benzinek esetében 190 százalék volt a növekedés, míg a prémium dízeleknél 43,5.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?