16 °C Budapest
Az 500 forintos benzinár csak a kezdet? Durván elszállhatnak az árak a magyar kutakon

Az 500 forintos benzinár csak a kezdet? Durván elszállhatnak az árak a magyar kutakon

2021. október 6. 11:03

Már így is hazai rekordon a benzin és a gázolaj literenkénti ára, és a legfrissebb piaci fejlemények alapján komolyabb áresésre a közeljövőben nemigen számíthatunk, sőt! Az üzemanyagok havi átlagára lényegében egy éve folyamatosan emelkedik, így ma már súlyos ezrekkel többe kerül megtankolni egy autót, mint tavaly ilyenkor. A forgalmi adatokból viszont az látszik, hogy egyelőre az árak nem érték el a magyar autósoknál a lélektani határt. Kiderült az is, hogy egyre többen tankolják a drágább, prémium kategóriás üzemanyagokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mától újabb történelmi csúcsra emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára: a szerdai áremelés után a  95-ös benzin literje 473 forint lesz, egy liter gázolajért pedig 484 forintot kell majd fizetni. Ráadásul ez még mindig nem a csúcs, legalábbis a hazai üzemanyagárakat befolyásoló egyik legfontosabb tényező, a kőolaj világpiaci ára emelkedőben van. Sőt, a drágulást fokozhatja, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ a havi termelési kvóta napi 400 ezer hordós megemelése mellett döntött - jelentette a Reuters hírügynökség.

A hétfői döntést megelőzően voltak olyan piaci várakozások, hogy az OPEC+ napi 800 ezer hordós termelésnövelésről határoz majd, azért, hogy ezzel elejét vegye a kőolaj további drágulásának, ami már akár a globális gazdaság növekedését is lassíthatja.

A decemberi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2018 októbere óta legmagasabb szinten, 81,46 dolláron állt kedden kora reggel, ami 20 cent drágulás a hétfői záróértékéhez viszonyítva. A novemberi jegyzésű WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2014 novembere óta a legmagasabb szintre, 77,71 dollárra emelkedett, ami a hétfői záróértékéhez viszonyítva 9 centes drágulás.

A másik fontos árbefolyásoló tényező a forint árfolyama, ami hathavi csúcson van a dollárhoz képest, és az utóbbi másfél hétben az euró is megragadt a 355-360 forint közötti árfolyamon.

Rákattantunk a drága prémiumra

Ahogyan a görbén is láthatjuk, tavaly november óta meredeken emelkednek az üzemanyagárak Magyarországon. A benzin literje durván 125 forinttal kerül többe most, mint 11 hónappal ezelőtt, ugyanezen idő alatt a gázolaj literenkénti ára majdnem 136 forinttal emelkedett.

Ha egy átlagos autó 50 literes tankjával számolunk, akkor

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a rendelkezésre álló forgalmi adatokból az látszik, hogy az üzemanyagárak még mindig nem érték el a magyar autósoknál a lélektani határt. A legnagyobb hazai kúthálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség összegzése szerint idén az első hat hónapban még a folyamatos drágulás ellenére is többet tankoltunk, mint egy évvel ezelőtt.

Sőt, az adatok szerint az átlagnál drágább, prémium dízel üzemanyagok iránt ugrott meg leginkább a kereslet, majdnem 30 százalékkal - mialatt a "sima" dízelből az első félévben csak 3 százalékkal fogyott több, mint tavaly. A benzin esetében is hasonló figyelhető meg, csak kisebb mértékben: a prémiumból 5,5 százalékkal tankoltunk többet, mint 2020. első hat hónapjában, mialatt a sima 95-ösből csak 0,6 százalékkal fogyott több.

Az is látható, hogy az üzemanyagok forgalma még mindig nem tért vissza a járvány előtti szintre, legalábbis "hagyományos" benzinből bő 22 százalékkal fogyott kevesebb az első hat hónapban, mint 2019. azonos időszakában, és gázolaj esetében is több mint 9 százalékos a visszaesés.

Ugyanakkor sokkal több prémium üzemanyagot tankoltak idén a magyarok, mint két éve: a drágábbik benzinek esetében 190 százalék volt a növekedés, míg a prémium dízeleknél 43,5.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?