Mid adult man pumps gas wearing protective face mask during COVID-19 pandemic

E10 benzin és E5 benzin hol kapható? E10 benzin autó lista és hasznos információk

2021. április 11. 14:08

Az autózással kapcsolatban sosem lehetünk igazán biztosak abban, hogy az újabb és újabb szabályozások nem módosítják-e gyökeresen a közlekedésről és a tankolásról alkotott elképzeléseinket. A legújabb őrület a bioetanol és az azt tartalmazó újfajta üzemanyagok, amelyektől egyelőre még sokan félnek, ám lassan teljesen általánossá és megszokottá válik az E10 benzin ugyanúgy, mint a ma már elismertebb E5 benzin, amelyet felváltott.

Cikkünkben eláruljuk, mi az E10 benzin és miben különbözik az E5 benzin összetevőitől, milyen eltéréseket figyelhetünk meg az E10 benzin és az E5 benzin komponensei között. Tényleg valóságos a fogyasztók félelme és az E10 benzin kártékony hatással bírhat az autók üzemanyagrendszerére? Melyek azok a járművek, amelyek veszélybe kerültek az E10 benzin bevezetése óta, milyen járműveket tartalmaz az E10 benzin lista, milyen autóknak jó és rossz az E10 benzin tankolása? Tudj meg minden fontos információt az E10 benzin bevezetéséről, tudd meg, neked az E5 benzin való-e inkább és az E5 benzin hol kapható?

E10 benzin és E5 benzin

Az E5 benzin és az E10 benzin mindketten prémium üzemanyagok, nevükben a szám azt jelenti, hogy az E5 benzin esetében maximum 5%, az E10 benzin esetében pedig maximum 10%-nyi bioetanoltartalom adhatja a benzin térfogattartalmát. Ezek a benzinfélék megfelelnek az Európai Unió MSZ EN228 motorbenzin szabványnak. Az olajtársaságok az E10 benzin előállításához a bioetanol (etil-alkohol) bekeverése mellett ETBE használatát is alkalmazzák.

Az E5 benzin használatát az EU megújuló energiaforrásokra vonatkozó előírásai megváltoztatták: az E5 benzin (95-ös benzin) habár nem tűnt el, az E10 benzin váltotta le a töltőállomások nagyrészén. A maximum 10 térfogatszázalékban bioetanolt tartalmazó E10 benzin fogadtatása nem volt felhőtlen, ugyanis az E10 benzin nem megfelelő minden autótípus számára.

Az E10 benzin bevezetésének környezetvédelmi okai vannak: a megújuló energiaforrásnak minősített bioetanol égése során olyan szén-dioxidok szabadulnak fel, amelyeket a növények egyszer már megkötöttek a légkörből, így összességében a nagyobb bioetanol tartalmú E10 benzin 60-70%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki, mint a nem megújuló energiaforrás alapú (fosszilis) benzin.

A bioetanolt növényi maradványokból állítják elő (főként takarmánykukoricából) – habár a bioetanol előállítása energiaigényes folyamat, Magyarország gazdaságilag jól jár vele, ugyanis nálunk könnyebb előállítani és nagyobb az egy lakosra jutó bioetanol mennyiség is. Ennek köszönhetően csökkenthető Magyarország energiafüggősége, ugyanis minél több bioetanolt állítunk elő itthon, annál kevesebb import kőolajra és földgázra van szükség.

Az E10 benzin problémája

A 2020-tól bevezetett E10 benzin legnagyobb problémája az, hogy nem minden autó kompatibilis vele, egyes autók üzemanyagrendszere károsodhat az E10 benzin tankolása és használata során. Milyen problémákat okoz az E10 benzin? Nos, leginkább az üzemanyagrendszer gumicsöveit és gumitöméseit lehet képes károsítani, de a szivattyúknak, szelepeknek és más gumialkatrészeknek sem tesz jót, ugyanis az E10 benzin magasabb alkoholtartalma felhólyagosodást okozhat, az alkatrészek ennek következtében folyóssá válhatnak, végül a tömlők és tömítések összemehetnek és üzemanyagszivárgás alakulhat ki az autóban. Az E10 benzin magát a motort nem károsítja; az E10 benzin tankolásával egyébként az autó fogyasztása nem nőhet jelentősen.

Az E5 benzin után bevezetett E10 benzin több vizet is tartalmazhat, ami ugyancsak korróziót idézhet elő, ám a víz a fémalkatrészeket károsítja leginkább. A legveszélyeztetettebb autólakatrészek a karburátor és a tank. A magas alkoholtartalom mindemellett lerakódásokat is képezhet az üzemanyag-rendszerben, ami később a benzinszűrő eltömődését okozhatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

E10 benzin autó lista: milyen járművek kompatibilisek az E10 benzinnel?

Azt, hogy milyen jármű E10 benzin kompatibilis, több forrásból is ellenőrizhetjük egyszerűen, ingyenesen. Az E10 benzin a 15 évnél fiatalabb autókkal általában kompatibilis, kevés kivételtől eltekintve – ez a Magyarországon forgalomban lévő autók körülbelül 1/3-a lehet. A következő megbízható forrásokból tájékozódjunk, mielőtt új autót szeretnénk vásárolni, vagy E10 benzinnel tankolni:

  • ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) honlapja;
  • e10check.hu, a magyar programozók által összeállított adatbázis.

Az adatbázisban egyszerűen keressünk rá a gépjárművünk (vagy a kiszemelt, még megvásárlás előtt álló új autónk) típusára és egyszerűen ellenőrizzük, hogy szerepel-e az E10 benzin lista pontjai közt!

Mit tankoljunk, ha az autónk nem E10 benzin kompatibilis?

Az új EU-s jogszabály csak a régi 95-ös benzinre vonatkozóan tette kötelezővé a módosítást, a 98-as és a 100-as oktánszámú üzemagyagok továbbra is E5 benzinnek számítanak, kevés kivételtől eltekintve.

E10 benzin és E5 benzin hol kapható?

A legtöbb üzemanyagszolgáltatónak érdeke, hogy ne csak E10 benzin, hanem E5 benzin is legyen a kúton, hiszen a magyar autósok egy jelentős része, mivel 15 évnél idősebb autóval jár, nem tudja autójába tankolni az E10 benzint. E10 benzin az új szabályozásnak köszönhetően országszerte vásárolható, azonban az E5 benzin előfordulhat, hogy egyes kutaknál nem kapható, így érdemes lehet tankolás előtt, főleg, ha nem vagyunk jártasak a környéken, felkeresnünk egy E5 benzin keresőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem