6 °C Budapest
Rengeteg autós feledkezik meg ezekről tél elején: mire észbekapnak, már kész a baj

Rengeteg autós feledkezik meg ezekről tél elején: mire észbekapnak, már kész a baj

2020. november 6. 05:55

Rengetegen azt hiszik, hogy az autó téli felkészítése abban ki is merül, hogy felrakatják a téligumikat. Ám ez még csak a jéghegy csúcsa, a Pénzcentrum most szakértő segítségével állította össze a csekklistát.

Közelednek a míuszok, az ingyenes parkolás miatt pedig egyre többen cserélik autóra a tömegközlekedést - a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azzal indokolta az ingyenes parkolás bevezetését, hogy inkább a dugóban üljenek az emberek az autóikban, minthogy zsúfoltság legyen a tömegközlekedésben.

Ám sokan elfelejtik, mi mindent kell ellenőrizni autójukon, mielőtt bejönnek az igazán hidegek - ha beüt a baj, akkor pedig már késő bánat. A Pénzcentrum most egy szaki segítségével vette végig a téli csekklistát. Bár sokan azt hiszik, hogy az egész téli felkészítés le van tudva annyival, hogy fel kell tenni a téligumikat, valójában ez messze nem elég a biztonságos téli közlekedéshez.

A téli kerekek kapcsán György András autószerelő felhívta a figyelmet, hogy érdemes mindig leellenőrizni a DOT-számot, hogy megtudjuk, mikor gyártották a kereket - ezt jobb azelőtt megtenni, hogy bejelentkezünk a gumishoz, ne ott derüljön ki, hogy valami nem jó.

Én azt szoktam mondani, hogy a 6-7 éves gumiknál már érdemes meggondolni, hogy feltegyük-e őket mégegy szezonra. Ugyanez a helyzet a kopott abroncsokkal: bár a szabályok szerint egészen 1,6 milliméteres profilmélységig lehet velük közlekedni, de 2 milliméter alatt már el lehet gondolkodni, hogy kibírják-e a következő tavaszig

 - hívta fel a figyelmet. Ha kicseréltetjük a gumikat, a nyáriakat érdemes műanyag zsákban, száraz helyen tárolni, méghozzá fektetve, hogy a futófelület ne deformálódjon. De, mint írtuk, a kerékcsere csak az egyik eleme a listának: fontos még a fagyállófolyadék mennyiségének, fagyáspontjának ellenőrzése. A szakember legalább -30 fokig fagyállót javasol, ennél alacsonyabbnál már fennáll a veszély, hogy befagy a hűtő egy hideg téli éjszakán - ami mondanunk sem kell, költséges hibákhoz vezethet.

Ezek mellett György András az alábbiak beszerzését is javasolja télire az autónkba:

  • jégkaparó,
  • puha sörtéjű keve,
  • zárjégoldó,
  • meleg pokróc,
  • téli szélvédőmosó.

És furán hangzik, de az ablaktörlő lapátokat is ellenőrizni kell: hiszen gondolj csak bele, milyen zavaró, amikor a lapát csak elmaszatolja a latyakot, nem takarítja le rendesen a szélvédőt. Ez amellett, hogy idegesítő, még balesetveszélyes is, hiszen nem a legszerencsésebb, ha zavar minket a kilátásban a koszos szélvédő.

Ha már szélvédő: érdemes az ablakfűtést is ellenőrizni, ha a hátsóban nem melegítenek a szálak, akkor azonnal érdemes javíttatni, cserélni

- tette hozzá. A szélvédőket belülről is le kell monsni ablaktisztítóval, így csökkenthetjük a szembejövő forgalom fényének a vakítását - a tiszta üvegen kevésbé törik meg a fény ugyanis. Fontos, hogy mi se zavarjunk másokat, állítsuk be fényszórókat, hogy ne vakítsák a szembejövőket!

Ha a klíma szűrője eltömődött, gyorsabban párásodik az ablak, így ezt sem árt kitisztíttatni. Az ajtók befagyása is gond szokott lenni, ezt úgy lehet megelőzni, hogy szilikonnal kezeljük az ajtótömítőket. A zárakat gyakrabban olajozni kell a fagyás ellen - sorolta a szakember.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ez még nem minden!

És akkor még nincs vége: télen ugyanis az egyik leggyakoribb hibaforrás az akkumulátor. Ha kicsit nehezebben indul az autó, érdemes ellenőrizni a töltési szintet, és ha szükséges, rátölteni - rosszabb esetben kicserélni az akksit. A sarukat meg kell tisztítani, és valamilyen kenőanyaggal védeni a korróziótól.

Emellett György András azt javasolja, hogy ha ebben az időszakban esedékes az olajcsere, akkor érdemes jobb minőségűt venni télire. Fontos ügyelni az olajszintre is, ne centizzük ki, hiszen hidegben a motorolaj besűrűsödik - ameddig fel nem melegszik a motor. Tartsuk észben, milyen észben tartani, épp milyen fajta olaj van a tartályban. Ugyanis ha szintetikus motorolajat töltünk a félszintetikusra vagy ásványi alapúra, az javítja a minőséget, fordítva viszont lerontja.

Más lesz a benzin, a gázolaj is

Kevesen tudják, de nem ugyanolyan összetételű benzin, illetve gázolaj kerül a töltőállomásokra télen, mint nyáron - a jelenlegi szabályozás szerint május elsején és november 15-én változtatnak az üzemanyagok összetételein. A benzin esetében leginkább az úgynevezett gőznyomásérték a különbség a téli és a nyári keverék között. Télen a hideg miatt nagyobb gőznyomásértékre van szükség, nyáron azonban ugyanez erősebb párolgást okozna. Attól, hogy a téli benzin illékonyabb, elősegíti a biztos indítást.

A dízelmotors autók esetében különösen fontos a téli-nyári váltás: hidegben speciális üzemanyagra van szükség, hiszen itt a zavarodási pont és a hidegszűrhetőségi határhőmérséklet miatt fontos a váltás. Bizonyos hőmérséklet alatt ugyanis a gázolaj már nem szivattyúzható ugyanolyan hatékonyan, amitől levegőssé válhat a rendszer - ettől pedig végső soron leáll a motor, vagy be se indul. Nyáron a sztenderdek szerint +5 Celsius-fokig kell megőriznie a gázolajnak a tulajdonságait, ez télen -20 fok, de a prémium dízelek akár -40 Celsius-fokig is használhatóak.

Télen oda kell figyelni arra is, hogy ha a tankban kevés az üzemanyag, az hamarabb le tud hűlni.

Ez inkább a dízeleseknek okozhat kellemetlenségeket, így a nagy hidegben érdemes lehet a prémium üzemanyagokat tankolni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16