-1 °C Budapest
Lecserélnéd az autód? Kevesen vállalják be, pedig így fillérekből sikerülhet

Lecserélnéd az autód? Kevesen vállalják be, pedig így fillérekből sikerülhet

2018. július 5. 17:12

Az Eurostat friss statisztikája szerint 1 000 főre viszonyítva, átlagosan Magyarországon van a második legkevesebb számú személygépjármű. Mindez azt jelenti, hogy hazánkban 2016-ban csupán 338 autó jutott ezer lakosra. Az éllovasokhoz képest mindez egyébként megközelítőleg fele annyi járgányt jelent, de az EU-s átlag (505) is nagyon távolinak tűnik.

Az Európai Unióban átlagosan 505 autó jutott 1 000 lakosra 2016-ban - derült ki az Eurostat friss statisztikájából. A tagországok közül a lista élén Luxemburg végzett, ahol átlagban 662 autó jutott 1 000 lakosra, míg a második helyett Olaszország (625), a harmadikat pedig Málta vitte el (615).

Óriási különbségekkel, az éllovasoktól csúnyán elmaradva Magyarország hátulról a második helyet szerezte meg, ami azt jelenti, hogy hazánkban 2016-ban 1 000 főre számolva, átlagosan 338 autó jutott. Ez majdnem feleannyi, mint ami az éllovasok fel tudnak mutatni. Az adatokkal kapcsolatban azt is érdemes továbbá megjegyezni, hogy a román adat 2015-ös, így az évről évre erősödő tendenciák miatt keleti szomszédunknak valójában nem volt ekkora lemaradása két éve.

A listán egyébkén a szlovákok is előttünk végeztek, ott 390 személygépjármű jutott 1 000 lakos, nyugati szomszédunknál, Ausztriában azonban ugyanez a szám már 550 volt. A helyzetet tovább súlyosbítja hazánkban, hogy még a relatíve kevés autó nagy része is rendkívül öreg. 2017-re például a hazai személyautók átlagéletkora már 13,9 év volt. Fontos ugyanakkor azt is kiemelni, hogy az Eurostat adatai 2016-ra vonatkoznak, és az utóbbi időben jócskán megszaladt az új autók eladásának száma hazánkban. 

Így cserélheted le az autód fillérekből

Korábbi, "Lecserélnéd a családi verdát? Ezzel a módszerrel fillérekből sikerülhet" c. cikkünkben írtunk arról, hogy már egy középkategóriás gépkocsi megvásárlásához is legalább 4-5 évnyi teljes jövedelmünket kell felhasználnunk, ha átlagos bérből élünk, hiába növekednek a bérek. Éppen ez az oka annak, hogy jellemzően inkább külső forrás bevonásával, vagy egyéb konstrukció segítségével oldják meg a magyar családok az autóvásárlást - hívták fel a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360szakértői. Mint elárulták, ha nem elég a saját forrás, leginkább

 • autólízing
 • de egyre többen érdeklődnek egy harmadik megoldás, az úgynevezett tartós bérlés iránt is.

Mivel mindhárom finanszírozási formának megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes alaposabban is górcső alá venni az egyes konstrukciók legfontosabb ismérveit. Így bárki könnyedén megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást.

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Autólízing

Akár használt, akár új autót szeretnél, a pénzügyi lízing működőképes megoldást nyújthat. Lízingelésénél az autó nem kerül egyből a tulajdonodba. A vállalt futamidő alatt rendszeresen fizeted a vételár kamattal terhelt törlesztőjét, majd a futamidő végén választhatsz, hogy kifizeted a vételár fennmaradó részét és a tulajdonodba kerül a már használt autó, vagy visszaadod a lízingcégnek és esetleg egy új autó lízingelésébe kezdesz, vagy más megoldás után nézel. Ez a nyílt végű pénzügyi lízing. A zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő végén ki kell fizetned a maradványértéket és az autó a tulajdonod lesz.

A lízingelés előnyei

 • A futamidő végén saját autód lehet.
 • Ha nem szeretnéd megtartani az autót, elkezdheted egy másik lízingelését.
 • Jellemzően gyors elbírálás.
 • Használt és új autót is lízingelhetsz, a finanszírozás már 300 000 forinttól is kezdődhet.
 • Idősebb autókat is lízingelhetsz, legfeljebb 18 éves korig.

A lízingelés hátrányai

 • Kell hozzá önerő, ami legalább az autó árának 20 százaléka.
 • A futamidő maximum 7 év lehet, így a törlesztőrészlet egy nagyobb összegű autó esetében igen magas.
 • Nem feltétlenül kerül a tulajdonodba az autó, így el sem tudod adni, ha már nem használod.
 • Az üzemeltetés költségeit neked kell fizetned, mint üzembentartónak.
 • Bizonyos esetekben az autó fedezetként szolgál.

Tartós bérlés

A tartós bérlés, vagy más néven operatív lízing magánszemélyek részére az utóbbi években vált egyre népszerűbbé a céges térnyerés után. Ebben az esetben tényleg csak havi díjat fizetsz egy új autó használatárét, majd visszaadod a flottakezelő cégnek, akitől bérelted. A bérleti díj alapja jellemzően az autó nettó vételára.

A tartós bérlés előnyei

 • Akár rövidtávon, pár hónapra is bérelhetsz egy új autót, azaz tényleg úgy cserélgetheted az autódat, mint egy mobiltelefont.
 • Nem te fizeted a biztosítást.
 • Kárrendezést is a flottakezelő intézi.
 • A szervizek és a gumicsere és a flottakezelő feladata.
 • Nem kell önerő.
 • Kicsi a rajtad lévő felelősség.

A tartós bérlés hátrányai

 • Az autó sohasem lesz a tulajdonod.
 • Akár kaucióra is szükség lehet.
 • Átlagos fizetéshez képest kifejezetten magas a bérleti díj.
 • Évente megtehető kilométerek számát korlátozzák.

Szabad felhasználású személyi kölcsön

Amióta a hitelkamatok a padlón vannak és a havi törlesztő kifizetése is könnyebnek tűnik az emelkedő bérek miatt, úgy vesszük fel a személyi hiteleket, mint a cukrot. Nem is csoda: a legtöbb személyi kölcsön mára kiszámítható lett és szabad felhasználású, ami azt jelenti, hogy autót is vehetünk a megigényelt összegből.

A személyi kölcsön előnyei

 • nincs szükség önerőre
 • nincs szükség fedezetre
 • akár 10 millió forintot is igényelhetsz
 • mindössze jövedelemigazolásra van szükséged
 • használt vagy új autót is vehetsz
 • a kocsi a saját tulajdonod 
 • ha marad a hitelből a vásárlás után, a fennmaradó összeget a forgalomba helyezésre költheted
 • nagyon olcsók lettek a személyi kölcsönök

A személyi kölcsön hátrányai

 • Meg kell felelned a hitelminősítésen
 • Az autóval kapcsolatos összes költség téged terhel, mint tulajdonost
 • Az autó eladása is a te feladatod

Mennyi az annyi?

Az előnyökből és a hátrányokból látszik, hogy a három finanszírozási forma között igazából az egyik legfontosabb eltérés a konstrukciók rugalmasságban van. Míg a tartós bérléssel gyakorlatilag szinte minden felelősség alól mentesülsz,

a magyarok számára valamiért a biztonság egyet jelent a saját tulajdonnal, így inkább a lízing és a hitelből történő autóvásárlás terjedt el itthon.

Természetesen az árérzékenység is sokat számít, elsöprő többség keresi például a használt autókat nagyjából 3 millió forintig és ehhez mérten keresnek pénzügyi lehetőségeket. Nézzünk néhány példát ehhez az összeghez:

 • Lízing esetén a 3 millió forintos vételárnál például a Budapest Banknál 600 000 forintos önerőre is szükséged lesz. A futamidő 72 hónap, az autó gyártási éve 2010, a CASCO pedig beépített a konstrukcióba. A kalkuláció szerint így a havi törlesztőrészlet 57 304 forint lesz, a THM 21,93 százalék. Hasonló konstrukciót néztünk meg a CIB lízingkalkulátorával: az önerő 600 000 forint, a törlesztőrészlet pedig 47 624 forint havonta CASCO-val változó kamatozás mellett, ha 60 hónapra fixálsz, akkor már 54 455 forint. Érdemes körülnézni a különböző autómárkáknál is, hiszen időről időre belefuthatsz akcióba, és 0 százalékos THM mellett lízingelhetsz a gyártótól új autót. Korábban a Renault, most pedig a Nissan kínál ilyen lehetőséget, persze jelentősebb önerő mellett.
 • Tartós bérlés esetén magasabb díjakra számíthatsz, hiszen itt új autót kapsz és gyakorlatilag minden költség bele van építve a havi díjba. Az általunk megvizsgált néhány szolgáltatónál modelltől és futamidőtőé függően havi nettó 59 990 forinttól egészen a több százezer forintos bérleti díjig terjedt a skála, de átlagosan 100 000 forint körül tudsz bérelni alsó-közép kategóriás autót.
 • A legjobb személyi kölcsön felkutatásához érdemes a Pénzcentrum kalkulátorát használnod. A szintén 3 millió forintos hitelösszegre és 72 hónapos futamidőre leadott kalkuláció alapján látható a rangsoron, hogy a legjobb ajánlatot jelenleg a Cofidisnyújtja, itt a THM 8,90, a törlesztőrészlet havonta 53 418 forint. Érdemes lehet még megfontolni a CIB Bank ajánlatát: Előrelépő személyi kölcsöne 11,73 százalékos THM és 57 322 forintos törlesztőrészlet mellet vehető igénybe. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, futamidő, stb.) keresd fel a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorát.

A Bank360 szakértői a Pénzcentrum megkeresésére azt is kiemelték, hogy a szabad felhasználású személyi kölcsön esetében a vételár száz százalékát rendezheted hitelből, ha nem lenne elegendő megtakarításod a vásárláshoz. A hiteligényléshez nem szükséges önerő, mindössze rendszeres jövedelmet kell igazolnod.

Az összehasonlításból látszik, hogy a legnagyobb szabadságot és kockázatmentességet a tartós bérlés adja, igaz, borsosan meg kell fizened az árát. Ráadásul, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a kocsi a tulajdonodban legyen és később el tudd adni, csak a lízing vagy a személyi kölcsön jöhet szóba. A két finanszírozási forma nagyjából megegyező költségek mentén vehető igénybe, azonban a személyi kölcsönök mellett szól, hogy jóval rugalmasabban felhasználható a hitelösszeg, hiszen nem csak az autóra költheted, illetve nincs szükség több százezer forintos önerőre.

A legjobb döntéshez mindig induljunk ki a saját igényeinkből és ne spóroljuk meg az előzetes számolgatásokra, kalkulációra szánt időt. Akármelyik megoldás mellett tesszük le a voksunk, akár több évre is meghatározó lehet a döntés a család pénzügyeire nézve. Érdemes minden esetben kalkulálni a várható költségekkel és alaposan utánajárni annak, hogy hol és milyen feltételek mellett vehetjük igénybe a pénzügyi szolgáltatásokat, hiszen az ajánlatok között több tíz- akár százezer forintos különbségek is lehetnek

- mondta el a Pénzcentrumnak Veres Patrik, a Bank360 munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?