2018. június 24. vasárnap Iván

Lecserélnéd a családi verdát? Ezzel a módszerrel fillérekből sikerülhet


A hét folyamán többek között azzal is foglalkoztunk, hogy mennyi időbe telik egy átlagos jövedelemmel rendelkező magyarnak kigazdálkodnia egy új autó árát. Összehasonlításunkból kiderült, hogy már egy középkategóriás személygépkocsi vételára is 4-5 évnyi teljes jövedelmet emészt fel, így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy sokan még mindig inkább használt autót vásárolnak. Ahogyan azon sem lehet csodálkozni, hogy rengetegen vannak, akik nem teljesen önerőből, hanem hitelből vásárolnak autót, esetleg lízingeltetik azt. Mi most utóbbival fogunk foglalkozni: megnéztük, hogy milyen lízinglehetőségei vannak annak, aki használt autót szeretne vásárolni.

Héten megjelent cikkünkben megnéztük néhány autó esetében, hogy mennyi idő alatt lehet egy átlagos magyarországi fizetésből kigazdálkodni azok vételárát. Bár a legolcsóbb új autók árának megfelelő összeget az éves, átlagos magyar fizetés mostanra meghaladja, a legtöbb autómárka még mindig elérhetetlennek tűnik a magyarok java része számára.

Ez még annak ellenére is így van, hogy sokszor kifejezetten olcsón, sőt, időnként akár teljesen ingyen is lízingelhetünk új autókat. Ezekkel a lehetőségekkel nem tud mindenki élni, hiszen az olcsó lízingajánlatok esetében általában rövid a finanszírozás futamideje - ebből következően magas a havi törlesztő -, illetőleg magas önerővel is rendelkezni kell.

Így aztán semmi meglepő nincs abban, hogy sokan továbbra is használt autót vásárolnak. Ugyanakkor egy néhány éves használt autó ára is több millió forintra rúghat, így nem kizárt, hogy az ilyet vásárolni szándékozók is rá vannak szorulva a finanszírozásra.

Használt autók lízingelése

Előbbiek számára nyújthatnak megoldást azok a lízingcégek, melyek használt gépkocsikat is hajlandóak hitelezni. Itt elég nagy a finanszírozást kereső mozgástere, hiszen van olyan lízingcég, amely már néhány százezer forintos finanszírozást is hajlandó nyújtani.

Mit néztünk?
A lízingnek több fajtája is létezik, mi most a magánszemélyek részére nyújtott, zárt végű pénzügyi lízingeket vizsgáltuk.

Utóbbira jó példa a Cofidis, ahol a minimális finanszírozási összeg mindössze 200 ezer forint. Persze van olyan pénzintézet, ahol feljebb húzták meg ezt a határt: például az UniCredit Leasingnél 600 ezer forint a minimális hitelösszeg autólízing esetén.

Nagy a mozgásterünk az autó életkora tekintetében is: a már említett Cofidisnél a megvásárolni kívánt autó akár 18 éves is lehet a finanszírozás lejártakor, de például a Budapest Bank is hajlandó kölcsönt adni olyan személygépkocsira, amely 15 éves lesz a hitel kifutásakor.

Fontos azonban, hogy az autó vételárának legalább 20 százalékával rendelkezzünk: jellemzően ez az a minimális önerő, amit minden hitelintézet megkövetel az ügyfelektől. Tehát ha mondjuk egy 3 millió forintos autót szeretnénk megvásárolni, akkor mindenképpen rendelkeznünk kell legalább 600 ezer forintnyi önerővel.

A lízing futamidejét túlságosan nem tudjuk elhúzni: jellemzően 84 hónap a maximális futamidő, amelyre még szerződést kötnek a lízingcégek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kérdés persze, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Nézzünk egy kalkulációt: mondjuk, hogy egy 3 millió forintot érő, használt Volkswagent szeretnénk megvásárolni. Az önerőnk 900 ezer forint, míg a futamidő 48 hónap. Az alábbi feltételekkel a következő ajánlatokat találtuk a különböző hitelintézetek honlapjain:

  • Budapest Bank - 49 686 forintos havi törlesztő, THM 6,75 százalék,
  • CIB Lízing - 49 877 forintos havi törlesztő, THM 6,8 százalék,
  • Porsche Lízing: 56 205 forintos törlesztő, THM 13,66 százalék.

Persze maradhatunk a személyi kölcsönöknél is: a Pénzcentrum kalkulátorával erre az esetre is elvégeztünk egy számítást. A paraméterek tehát azonosak: 2,1 milliós hitelösszeg, 48 hónapos futamidő mellett. Nézzünk néhány ajánlatot:

  • CIB Bank - 51 147 forintos törlesztő, THM 8,17 százalék,
  • Erste Bank - 53 251 forintos törlesztő, THM 11,26 százalék,
  • Cetelem - 55 198 forintos törlesztő, THM 12,57 százalék.

Jól látható tehát, hogy lízingelés esetén a havi törlesztőrészlet néhány ezer forinttal olcsóbb a személyi kölcsönöknél. Tehát autóvásárlás esetén érdemes ezen a lehetőségen is elgondolkodni, amennyiben rendelkezünk nagyobb önerővel.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A HITELKIVÁLTÁSSAL!

A legtöbb elemző közös nevezőn van a tekintetben, hogy a hitelkamatok rekord alacsony szintje már nem lesz sokáig tartható. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz jobb alkalom arra, hogy a régebben felvett hiteleinket kedvezőbbre cseréljük. Ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, egy jó adósságrendező hitellel tízezreket is spórolhatunk havonta a törlesztőrészleteken, legyen szó lakáshitelről, vagy épp személyi kölcsönről. Nem hiszed? Nézd meg a saját szemeddel a Pénzcentrum kalkulátorában. Egy konkrét példán szemléltetve, tegyük fel, hogy három évvel ez előtt vettünk fel személyi kölcsönt, hat éves futamidőre, az akkori átlagosnak mondható 22-25 százalékos THM-mel. A törlesztésből még három év maradt hátra. Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk