17 °C Budapest

Könnyen pórul járhatsz, ha használt autót veszel: így kerüld el a bajt

2018. június 11. 14:00

Indokolt az óvatosság a használtautó-hirdetésekkel szemben. A vizsgált autókereskedők több mint fele akadt fenn az elmúlt évben a megbízhatósági szűrők valamelyikén.

Az elmúlt 12 hónap során vizsgált több mint 800 autókereskedésből mintegy 400 felelt meg az autókínálat, a céges háttér, illetve a vásárlói visszajelzések szempontjait is figyelembe vevő kritériumrendszernek egy ellenőrzött online használtautó-piactér adata szerint. A portál becslése szerint a teljes piacon még kedvezőtlenebb az arány: a mintegy 3000 jelenleg működő autókereskedésből 800-1000 tud megfelelni maradéktalanul a megbízhatósági feltételeknek - írja közleményében a JóAutók.hu

Éppen egy éve kezdte meg működését az interenetes kereskedőtér, az eltelt időszak főbb tapasztalatai szerint 

a vizsgált, valamivel több mint 800 autókereskedő cégnek csupán 48 százaléka felelt meg az előszűréseknek. A kiszűrt cégek 49 százaléka a nem megfelelő autóállomány, 36 százaléka a negatív vásárlói és szakmai visszajelzések, 15 százaléka pedig a nem megfelelő céges háttér miatt hullott ki a rostán.

Az autóállomány esetében a portálon kizáró szempont többek között a sorozatosan előforduló irreális kilométeróra-állás, a rossz műszaki állapotú, hiányos, működésképtelen vagy sérült autók jelentős súlya a kínálatban, illetve a fantomkészletből történő értékesítés, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létező használt autók árusítása előleg vagy foglaló bekérésével. A nem megfelelő céges háttér egyaránt vonatkozik a telephely nélkül működő, jelentősebb adótartozást felhalmozó, illetve felszámolás vagy csődeljárás alatt lévő kereskedésekre is. A visszajelzések esetében a portál egyaránt támaszkodik ügyfelek, vásárlók, saját partnerek értékelésére, illetve szakmai know-how-k alapján nyert egyéb adatokra.

Az a tény, hogy egy autókereskedő nem felel meg a megbízhatósági kritériumok valamelyikének, nem jelenti azt, hogy valamennyi autóhirdetése félrevezető volna

- hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója, azonban hozzátette, hogy oldalaikon a vásárlók védelme érdekében az ilyen piaci szereplők hirdetései egyáltalán nem jelennek meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cég várhatóan az idei év végére mind a 3000 hazai kereskedőcéget átvilágítja majd. Várakozásaik szerint azonban - tekintettel arra, hogy a tesztelés eddig a nagyobb és ismertebb kereskedőket érintette - a megbízhatóan működő kereskedők száma 800 és 1000 között alakul majd, ami kevesebb mint harmada az összes piaci szereplőnek.

Az eddigi tapasztalataink szerint igen nagy a valószínűsége annak, hogy egy érdeklődő megtévesztő autóhirdetéssel találkozik. Az első forgalomba helyezés óta Magyarországon futó autók esetében könnyebb, külföldi eredetű járművek esetében nehezebb az előéletet feltérképezni. Ezért aki nem a Jóautók.hu ellenőrzött hirdetései között keres magának járművet, egyrészt mindenképpen szakértővel válasszon autót, másrészt igyekezzen megbízható helyen vásárolni. Ehhez segítséget nyújthat a JóAutók.hu oldalán megtalálható, az év végéig folyamatosan bővülő minősített kereskedői lista is 

- tette hozzá Halász Bertalan. A minősített kereskedők felsorolása a portálon érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem