13 °C Budapest

Trükkös lopás terjed: így fosztják ki a kocsidat a benzinkúton + videó

2018. április 14. 16:00

A bűnözők egyik kedvelt lopási módszere, hogy miközben az autó tulajdonosa nem figyel - például éppen az autót tankolja -, addig a tolvajok a jármű másik oldaláról a gépkocsihoz lopakodnak és kilopják a benne található értékeket. Mindez pillanatok alatt megtörténik, így nehéz észrevenni, ugyanakkor néhány egyszerű óvintézkedéssel védekezhetünk ellene.

A napokban az ABC News osztott meg egy videót az Instagramon, amelyen videokamerák által rögzített bűnesetek láthatóak. A különböző esetekben közös, hogy azonos lopási módszert láthatunk: miközben az autó tulajdonosa nem figyel, mert például éppen tankol, addig a bűnöző odalopózik az üres autóhoz, és ellopja a benne található értékeket. Dél-Kaliforniában a rendőrség már ki is adott egy figyelmeztetést ezzel kapcsolatban, ugyanis az utóbbi időben megnőtt az ehhez hasonló bűncselekmények száma.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Bár a videó a messzi Amerikában készült, attól még ne legyenek illúzióink: a magyarországi tolvajok is élnek hasonló trükkökkel. Nemrég a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy a Komáromi Rendőrkapitányság előzetes letartóztatás mellett folytat büntetőeljárást K. Roland ellen, aki idén márciusban egy kitalált ürüggyel csalta a sértettet annak saját gépkocsija mögé, majd amikor a sértett nem figyelt, eltulajdonította az autóban található készpénzt.

Régi, de hatásos trükk

A rendőrség évek óta hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy a hazai gyorsforgalmi utakon előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. A trükkökben lehetnek eltérések, de lényegüket tekintve közösek: valamilyen megtévesztéssel arra késztetik az autóst, hogy az megálljon, majd figyelmét elterelve ellopják a gépkocsiban található értékeket.

A leggyakoribb módszer, hogy az áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az kerékcsere céljából megáll, végrehajtják a bűncselekményt. Továbbá gyakori módszer még, hogy fényjelzéssel, mutogatással tévesztik meg a sofőrt, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva megállítva őt.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • Értékeid ne hagyd szem előtt az autóban, pénzed, okmányaid tartsd magadnál
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben légy bizalmatlan
  • A gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárd le az ajtókat
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használj
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm