14 °C Budapest

Trükkös tolvajok portyáznak az utakon: ezzel a módszerrel fosztják ki az autódat

2018. április 7. 16:06

A tavaszi hétvégéken rengetegen indulnak útnak autóval, és keresik fel családostul, vagy a barátokkal az ország valamelyik látványosságát. Az utazóknak nem árt azonban résen lennie, hiszen a rendőrség honlapján található tájékoztatás tanúsága szerint továbbra is hódít a tolvajok körében egy régi trükk. Mutatjuk a részleteket.

A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias időjárás miatt nem meglepő, hogy sokan időzítenek pár napos kirándulásokat az előszezonra. A statisztikák szerint míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi időszakban - különösen április-május hónapban - a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzőek. Az autóval utazóknak nem árt azonban résen lenniük, hiszen könnyen kifoszthatják őket, továbbra is hódít a tolvajok körében egy régi trükk..

Nemrég jelent meg a rendőrség honlapján, hogy a Komáromi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - előzetes letartóztatása mellett - folytat büntetőeljárást K. Roland ellen. Mint az esettel kapcsolatban írják, "a sértett 2018. március 29-én 3 óra 45 perckor az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 93-as kilométerszelvény parkolójában parkolt le a gépjárművével. A férfi elaludt, később egy ismeretlen ébresztette fel őt." A rendőrségi tájékoztató szerint K. Roland trükkje annyi volt, hogy

kitalált ürüggyel a gépkocsija mögé hívta, majd amikor a sértett nem figyelt, a gyanúsított eltulajdonította a személygépkocsiban lévő készpénzét.

A sértett, miután visszaült autójába, észrevette a lopást, de addigra az ismeretlen férfi már távozott. A sértett azonnal értesítette a rendőrséget. A komáromi nyomozók azonnali adatgyűjtésbe kezdtek, melynek eredményeképpen még aznap azonosították, 5 nap múlva pedig elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 19 éves kunszentmiklósi férfit. A rendőrség vizsgálja, hogy a tettes követett-e el más, hasonló jellegű bűncselekményt - teték hozzá a hatósági közelményben.

Régi trükk, de még mindig sokan bedőlnek...

Évek óta hívja fel a lakosság figyelmét a rendőrség arra, hogy Magyarország gyorsforgalmi útjain előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. Évekkel ezelőtt egy többnyelvú brosúrán tájékoztatták az utazókat, a tájékoztatás szerint az elkövetők módszere akkor is a z volt, hogy valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik az autóst, majd figyelmét elterelve eltulajdonítják értékeit a gépkocsijából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint írták, a leggyakoribb elkövetési magatartás, amikor a kiszemelt autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az megállásra kényszerül, kerékcsere közben hajtják végre a bűncselekményt. De gyakori a fényjelzéssel, mutogatással való megtévesztés is, melynek során valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva állítják meg az autóst.

Mind a két esetben az elkövetők egyike felajánlja segítségét a hiba elhárítására, míg társa észrevétlenül eltulajdonítja a járműből az értékeket. Más esetekben pedig a kisebb forgalmú pihenőkben éjszaka - vagy akár nappal - információkérés ürügyén a figyelmet elterelve tulajdonítják el az értékeket.

A megelőzés érdekében a következőket javasolta a rendőrség:

  • Értékeid ne hagyd szem előtt az autóban, pénzed, okmányaid tartsd magadnál
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben légy bizalmatlan
  • A gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárd le az ajtókat
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használj

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem