31 °C Budapest
Opellel, Suzukival, Forddal jársz? Ennyit fizethetsz 2018-tól

Opellel, Suzukival, Forddal jársz? Ennyit fizethetsz 2018-tól

2017. november 20. 11:32

Még bő másfél hetük van felmondani a kötelező biztosításukat azoknak, akiknek január 1-jén van a fordulójuk. A különböző alkuszcégek alapján készült felmérésekből már kiderült, hogy az emberek többségének drágább lesz a biztosítása jövőre, mint az idei évben. Azonban szerettük volna közelebbről is meghatározni, hogy mennyibe kerülhet majd jövőre egy-egy autónak a biztosítása, így elvégeztünk néhány kalkulációt.

November végéig van lehetősége felmondani jelenlegi kgfb-szerződését annak, akinek január 1-jén van a fordulója. Az új szerződés megkötésére még több ideje van, ugyanis azt elég az év végéig megtennie. Azt mostanra már tudjuk, hogy a többség drágulásra számíthat, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora eltérés van a különböző biztosítótársaságok ajánlatai között az autók típusának és az üzembentartó Bonus-Malus besorolásának függvényében. Ennek kiderítése érdekében végeztünk néhány kalkulációt.

A számításokat a legnépszerűbb magyarországi autómárkák egy-egy típusával végeztük el (régi Suzuki Swift, Ford Escort, Skoda Octavia, Opel Corsa, 3 ajtós Toyota Corolla, BMW 3-as sorozat, Mercedes C osztály) mindegyiket több Bonus-Malus besorolással is (Malus 3, B1, B6, B10). (Mivel az új autótulajdonosok évfordulója már évek óta nincsen január 1-jéhez kötve, ezért a mostani átváltási lehetőség csak a régi tulajdonosokat illeti. Ők többnyire már B10-es kategóriájúak, így leginkább ennek az utolsó kalkulációnak az eredménye lehet fontos számukra. Ettől függetlenül persze a Bonu-Malus besorolásuk lehet alacsonyabb, amennyiben a korábbiakban okoztak balesetet.)

Mindegyik autó esetében régebbi, ezredforduló környéki autókkal kalkuláltunk, illetve az általunk használt kalkulátor által kért egyéb adatok is lehetőség szerint egységesek (például a forgalombahelyezés éve, futott kilométerek száma, éves futás, illetve az autót nem szándékozunk sokat használni külföldön és cascót sem kötöttünk a kgfb mellé, mindig éves fizetési módot választottunk).

Az autók beállításánál a kalkulátor által jelölt neveket adjuk meg mi is, illetve a szűkebb típusoknál mindig a "Nem tudom" opciót választottuk. Fontos, hogy a kalkuláció által kiadott összegek a baleseti adót nem tartalmazzák.

Baleseti adó
A baleseti adót 2012-től vezették be. Alapvetően az adó mértéke az éves biztosítási díj 30 százaléka, ám nem haladhatja meg a 30 378 forintot egy évben. A biztosítóktól kapott ajánlatoknál mindig fontos ellenőrizni, hogy az tartalmazza-e a baleseti adót, hiszen ez sem elhanyagolható kiadás.

Lássuk az eredményeket

Az autó típusától függetlenül a Köbe nyújtja számunkra a legjobb ajánlatot, amennyiben Malus 3-as a besorolásunk. Ebben az esetben akkor ússzuk meg legolcsóbban, ha egy régi Suzuki Swift vagy egy Opel Corsa B tulajdonosai vagyunk (66 040 forint mindkét esetben), míg a legdrágábban akkor jövünk ki, ha egy Mercedesünk van (94 145 forint).

Megszűnik a Köbe "egyeduralma" az B1-es besorolású ügyfeleknél, nekik már általában a K&H vagy az Uniqa nyújtja a legjobb ajánlatot, noha a Köbe több esetben itt is az első három között szerepel. Ebben a kategóriában is az Opel Corsák és a Suzuki Swiftek tulajdonosai ússzák meg legolcsóbban az éves kötelezőt (31 620 forint), míg a legtöbbet itt is a Mercedesek fizetik (46 224).

Itt azonban már kisebb az eltérés mértéke: míg M3-as kategóriában a legdrágább Mercedes és a legolcsóbb Suzuki/Opel éves díja között még 28 105 forint a különbség, addig az B1-es kategóriában már csak 14 604 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

VENNÉL EGY ÚJ AUTÓT, DE NINCS ELÉG PÉNZED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ismét változik kicsit a helyzet, ha már B6-os besorolásunk van. Míg az B1-es ügyfeleknek mindegyik autómárka esetén a K&H és az Uniqa ajánlatai álltak az első helyen, addig itt már a Wáberer is elcsíp egy első helyet: a még mindig legdrágábban biztosítható Mercedes esetében (31 980 forint). A legolcsóbb biztosítást még mindig a Suzuki-Opel páros kötheti meg, ez 24 444 forint egy évre.

A legnagyobb, B10-es kategóriában már 16 200 forintért is biztosíthatjuk Suzukinkat, de a még mindig legdrágább Mercedes biztosítási díja is már csak 23 676 forint. Érdekes, hogy a két legdrágább autó (BMW és a Mercedes) biztosítási díjai közötti különbség egészen magasról indul, hiszen ez M3-nál még 9125 forint, ám ez a magasabb fokozatoknál lassan elolvad: B1-nél 6120 forint, B6-nál már csak 972 forint. Igaz, később ismét nő az eltérés, B10-nél 3132 forint.

Végig jelentős az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább autó éves biztosítási díjai között: M3 kategóriában 28 105 forint, B1 kategóriában 14 604 forint, B6 esetében 7 536 forint és B10-nél 7 476 forint.

Természetesen érdemes mindenkinek saját kalkulációt végeznie, hiszen elképzelhető, hogy egy-egy általa igénybe vehető kedvezménnyel már változnak az ajánlatok.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?