12 °C Budapest
Brutális sebességkorlátozás jöhet a magyar városokban?!

Brutális sebességkorlátozás jöhet a magyar városokban?!

2017. szeptember 12. 09:31

Évek óta kiemelt cél az Európai Unióban a közlekedési balesetek csökkentése. Ennek érdekében felmerült, hogy minél több városi övezetben korlátozzák a sebességet 50 kilométer per óráról 30-ra. Magyarországon is várható a 30-as zónák kiterjesztése.

Idén márciusban a szlovén Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedési biztosa elég bátor ötletet vetett fel a döntéshozóknak. A szakember szerint halálos balesetek drasztikus csökkentését a városon belüli sebességhatár csökkentésével lehetne elérni. Mindez azt jelentené, hogy a jelenlegi 50 kilométer per óra helyett csak 30 kilométer per órával lehetne hajtani.

A Napi.hu megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy várható-e Magyarországon is sebességkorlátozás.

"A korlátozott sebességű övezetek további alkalmazása, terjesztése közlekedésbiztonsági szempontból is támogatandó. (...) A korlátozás tömeges alkalmazása azonban nagymértékben szűkítené a hálózat átbocsátó képességét, ami hosszú távon jelentős torlódásokat eredményezhetne. Ez végső soron a szabálykövetési hajlandóság visszaszorulásához vezethetne, így akár kontraproduktív intézkedés is lehet" - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A közeljövőben tehát vélhetően újabb és újabb zónákban korlátozzák majd a sebességet 30 kilométer per órára, arra azonban nem kell számítani, hogy egységes szabályozás jön, vagyis a városi sebesség egyelőre 50 kilométer per óra marad.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06