11 °C Budapest

Jönnek az új rendszámok: az N karakteresek lassan elfogynak

2016. október 23. 11:04

Hamarosan a P betűvel kezdődő rendszámtáblák kerülnek a járművekre, mivel az N karakteres rendszámtáblák hamarosan elfogynak - mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője. O és Q betűvel azért nem kezdődnek rendszámok, mert ezek problémákat okozhatnak a rendszámfelismerő rendszereknél - indokolta Társi-Riczkó Mária.

"Jelenleg az N betűvel kezdődő betűkombinációval ellátott rendszámok vannak forgalomban. Amikor ezek kifutnak, a P karakterrel kezdődő rendszámokat fogjuk gyártani" - közölte a szóvivő. Az indoklás szerint azért nem kezdődhetnek O karakterrel a rendszámok - ahogy az egyébként következne az ABC-sorrendben -, mert ez a karakter könnyen összetéveszthető a Q, illetve a "nulla"-karakterekkel is.

"Ez különösen az automatikus rendszámfelismerő rendszereknél jelenthet azonosítási problémákat például az autópályákon vagy a parkolóházakban elhelyezett rendszereknél" - tudatta Társi-Riczkó Mária. Hozzátette, hogy Q betűvel kezdődő rendszám sem lesz forgalomban.

A P betűvel kezdődő rendszámokat nagyjából decemberben kezdik el gyártani. "A meglévő adatok és a tapasztalatok alapján körülbelül 2030-ra futhat ki a 3 betű - 3 szám karakterű rendszámtábla, amit most használunk. Ez távlati időpont, és még nincsenek információink arról, hogy ezután milyen típusú és milyen karakterekből álló rendszámtáblák kerülnek majd forgalomba Magyarországon" - mondta el Társi-Riczkó Mária.

Ugyanakkor, hogy a Q és az O betű azért nem esik ki teljesen, középső betűként mindkettő szerepelhet. Vagyis első és harmadik betűként nem, csak középen használhatjuk majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Korábban is volt már arra példa, hogy egyes betűk és betűkombinációk szándékosan kimaradtak. A három betűkarakterből ugyanis értelmes magyar szavakat lehet alkotni, amelyek között vannak természetesen obszcén szavak is, így az ezekkel a karakterekkel rendelkező rendszámtáblákat le sem gyártjuk, és forgalomba sem kerülnek" - mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm