16 °C Budapest
Bevezetik a szürke rendszámtáblát Magyarországon: kinek lesz ez jó?

Bevezetik a szürke rendszámtáblát Magyarországon: kinek lesz ez jó?

2016. október 8. 12:00

Hamarosan új rendszámot vezethetnek be Magyarországon, amely a biciklit is használó autósoknak kedvezhet. Emellett a kerékpárutak fejlesztési koncepcióját is bemutatták. 

Több kerékpáros előterjesztés is a kormány elé kerül hamarosan, tájékoztatott egy sajtóbeszélgetésen Révész Máriusz, kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

  • Januárban jöhet a jogszabály, ami bevezeti a 3. rendszámtípust. A vonóhorgon szállított biciklik esetén szürke lehet a rendszámunk.
  • Javulhat a kerékpárutak nyilvántartása, a Magyar Közút a főbb kerékpárutakat várhatóan átveszi az önkormányzatoktól, így egy kézbe kerül az üzemeltetés, fenntartás.
  • Sok város akar Bubit, az a terv, hogy jövőre egy regisztrációval lehessen használni az összes közbringarendszert az országban.
  • Döntenek hamarosan a kerékpáros munkába járás támogatásáról. (A minta az óbudai önkormányzat, ahol napi 400 forint jár annak, aki bringával megy az önkormányzat intézményeibe dolgozni. Bár ennek ellenőrzés kétséges, a társadalmi haszon mellett eltörpül az esetleges visszaélések miatti kár. Szóba került a kerékpárvásárlás támogatása is, valamint az, hogy közbringa bérletet vehessen a munkaadó, aminek az árát leírhatja az adóból.

Révész szerint a következő években 50-100 milliárd közötti összeg áramlik kerékpáros fejlesztésekbe. Három nagy projektet említett: a Balaton-Budapest kerékpárutat, a Balaton-kört, valamint az Eurovelo 6 nemzetközi bringaút fejlesztését, és több kisebbet (például a Keszthely-Fertőd kerékpárutat). A beruházások tervezési folyamata jövő nyárig tarthat, a kivitelezés jövő ősztől kezdődhet, ha nem jön közbe semmi.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?