Nem akarsz szívni a dugóban? Itt a rejtett út a Balatonról

Nem akarsz szívni a dugóban? Itt a rejtett út a Balatonról

2016. július 3. 07:02

Itt a július, tombol a kánikula, így idén is eljött az ideje, hogy megírjuk: nem csak az M7-esen lehet ám hazajönni a Balatonról Budapestre. A nyári csúcsszezonban rengeteg magyar autósnak jelenthet alternatívát egy alig kétórás, illetve stresszmentes és gyönyörű útvonal. Viktor kollégánknak pedig ezúton is üzenjük, még mindig akad olyan olvasónk, aki nem hallott a "rejtett" útról, vagy egyszerűen megfeledkezett róla.

Ahogy az nyaranta, a júliusi, augusztusi csúcsszezonban lenni szokott, a hét utolsó napján, délutántól késő estig rendre kilométeres sorok alakulnak ki a Balatonról Budapestre vezető utakon, főként az M7-es autópályán. Éppen ezért az Útinform a vasárnap délelőtti, késő esti vagy a hétfő hajnali indulást ajánlja a zavartalanabb közlekedéshez. Ennek is van azonban hátulütője:

  • Ha vasárnap délelőtt indulunk, oda egy pihenésre, strandolásra szánt nap az alig 2 napos hétvégéből.
  • Ha este 10-kor indulunk, éjfélnél előbb nehezen keveredünk ágyba.
  • Este 10 után vége a kamionstopnak; a tej, kenyér kiszállítások is ilyenkor kezdődnek, tehát nem biztos, hogy csökken a forgalom.
  • Ha hétfő hajnalban indulunk, legkésőbb hajnali 3-4 körül kell kelni - legalábbis, ha be akarunk érni a munkába.
  • Egy-egy baleset még hétfő hajnalban is annyira lelassíthatja a forgalmat, hogy tuti elkésünk.

De mit tehetünk akkor, ha nem akarunk a dugóban rostokolni, az egész vasárnapot is a vízparton töltenénk és a késő esti és hétfő hajnali indulást is inkább hanyagolnánk?

A "rejtett" útvonal:

Balatonfőkajár > Füle > Jenő > Nádasdladány > Sárkeszi > Sárszentmihály > Székesfehérvár > 811-es út > Lovasberény > Vértesacsa > Alcsútdoboz > Etyek > Budaörs > Budapest

A "rejtett" út kiindulási pontja a Balaton legkeletibb pontja, vagyis Balatonakarattya, de annak sem kell megijednie, aki az északi, vagy a déli part távolabbi pontjáról indul haza. Az északi partról némileg könnyebb a dolgunk, a 71-es úton végighaladva Nádasdladánynál csatlakozhatunk be. A déli parton pihenőknek pedig érdemes még vasárnap reggel elautózni egy az indulási ponthoz közelebbi strandra (Például: Balatonaliga, Balatonakrattya, Balatonkenese), és onnan elindulni, amikor jól esik (ez a megoldás természetesen az északi parton pihenőknek is jó lehet).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?