Így jár, aki elblicceli az útdíjfizetést

2015. június 17. 13:04

Minden autópálya és autóút útdíjköteles januártól - hívta fel a figyelmet a nyári szabadságok megkezdése előtt az InfoRádióban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője. Kibédi-Varga Lajos hangsúlyozta: a matricákat az utazás előtt kell megvásárolni, különben büntetés várható. Mivel tábla nem minden esetben jelzi az útdíjköteles szakaszokat, érdemes előre tájékozódni.

Az első és legfontosabb, és ebben nem történt változás januárban, hogy az autópálya-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott matrica is jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési felszólítást vonhat maga után

- hangsúlyozta Kibédi-Varga Lajos.

Az e-matricát meg lehet váltani a jól megszokott viszonteladói értékesítési pontokon; a benzinkutakon vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. országszert 17 ügyfélszolgálati irodájában, de meg lehet vásárolni online is a nemzetiutdij.hu oldalon keresztül, illetve a Nemzeti Mobilfizetés telefonos alkalmazásával is. Ez utóbbit sofőrként soha ne menet közben tegye, hanem mindig a jármű álló állapotában, lehetőség szerint még indulás előtt

- figyelmeztetett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője.

A díjrendelet módosítása következtében a magyarországi autópályák és autóutak többsége fizetőssé vált, ezért, ahol az autós autópálya vagy autóút táblát lát, arra kell következtetnie, hogy díjfizetős szakasz veszi kezdetét. A díjköteles útszakaszok listája táblázatos és térképes formában megtalálható a nemzetiutdij.hu oldalon. A fizetősségre vonatkozó új táblákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem helyezett el, ezért az autópálya vagy autóút táblák jelzik a fizetős szakasz kezdetét is. A főváros környékén, ahol díjmentes és díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok váltják egymást, vannak kiegészítő táblák

- jelezte a szóvivő.

Az ellenőrzésről szólva Kibédi-Varga Lajos elmondta:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fix ellenőrző kapuk és mobil díjellenőrző autók segítségével ellenőrizzük az úthasználati jogosultságot, így az országos lefedettség biztosított, nem érdemes tehát azon gondolkozni, hogy blicceljen az autós a díjköteles úton, nagy a lebukás valószínűsége. Nem is jellemző egyébként, hogy ezzel próbálkoznának az autósok, tavaly átlagban a bliccelési ráta 2 százalék körül volt, idén év elején 3-3,5 százalékra kúszott fel, de látszik, hogy a tavaszi időszak végén, a nyár elején már áll vissza a rend és csökken a jogosulatlan úthasználók aránya.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivőjének tájékoztatása szerint tipikus felhasználói tévesztések közül a legfontosabb a díjkategória tévesztése, januárban a D1-kategóriából kiválva bevezették a D2-kategória. Előbbiben maradtak a személygépjárművek, amelyek a sofőrrel együtt legfeljebb hét fő szállítására alkalmasak, a D2-kategóriába sorolták át a 8-9 személyes kisbuszok, a legfeljebb 3,5 tonnás kistehergépjárművek és a lakóautók is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem