24 °C Budapest

Dugódíj: itt lehetnek a fővárosi zónahatárok

Pénzcentrum
2013. augusztus 26. 10:31

Előbb-utóbb meg kell teremteni a dugódíj bevezetésének feltételeit, mert ahhoz továbbra is ragaszkodik az Európai Unió - erősítette meg a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: az előző városvezetés a 4-es metró támogatásának kötelező feltételeként bevállalta a dugódíj bevezetését.

Előbb-utóbb meg kell teremteni a dugódíj bevezetésének feltételeit, mert ahhoz továbbra is ragaszkodik az Európai Unió - mondta a főpolgármester. Tarlós István emlékeztetett arra: pillanatnyilag ugyan a parlament által hozott jogszabályok nem teszik lehetővé a díj bevezetését, de miután az előző városvezetés a 4-es metró támogatásának kötelező feltételeként azt bevállalta, meg kell majd valósítani. Várhatóan a különböző körgyűrűk mentén állapítják majd meg a zónahatárokat, és ez érinti majd a tervek szerint a többi között a Róbert Károly körutat és csatlakozó útvonalait is.

Összesen 27 nem csak kifejezetten közlekedési nagyberuházás előkészítésén dolgozik a főváros - közölte a főpolgármester. Tarlós István azt is elmondta: a kormánnyal közösen pályáznak uniós forrásokra a 2014 és 2020 közötti finanszírozási ciklusban.

A főpolgármester szerint a jövő év végéig komoly esély van arra, hogy érezhető változás lesz a 3-as metró felújításában. Tarlós István szakmai, erkölcsi szempontból bűnnek nevezte az elmúlt 20 évben történteket ezen a vonalon, Emlékeztetett arra, hogy a kocsik többsége több mint 40 éves és az elavult pálya miatt jelenleg komoly lassításokkal tudnak csak járni a szerelvények. A négyes metróra utalva megismételte: reményei szerint minden adott ahhoz, hogy március végére elkészüljön a beruházás.

Városházi információk a dugódíjról
Nem akartuk túlhangsúlyozni eddig, hiszen folyamatos a panaszkodás annak érdekében, hogy "ne a múltról beszéljünk", mégis tisztáznunk kell valamit - írta Tarlós István egy korábbi közleményében. Egyesek hétről-hétre heccelik a főváros lakosságát a bevezetésre váró dugódíjjal. Mintha ez a jelenlegi kormány és jelenlegi városvezetés "sarca" volna. Ám nem az a legfontosabb, hogy dugódíj New Yorktól (itt hídpénz) Londonig számos világvárosban van. Hanem az a helyzet, hogy az EU annak idején a 4-es metró pénzügyi támogatásához feltételként írta elő a dugódíj bevezetését. Ezt a feltételt pedig az akkori SZDSZ-MSZP városvezetés szó nélkül elfogadta. Így hát mindentől függetlenül bárkinek be kellene vezetni a dugódíjat, hacsak nem akarná elveszíteni a több mint 180 milliárdnyi uniós támogatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik közleményben a főpolgármester a dugódíjjal kapcsolatos hírekre reagált: "ami pedig a hirtelen jött ötletelést illeti, miszerint Budapest közigazgatási határa legyen a zónahatár, ez a javaslat szakmailag és politikailag kezelhetetlen. Így mindenkinek fizetni kellene, aki átlépi Budapest határát. Az a legkevesebb, hogy ez aztán tényleg egyértelműen vidékellenes, de még a külső kerületek lakótelepeinek lakosságát is igen kedvezőtlenül érintené. Hacsak nem tennénk különbséget agglomerációs, külső kerületi és belvárosi lakosok közt, ami politikailag nem magyarázható. A városhatárokon semmilyen tömegközlekedési eszközre nem lehet átszállni. Duplán kellene kiépíteni a több milliárdba kerülő technikai eszközöket is, ha több zóna lenne."

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM