27 °C Budapest
Peking, 2024. május 16.Vlagyimir Putyin orosz (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele 75. évfordulójának és a kínai-orosz kulturális évad kezdetének alkalmából rendezett hangversenyen a pekingi Országos Elõadómûvészeti Központban 2024. május 16-án.MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszandr Rjumin

Egyik legfőbb szövetségese is elfordul Putyintól? Félreérthetetlen jelzést adott a kínai elnök

2024. május 19. 08:04

Vlagyimir Putyin kínai állami látogatása erődemonstrációt jelentett, amely lehetőséget adott az orosz elnöknek arra, hogy a világ szeme láttára bizonyítsa: Kína személyében erős szövetségest tudhat maga mögött, miközben Hszi Csin-ping számára Oroszország kulcsfontosságú partner egy Egyesült Államok által nem vezetett új világrend kialakításában. Ugyanakkor a kínai elnök olyan jelzéseket adott, amelyek szerint nem feltétlenül érdeke Oroszország teljes támogatása - értékelte az orosz államfő és a kínai elnök találkozóját a BBC.

Vlagyimir Putyin kínai állami látogatása erődemonstrációnak bizonyult, ahol az orosz elnök kihasználta az alkalmat, hogy megmutassa: Kína erős szövetségese, mögötte áll. Az Ukrajna elleni háború miatt sokan páriának tekintik Putyint, de Hszi Csin-ping számára fontos partnernek számít egy olyan világrend építésében, amelyet nem az Egyesült Államok irányít.

Vörös szőnyeg, régi Vörös Hadsereg-dalok és ujjongó gyerekek várták a vezetőket a Tienanmen téren, ami a két ország közötti barátság jelképeként szolgált. Azonban ez a kapcsolat már nem tekinthető egyenlő felek közöttinek a brit lap érétkelése szerint. Putyin hízelgő nyilatkozatokkal érkezett Kínába, hangsúlyozva a két ország közötti barátságot és Kína gazdasági fejlődését. Ezzel szemben Hszi Csin-ping inkább visszafogott és felületes nyilatkozatokat tett, ami arra utal, hogy bár üdvözli az egység mutatását, kevésbé lelkesedik a nyilvános dicséretekért.

Az ukrajnai konfliktus és Oroszország gazdasági valamint katonai gyengeségei megváltoztatták a két ország viszonyát, Hszi Csin-ping javára billentve a mérleget. Kína nem zárkózik el a világtól Oroszországhoz hasonlóan és óvatosan kezeli kapcsolatait Nyugattal. Ugyanakkor a kínai elnök meghívta Putyint hivatalos rezidenciájára, ami ritka megtiszteltetés és az esemény fontosságát jelzi. Ugyanakkor Kína óvatos egyensúlyozást folytat, hogy fenntartsa kapcsolatait mind Oroszországgal, mind a Nyugattal.

A látogatás során kiadott közös nyilatkozatban szereplő kereskedelmi tervek és az "együttműködés" gyakori említése azt mutatja, hogy Oroszországnak nagy szüksége van Kína gazdasági támogatására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a látogatás erős egységet sugallt, valójában Hszi Csin-ping fenntartja magának azt a jogot, hogy csak saját érdekei szerint járjon el. Ez azt jelenti, hogy bár Kína fontosnak tartja az Oroszországgal való kapcsolatot, ezek az érdekek nem feltétlenül esnek egybe Oroszország érdekeivel.

Címlapkép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszandr Rjumin

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem