18 °C Budapest
A large oil tanker in the Gulf of Aqaba, Jordan.

Újabb brutális benzinárdrágulás jöhet: kegyetlen csapást mér az olaj árára Izrael rakétatámadása

2024. április 19. 10:47

Az olaj és az arany ára jelentős emelkedést mutatott, miután hírek érkeztek egy izraeli rakétacsapásról Iránban, ami aggodalmakat keltett a közel-keleti konfliktus eszkalációjával és a globális olajellátás zavarainak lehetőségével kapcsolatban - számolt be a BBC és a Reuters.

Az olaj és az arany árának emelkedése tapasztalható volt, ezt követően annak a bejelentésnek, hogy Izrael rakétacsapást mért Iránra. A Brent nyersolaj ára 1,8%-os növekedéssel 88 dollárra emelkedett hordónként, míg az arany ára rövid idő alatt majdnem rekordmagasságba ért, mielőtt 2400 dollárra csökkent unciánként. Az események hatására a befektetők figyelme Izrael válaszreakcióira összpontosult az iráni drón- és rakétatámadások után.

A konfliktus eszkalálódása aggodalmakat keltett az olajellátás zavarainak lehetőségével kapcsolatban. Az olajárak kezdeti 3,5%-os ugrása után mérséklődött, amikor iráni források szerint nem keletkezett kár Iszfahán tartományban. Az infláció növekedésének kockázata is fennáll az olajárak tartós emelkedése miatt.

Randeep Somel, az M&G Investment Management képviselője szerint a piacokat az inflációs aggodalmak foglalkoztatják leginkább. Az Egyesült Királyságban az inflációs ráta még mindig magasabb a Bank of England célkitűzésénél, ami aggodalomra ad okot a döntéshozók számára.

Az arany árának emelkedése bizonytalan időszakokban gyakori jelenség, mivel biztonságos befektetésnek tekintik. A közel-keleti feszültség növekedése felvetette a Hormuzi-szoroson keresztüli hajózási útvonal zavarainak lehetőségét is, ami kulcsfontosságú a világ olajellátás szempontjából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Opec tagjai közül többen is ezen a szoroson keresztül exportálják olajuk nagy részét. Irán pedig jelentős olajtermelőként szerepel globális szinten. A piaci reakciókat tovább bonyolította az izraeli támadás korlátolt volta és az iráni tisztviselők cáfolatai. Az ázsiai részvény- és kötvénypiacok esése mellett biztonságos menedéknek tekintett devizák és nyersanyagok árának emelkedése figyelhető meg. A geopolitikai feszültség újbóli kiéleződése mellett a befektetőket az inflációs és kamatláb-bizonytalanságok is foglalkoztatják.

A geopolitikai kockázatok eszkalálódása mellett a piaci hangulat továbbra is ingadozik, ahogy a befektetők további információkat várnak a helyzet alakulásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm