12 °C Budapest
Facade of State Duma of Russia with soviet coat of arms, russian authority

Ők követték el a moszkvai terrortámadást: már legalább 60 ember meghalt, 145-en megsérültek

2024. március 23. 08:43

Az Iszlám Állam vállalta magára a Moszkvában történt terrortámadást. Egy koncerten fegyveresek legalább 60 embert megöltek és 145-öt megsebesítettek, ami a 2004-es beszláni tragédia óta az oroszországi legvéresebb esemény Oroszországban. Szijjátó Péter szerint magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásuk.

Mint arról beszámoltunk, pénteken este Moszkvában egy koncerten fegyveres támadás történt, a Reuters szombat reggel azt írja, legalább 60 ember vesztette életét, és további 145 sérült meg. Az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget a merényletért, amely a 2004-es beszláni tragédia óta az oroszországi legvéresebb támadásnak számít. A Crocus City Hallban történt lövöldözés során a fegyveresek a civileket célozták meg, akik éppen a "Piknik" szovjet rockegyüttes fellépésére vártak.

A helyszínről készült videófelvételek tanúsága szerint az emberek pánikszerűen próbáltak menekülni a lövések hallatán. Egy szemtanú beszámolója szerint hirtelen lövéshullámok zaja töltötte be a teret, ami után az emberek sikoltozva rohantak a kijáratok felé.

Az orosz hatóságok szerint a halottak száma meghaladja a hatvanat, míg az egészségügyi tisztviselők által közölt adatok szerint mintegy 145 ember szenvedett sérüléseket, közülük sokan válságos állapotban vannak. A Kreml közlése alapján Vlagyimir Putyin orosz elnököt részletesen tájékoztatták az eseményekről.

Az Iszlám Állam által közzétett nyilatkozat szerint harcosaik Moszkva külvárosában hajtották végre a támadást, "több száz embert megölve és megsebesítve". Az amerikai hírszerzés megerősítette az Iszlám Állam felelősségvállalását, és arról számolt be, hogy előzetesen figyelmeztették Oroszországot egy lehetséges támadásra.

A biztonsági intézkedéseket jelentősen megszigorították Oroszországban: minden nagyszabású nyilvános rendezvényt töröltek, és fokozták a repülőtereken és más fontos infrastrukturális pontokon való ellenőrzést. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a terrortámadást, amelyet világszerte sokan elítéltek és amelyre nemzetközi részvét nyilvánítása is érkezett.

A Portfolio pedig arról írt,a szemtanúk beszámolói szerint 5-10 fegyveres támadta meg koncerthelyszínt, ebből 4 elmenekült a tetthelyről. Az orosz hatóságok jelentése szerint megtalálták az elkövetők autóit a parkolóban. A járművekhez tűzszerészeket is hívtak, akik átvizsgálták őket. A beszámolók szerint további robbanóanyagot találtak a járművekben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szijjártó: nem tudni magyar áldozatról, sérültről

Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai terrortámadásra reagálva a Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak.

A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket

- írta a miniszter. Hozzátette: a konzuli szolgálat sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem