Dense smoke is leaving a smoke stack of a power plant in Zurich, Switzerland.

Súlyos népbetegség kaphat erőre a világ számos pontján: rengetegen fognak szenvedni tőle

2024. március 19. 19:03

Az IQAir jelentése szerint a világ 100 leginkább légszennyezett városa közül 99 Ázsiában található, ahol az éghajlati válság jelentős szerepet játszik a kritikus levegőminőség kialakulásában, ezáltal globálisan veszélyeztetve emberek milliárdjainak egészségét - közölte a CNN.

Egy friss jelentés szerint a világ száz leginkább légszennyezett városa közül 99 Ázsiában található, ami rávilágít az éghajlati válság és a légszennyezettség közötti összefüggésre. Az IQAir által készített tanulmány szerint ezek a városok jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek a lakosság számára. Kiemelten Indiában, ahol a vizsgált városok 83%-a helyezkedik el, minden egyes város levegőminősége többszörösen meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt irányelveket.

A jelentés főként a PM2,5 szennyezőanyagokra koncentrál, amelyek rendkívül veszélyesek az emberi egészségre nézve. A globális szinten vizsgált több mint 7800 városból csupán 9% felelt meg a WHO által ajánlott levegőminőségi normáknak. Frank Hammes, az IQAir vezérigazgatója szerint a légszennyezettség életvesztést és szenvedést okozhat, amely megelőzhető lenne jobb levegőminőség mellett.

A PM2,5 részecskék belélegzésekor mélyen behatolnak a tüdőszövetbe és onnan bekerülhetnek a véráramba, okozva többek között asztmát, szív- és tüdőbetegségeket, rákot és légzőszervi betegségeket. A legsúlyosabban érintett városok között található Bihar állambeli Begusarai is, amely az előző évben a világ legszennyezettebb városa volt.

Az elemzés szerint India lakosságának 96%-a él olyan környezetben, amely hétszeresen meghaladja a WHO irányelveit. Központ- és Dél-Ázsia voltak azok a régiók, amelyekben tavaly a legrosszabb levegőminőséget regisztrálták.

Hammes hangsúlyozza, hogy jelentős változtatások nélkül nem várható javulás ezen országok légszennyezettségi szintjén. Az energetikai infrastruktúra és mezőgazdasági gyakorlatok átalakítása kulcsfontosságú lehet ebben.

Globálisan nézve csak tíz országban és területen volt egészségesnek minősíthető levegőminőség. Ezek között szerepel Finnország, Észtország és Ausztrália is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fosszilis tüzelőanyagokból eredő légszennyezettség évente több millió ember halálát okozza világszerte. Az IQAir jelentése kiemeli az éghajlatváltozással való összekapcsolódást is: az időjárás változik, ami befolyásolja a szennyező anyagok terjedését.

Észak-Amerikát például súlyosan érintették Kanadából indult erdőtüzek tavaly májustól októberig. Ez alatt az idő alatt Albertában példátlanul magas volt a légszennyezettség szintje. Kínában viszont korábban tapasztalt javulás után újra növekedni kezdett a légszennyezettség mértéke egyes városokban. Délkelet-Áziában pedig csak Fülöp-szigeteken csökkent az előző évhezi képest ez az érték.

A jelentés rámutat arra is, hogy Afrikában, Dél-Amerikában és Közel-Keleten hiányoznak az adatok bizonyos régiókról ami miatt nehézséget okoz pontos képet alkotni ezen területek levegőminőségéről. Az IQAir kiemeli azt is, hogy civil nyomásra van szükség ahhozá hogy javuljon a helyzet mivel ez mutathatja meg kormányoknak, hogy fontos téma ez embereknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm