13 °C Budapest

Tarolnak a műszaki cikkek: minden ötödik szülő vásárolt ilyet az iskolakezdéshez

2018. szeptember 29. 17:30

A szeptemberi iskolakezdés anyagi szempontból hagyományosan megterhelő időszak a gyerekeket nevelő családok számára. A kiskereskedelemben pedig ilyenkor szokás szerint megugrik a tanszerek, iskolai felszerelések, valamint a ruházati cikkek iránti kereslet. Ezen felül az iskolakezdési akciók remek alkalmat adnak a műszaki cikkek vásárlására is. Ráadásul az idei iskolakezdési szezon a szülőknél - pénztárcától függően - még akár október elejéig is eltarthat, hiszen számos felszerelést, kelléket csak 3-4 héttel az évnyitó után vásárolnak meg gyerekeik számára - derül ki egy friss jelentésből.

A szeptemberi iskolakezdés anyagi szempontból hagyományosan megterhelő időszak a gyerekeket nevelő családok számára. A kiskereskedelemben pedig ilyenkor szokás szerint megugrik a tanszerek, iskolai felszerelések, valamint a ruházati cikkek iránti kereslet. Ezen felül az iskolakezdési akciók remek alkalmat adnak a műszaki cikkek vásárlására is. Ráadásul az idei iskolakezdési szezon a szülőknél - pénztárcától függően - még akár október elejéig is eltarthat, hiszen számos felszerelést, kelléket csak 3-4 héttel az évnyitó után vásárolnak meg gyerekeik számára - derül ki a GKI és az Euronics közös piaci jelentéséből.

A GKI és az Euronics közös piaci jelentése szerint:

  • Az alsós kisiskolások körében csaknem minden második gyerek használ már valamilyen okostelefont, a felsősök - azaz a mai 10-14 évesek - körében ez az arány pedig már 80 százalék feletti.

  • Az 1,3 millió magyar diák által használt összesen csaknem 950 ezer okostelefon és 630 ezer számítógép már komoly alapot ad a digitalizált tanuláshoz és akár magához az oktatáshoz is.

  • A műszaki cikkek tanulásban betöltött - egyre erősödő - szerepét jelzi, hogy az idei tanévkezdés alkalmából minden ötödik szülő vásárolt (vagy tervezi, hogy vásárol) valamilyen műszaki cikket gyerekének.

  • A GKI és az Euronics szerint az idei tanévkezdés során műszaki cikkek tekintetében a beszerzési listák élén az okostelefonok (13%) és a számítógépek (16%) állnak. Ezek mellett népszerűek a nyomtatók és szkennerek is (12%), melyek a házi feladatok elkészítéséhez nyújtanak nagy segítséget, felsőbb évfolyamokban pedig sokszor már elengedhetetlenek.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Műszaki cikkek kapcsán, az alsós gyerekek iskolakezdésére a szülők átlagosan 25 ezer forint körüli összeget szántak. Ez az összeg az egyszerűbb készülékek beszerzését fedezi.

  • A felsősök esetében ezek a tételek már érezhetően magasabb kiadással járnak. A jellemzően okostelefont lefedő vásárlások átlagosan 66-70 ezer forinttal növelték az érintettek kiadásait.

  • Középiskolában a telefon mellett már egyértelműen megjelenik a számítógép iránti igény is, illetve gyakoriak a monitor és nyomtató beszerzések is. Ezek összességében átlagosan 72-75 ezer forinttal emelik a tanévkezdéshez kapcsolódó költségeket.

  • A felsőoktatásban tanulók esetében ilyenkor leginkább a laptop és az otthoni nyomtató beszerzése a leggyakoribb, átlagosan 115-120 ezer forintos költséggel emelve a háztartás terheit.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm