2018. november 21. szerda Olivér

Rafinált telenoros csalás terjed: rengeteg ügyfél van veszélyben


Új, számlabekérős csalás terjed az interneten a Telenor nevében. A hamis levelek szinte már a megtévesztésig hasonlítanak egy valódi hivatalos levélre, és csak nagyon apró helyesírási hibák engednek arra következtetni, hogy valami nincs rendben. A csalók ráadásul olyan áloldalt is felhúztak az álszámlabekérők mögé, ami még az IT szakembereket is képes megtéveszteni.

Júliusban a Pénzcentrumon is beszámoltunk arról, hogy csalók hamis telenoros számlabekérő levelekkel próbálták meg lenyúlni gyanútlan előfizetők pénzét. Akkor azt írtuk, hogy a Telenor az ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címét. Most ugyanakkor újabb hamis számlabekérő levelek keringenek az interneten, amiből szerkesztőségünknek is jutott. 

Maga a levél és az ehhez tartozó, gyakorlatilag tökéletesen kivitelezett áltelenor oldal ráadásul most annyira valóságosan sikerült, hogy még a szerkesztőségünkben dolgozó IT szakembereket is majdnem sikerült megtévesztenie. 


Ahogy az a képmentésünkön is látszik a levél nyelvezete szinte tökéletes, csupán néhány ékezet hiányzik a teljes szövegből, ami viszont már elengedő arra, hogy gyanút keltsen. A csalók arra is nagyon figyeltek, hogy a Telenor hivatalos e-szamla.hu-ja is megjelenjen az e-mailben, éppen ezért fontos leszögezni, hogy a cég tájékoztatása szerint ők hivatalosan csak a

e-szamla@telenor.hu címről és a +36 20 202 0043-as számról küldenek számlalevelet, tartozásról szóló e-mailt vagy SMS-t!

Ha valaki azonban az intő jelek ellenére bedől a csalók által küldött üzenetnek, akkor nagy bajban van, ugyanis az állevélben található link mögé egy tökéletesen megszerkesztett áloldalt is felhúztak a csalók, aminek csupán a domain neve lehet árulkodó. Ne tévesszen meg tehát senkit, a https://darovinyl.com/writeable.fiok/lakossagi/belepes/index.php oldal NEM (!) a Telenor hivatalos oldala, úgyhogy ezt - ha véletlenül valaki már rákattintott- mindenképp zárjuk be, és semmilyen esetre se lépjünk be fiókunkba.


Hamis website a Telenor nevében

A csalásokkal szemben a telekommunikációs cég azt javasolja, hogy akiben bármilyen kétely merül fel, forduljon szolgáltatója ügyfélszolgálatához, és ne adja meg belépési adatait - telefonszámot, felhasználónevet, jelszót - senkinek, sehol. A cégnek egyébként van egy hivatalos oldala, ami az összes fellelhető Telenor nevében jelenlévő visszaéléssel kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat, ezeket itt lehet elérni. 

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kis trükk, nagy pénz: éhbérért güriző melósként is durván eladósodhatsz
Nagy összegű hitelre vágysz, de alacsony a jövedelmed? Nem akadály!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk