17 °C Budapest

Még a piacon sem ilyen olcsó a gyümölcs: így szerezd be fillérekért

Pénzcentrum
2014. május 31. 08:00

Ha magad szeded le a gyümölcsöt, akár a bolti ár harmadáért is hozzájuthatsz a jó minőségű terményekhez. Ugyan te szüretelsz, de ez azt is jelenti, hogy válogatott minőségű szemeket szedhetsz magadnak.

Jövő héten már június, az a hónap, amikor a legtöbbféle gyümölcsöt szüretelhetjük le magunk, családdal vagy barátokkal, közösségi programként. Jóval olcsóbb így a gyümölcs: míg például a most sláger eper a nagybani piacokon a lekvárnak szánt gyümölcs esetében 400-500 forintos kilogrammonkénti áron kapható, az extra minőségért 1000-1200 forintot kell adni. Az átlagos fogyasztói árak jelenleg 650-800 forint között mozognak. Viszont ha magunk szedjük, 400 forintos kilónkénti árral számolnak nekünk, és a minőség is garantáltan jobb, mint amilyet ennyiért ránk sóznak a boltokban. Ma már számos helyen szüretelhetünk magunknak, az egyes gyümölcsök gyüjtőhonlapjain tájékozódhatunk a pontos címekről, településekről.

Bár a Szedd magad mozgalom a kilencvenes években élte virágkorát, ma is népszerű eszköze annak, hogy friss, érett gyümölcsökhöz jussunk. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a bolti ár töredékéért jutunk hozzá a gyümölcsökhöz, hiszen a munkaköltség egy része kiesik az árból. Odamegyünk, leszedjük a kívánt mennyiséget, majd a mérés után kifizetjük, amit összegyűjtöttünk magunknak. Az összes Magyarországon termő gyümölcsből szedhetünk magunknak. Vannak erre specializálódott telephelyek, ahol többféle termés is elérhető attól függően, mikor látogatunk el oda. Például Egerben, Szobon, Pomázon, vagy Agárdon többféle gyümölcsöt szüretelhetünk.

Szedd magad tippek és trükkök

  • Legtöbb helyen nem adnak a szedéshez megfelelő eszközt, ezekről magunknak kell gondoskodni. Készülj fel előre!
  • Érdemes rekeszeket, és egy kisebb kosarat vinni. Így nem kell sokszor mozgatni az egyre súlyosodó rekeszeket, kosaranként odahordhatjuk, amit leszedtünk. Rekeszeket tudunk kérni zöldség-gyümölcs kereskedésekből, ott legtöbb esetben úgyis kidobják a használt tárolókat, csak el kell kérnünk ezeket.
  • Ne púpozva szedjük tele rekeszeinket, mert ha helytakarékosan egymásra raknánk őket később, összenyomják majd egymást!
  • Ne használjunk nejlonzacskót, abban csak befülled a gyümölcs, és összenyomódik!
  • Ha tehetjük, menjünk hétköznap délután, vagy este, ekkor még nem "rabolta le" a szép szemeket a roham.
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy tulajdonképpen fizikai munkát végzünk, ezért gondoskodjunk élelemről és megfelelő mennyiségű folyadékról. Pláne akkor, ha a napon szüretelünk.

Most éppen az eper a slágertermék, kilóját 400 forint körüli átlagáron szüretelhetjük magunknak. Az árak kertészetenként változnak. Általában kedvezményes áron jutunk hozzá a gyümölcshöz, ha nagyobb mennyiségben szedjük. Összeszedtük érési sorrendben azokat a gyümölcsöket, amiket Magyarországon leszedhetünk magunknak.

Eper

Összességében a különböző fajtáit május közepétől július elejéig lehet szedni. Szedd magad akciókat találni többek között Balfon, Egerváron, Pilisvörösváron, Pomázon, Solymáron, vagy Székesfehérváron.

Cseresznye

Május végétől július elejéig lehet szedni különböző fajtáit. Békéscsabán, Pomázon, Pécelen, Egerben, Gyöngyösön és Veszprémben lehet találni többek között olyan helyeket, ahol magunknak szüretelhetünk.

Málna

Málnát Csikvándon, Drégelypalánkon, Kerecsenden és Soltvadkerten lehet beszerezni. Június végén már találkozni egyes fajtáival, augusztus közepén még begyűjthető.

Meggy

Meggyet számtalan helyen szedhetünk, csak egy pár példa a teljesség igénye nélkül: Agárd, Győrszentiván, Csikvánd, Nagykáta, Nagyoroszi, Pátka, vagy Szentbékkálla. Június közepétől már van meggy, július közepéig szedhetünk magunknak.

Ribizli

Ribizlit csak három helyen szedhetünk, Szobon, Drégelypalánkon és Kálon. A Fertődi ribizli június elején érik, másik fajtái pedig június második felében, illetve július végén szüretelhetők.

Sárgabarack

Sárgabarackhoz juthatunk többek között Törökbálinton, Gyöngyöspatán, Diósdon, Szobon, vagy Kecskeméten. Legjobb, ha július közepén szedjük.

Egres

Egres-lelő helyek: Szob és Debrecen. Június végén kezdődik egyes fajták érése, július közepéig szedhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Őszibarack

Törökbálinton, Pomáz, Sóskút, Eger, Diósd és Debrecen - többek között itt lehet őszibarackhoz jutni. Augusztus közepétől érik, szeptember közepén még szedhető.

Nektarin

Nektarin négy helyen, Csikvándon, Szobon, Gyöngyösön és Kecelen szerezhető be. Augusztus közepétől már szedheti a család.

Körte

A körte elérési pontjai is limitáltak: Csikvánd, Szob, Érd és Szeghalom egyes kertészeteiben kapható. Már augusztusban szedhető, de inkább szeptemberben érdemes keresni.

Szilva

Szilvát szedhetünk például Szobon, Egerben, Gyöngyösön, Kecelen, Kecskeméten, Pécelen, vagy Pomázon. Érési ideje augusztus vége, szeptember eleje-vége.

Alma

Almához rengeteg helyen hozzájuthatunk országszerte, ez a legtöbb helyen és legtöbb fajtában elérhető gyümölcsünk. Többek között Csikvándon, Hajdúhadházán, Gyálon, Halászteleken, Kecelen, Kiskorpádon, vagy Szeghalmon. Szüretelése már inkább őszre marad, bár egyes fajtáit már augusztus végén szedhetjük. De leginkább szeptember-októberre kalkuláljunk az almával.

Szőlő

Szőlőhöz juthatunk Agárdon, vagy Kecskeméten. Szeptember végére készüljünk.

Bővebb információt találunk a Szedd magad mozgalom Facebook-oldalán, itt az aktuális rendezvényekről, akciókról is értesülhetünk, és sok térkép is segít minket az eligazodásban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm