2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Lépnek a boltok: filléres kedvencüktől búcsúzhatnak a magyar vásárlók


A figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően (műanyagmentes július, autómentes augusztus, használtruha-szeptember) ma már egyre többekhez eljutnak bolygónk fenntarthatóságához kapcsolódó üzenetek. Sokan vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt és pékárut műanyagzacskó nélkül, saját textilzsákban, de mi a helyzet a felvágottakkal, sajtokkal és a hentesáruval? Vajon létezik ma Magyarországon olyan megoldás, amivel helyettesíthetjük a műanyagot, ha nagy áruházláncok polcairól szerezzük be ezeket?

Aggasztó, hogy egyre nagyobb szemétszigetek úsznak az óceánok felszínein, melyek főként egyszer használatos műanyageszközökből állnak. Hogy felhívják erre a hatalmas problémára a figyelmet, műanyagmentes hónapokat hirdetnek a világ legnagyobb természetvédő egyesületei.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjének elmondása szerint globálisan évente mintegy 300 millió, az Európai Unióban pedig körülbelül 60 millió tonna műanyagot termelnek, és ennek a mennyiségnek csak a harmadát hasznosítják újra.

A boltokban a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut is legtöbbször ilyen műanyag zacskókban vásároljuk meg, holott vannak már alternatív megoldások is, amelyek nem szennyezik a környezetet. Az emberek egyre nyitottabbak, de van még hová fejlődni az egyszer használatos műanyagok kiiktatásáért.

Van-e szándék?

Ahogy arról a Pénzcentrum már többször is beszámolt, 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata az Európai Unióban. 

Ezen kívül a tagállamok megállapodtak, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

Kit zavar?

Persze az elképzelés nagyszerű, de vajon a napi bevásárlási rutinba beilleszthető a zöld szemléletmód? Azon talán ma már egyetlen pénztáros sem lepődik meg, ha a vásárló műanyag zacskó helyett textilzsákba pakolja a gyümölcsöt vagy a zöldséget, de vajon mi a helyzet, ha hús- vagy hentesárut vásárolnánk, műanyag tálcák, zacskók és fóliák nélkül? 

A legnagyobb magyar áruházláncok képviselőit kérdeztük meg, náluk van-e lehetőség saját dobozba, üvegbe kérni a sajtot, a felvágottakat és a nyers húst? A válaszokból kiderül, hogy az áruházláncok nyitottak lennének a környezetbarát megoldások felé, de amíg a jogalkotó álláspontja ismeretlen, addig tehetetlenek.

Spar

Minden olyan csomagolóeszközért, mely élelmiszerrel közvetlenül érintkezik, a gyártó, illetve a forgalmazó a felelős, a lédig termékek esetében tehát a SPAR. Ennek megfelelően szükséges biztosítanunk a megfelelő csomagolóeszközt, amely szigorú szabványok alapján kell, hogy készüljön, szigorú vizsgálatoknak kell alávetni, mielőtt forgalomba kerül. És ami a legfontosabb, higiénikusnak kell lennie - mondta el e Spar Magyarország Kommunikációs vezetője. Maczelka Márk hozzátette, mindaddig, amíg a jogalkotó (Agrárminisztérium), illetve az ellenőrző hatóság (NÉBIH) álláspontja ismeretlen számunkra a saját csomagolóeszköz elfogadásával kapcsolatosan, addig a vásárlók biztonsága érdekében használjuk a higiénikus, bevizsgált csomagolóeszközöket. Az ebben kiszolgált élelmiszerekért tudjuk vállalni a csomagolóeszközön feltüntetett fogyaszthatósági időn belül a termék minőségét, élelmiszerbiztonságát.

Auchan

"Vállalatunk folyamatosan keresi a lehetőségeket, amelyekkel működése során csökkentheti a környezetre gyakorolt hatást" - mondta el a Pénzcentrumnak Adorján Abigél, az Auchan kommunikációs menedzsere.Éppen ezért szakértőikkel dolgoznak egy olyan gyakorlat kialakításán, amely a hatályos jogszabályokkal összhangban lehetővé teszi a friss áruk környezetbarátabb csomagolását. 

Jelenleg azonban élelmiszerbiztonsági okokból ezekben a termékkategóriákban a saját csomagolóanyagok használata nem engedélyezett áruházaikban.

Diszkontok

A diszkontok (Aldi, Penny, Lidl) egy-két üzlet kivételével nem rendelkeznek friss hús, húskészítmény és tejtermék kimérésére szolgáló pulttal, így az ő esetükben fel sem merül a csomagolásmentes, saját dobozos vásárlás lehetősége.

Az ALDI a kenyerek és péksütemények, a hús, a gyümölcs és a zöldség boltokba történő szállítására többnyire már most is többször használatos rekeszeket alkalmaz, a gyümölcsöket és zöldségeket - amennyiben lehetséges - csomagolásmentesen kínálja. Ezzel párhuzamosan figyelembe veszi azt is, hogy mely élelmiszereket kell megvédeni a környezeti hatásoktól, hiszen csomagolás nélkül számos termék gyorsabban romlik, így pedig az élelmiszerhulladék mennyisége nőne, ezért a cég egy átfogó és valóban fenntartható megoldáson dolgozik.

A diszkont önkiszolgáló formában üzemelteti áruházait, ezért hűtőpultjaiban a gyártó által előre csomagolt sajtokat, felvágottakat, illetve húsokat lehet kapni. Ez alól kivételt három olyan budapesti üzlet jelent, amelyeknél csemegepult is a vásárlók rendelkezésére áll. Ezekben az üzletekben a sajtokat a vállalat külön teremben darabolja, méri, csomagolja, a felvágottak esetében pedig olyan csomagolást alkalmaz, amelynek mind a papír, mind a műanyag része külön eltávolítható és a szelektív hulladékgyűjtőkben elhelyezhető. A húsok és felvágottak esetében kiemelten fontos a hozott csomagolóanyag megfelelő tisztasága, melyet a vásárlónak kellene garantálnia. Az ALDI jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudná a csemegepultok esetében a hentesárunál a HACCP előírásoknak megfelelően bevezetni a hozott csomagolást. A vállalat ígérete szerint értesíti vásárlóit, amint erre a jogszabályi feltételeknek is megfelelő megoldást talál.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop
"Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz." Interjú


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos