15 °C Budapest

Lépnek a boltok: filléres kedvencüktől búcsúzhatnak a magyar vásárlók

2019. szeptember 3. 11:30

A figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően (műanyagmentes július, autómentes augusztus, használtruha-szeptember) ma már egyre többekhez eljutnak bolygónk fenntarthatóságához kapcsolódó üzenetek. Sokan vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt és pékárut műanyagzacskó nélkül, saját textilzsákban, de mi a helyzet a felvágottakkal, sajtokkal és a hentesáruval? Vajon létezik ma Magyarországon olyan megoldás, amivel helyettesíthetjük a műanyagot, ha nagy áruházláncok polcairól szerezzük be ezeket?

Aggasztó, hogy egyre nagyobb szemétszigetek úsznak az óceánok felszínein, melyek főként egyszer használatos műanyageszközökből állnak. Hogy felhívják erre a hatalmas problémára a figyelmet, műanyagmentes hónapokat hirdetnek a világ legnagyobb természetvédő egyesületei.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjének elmondása szerint globálisan évente mintegy 300 millió, az Európai Unióban pedig körülbelül 60 millió tonna műanyagot termelnek, és ennek a mennyiségnek csak a harmadát hasznosítják újra.

A boltokban a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut is legtöbbször ilyen műanyag zacskókban vásároljuk meg, holott vannak már alternatív megoldások is, amelyek nem szennyezik a környezetet. Az emberek egyre nyitottabbak, de van még hová fejlődni az egyszer használatos műanyagok kiiktatásáért.

Van-e szándék?

Ahogy arról a Pénzcentrum már többször is beszámolt, 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata az Európai Unióban. 

Ezen kívül a tagállamok megállapodtak, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

Kit zavar?

Persze az elképzelés nagyszerű, de vajon a napi bevásárlási rutinba beilleszthető a zöld szemléletmód? Azon talán ma már egyetlen pénztáros sem lepődik meg, ha a vásárló műanyag zacskó helyett textilzsákba pakolja a gyümölcsöt vagy a zöldséget, de vajon mi a helyzet, ha hús- vagy hentesárut vásárolnánk, műanyag tálcák, zacskók és fóliák nélkül? 

A legnagyobb magyar áruházláncok képviselőit kérdeztük meg, náluk van-e lehetőség saját dobozba, üvegbe kérni a sajtot, a felvágottakat és a nyers húst? A válaszokból kiderül, hogy az áruházláncok nyitottak lennének a környezetbarát megoldások felé, de amíg a jogalkotó álláspontja ismeretlen, addig tehetetlenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Spar

Minden olyan csomagolóeszközért, mely élelmiszerrel közvetlenül érintkezik, a gyártó, illetve a forgalmazó a felelős, a lédig termékek esetében tehát a SPAR. Ennek megfelelően szükséges biztosítanunk a megfelelő csomagolóeszközt, amely szigorú szabványok alapján kell, hogy készüljön, szigorú vizsgálatoknak kell alávetni, mielőtt forgalomba kerül. És ami a legfontosabb, higiénikusnak kell lennie - mondta el e Spar Magyarország Kommunikációs vezetője. Maczelka Márk hozzátette, mindaddig, amíg a jogalkotó (Agrárminisztérium), illetve az ellenőrző hatóság (NÉBIH) álláspontja ismeretlen számunkra a saját csomagolóeszköz elfogadásával kapcsolatosan, addig a vásárlók biztonsága érdekében használjuk a higiénikus, bevizsgált csomagolóeszközöket. Az ebben kiszolgált élelmiszerekért tudjuk vállalni a csomagolóeszközön feltüntetett fogyaszthatósági időn belül a termék minőségét, élelmiszerbiztonságát.

Auchan

"Vállalatunk folyamatosan keresi a lehetőségeket, amelyekkel működése során csökkentheti a környezetre gyakorolt hatást" - mondta el a Pénzcentrumnak Adorján Abigél, az Auchan kommunikációs menedzsere.Éppen ezért szakértőikkel dolgoznak egy olyan gyakorlat kialakításán, amely a hatályos jogszabályokkal összhangban lehetővé teszi a friss áruk környezetbarátabb csomagolását. 

Jelenleg azonban élelmiszerbiztonsági okokból ezekben a termékkategóriákban a saját csomagolóanyagok használata nem engedélyezett áruházaikban.

Diszkontok

A diszkontok (Aldi, Penny, Lidl) egy-két üzlet kivételével nem rendelkeznek friss hús, húskészítmény és tejtermék kimérésére szolgáló pulttal, így az ő esetükben fel sem merül a csomagolásmentes, saját dobozos vásárlás lehetősége.

Az ALDI a kenyerek és péksütemények, a hús, a gyümölcs és a zöldség boltokba történő szállítására többnyire már most is többször használatos rekeszeket alkalmaz, a gyümölcsöket és zöldségeket - amennyiben lehetséges - csomagolásmentesen kínálja. Ezzel párhuzamosan figyelembe veszi azt is, hogy mely élelmiszereket kell megvédeni a környezeti hatásoktól, hiszen csomagolás nélkül számos termék gyorsabban romlik, így pedig az élelmiszerhulladék mennyisége nőne, ezért a cég egy átfogó és valóban fenntartható megoldáson dolgozik.

A diszkont önkiszolgáló formában üzemelteti áruházait, ezért hűtőpultjaiban a gyártó által előre csomagolt sajtokat, felvágottakat, illetve húsokat lehet kapni. Ez alól kivételt három olyan budapesti üzlet jelent, amelyeknél csemegepult is a vásárlók rendelkezésére áll. Ezekben az üzletekben a sajtokat a vállalat külön teremben darabolja, méri, csomagolja, a felvágottak esetében pedig olyan csomagolást alkalmaz, amelynek mind a papír, mind a műanyag része külön eltávolítható és a szelektív hulladékgyűjtőkben elhelyezhető. A húsok és felvágottak esetében kiemelten fontos a hozott csomagolóanyag megfelelő tisztasága, melyet a vásárlónak kellene garantálnia. Az ALDI jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudná a csemegepultok esetében a hentesárunál a HACCP előírásoknak megfelelően bevezetni a hozott csomagolást. A vállalat ígérete szerint értesíti vásárlóit, amint erre a jogszabályi feltételeknek is megfelelő megoldást talál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem