2020. október 26. hétfő Dömötör

Leesik az állad: ennyire olcsó a kenyér itthon, csak a románok vernek minket


Bár Magyarországon az egyik legolcsóbb a kenyér, illetve az egyéb pékáruk ára, azért az elmúlt évben igencsak drágultak itthon is ezek a termékek. Ezzel együtt is, a régiónkban, mi számítunk az egyik legolcsóbbnak, nálunk már csak a románoknál olcsóbb a kenyér. Ezzel szemben Ausztria az EU második legdrágábbjának számít.

2019-ben igencsak nagy különbségek voltak a kenyerek és egyéb pékáruk árát illetően az Európai Unióban. A legdrágább országban ugyanis ezek a termékek majd háromszor annyiba kerülnek, mint a legolcsóbban. Az Eurostat indexálása szerint, ahol az európai átlagot a 100-as árszint jelöli, a kenyér, illetve egyéb cereáliák Dániában voltak a legdrágábbak, 51 százalékkal magasabb az EU-s átlagnál. Ezzel szemben a legolcsóbban a románok tudnak ilyen termékeket vásárolni, náluk ugyanis az unió átlagánál 47 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni kenyérhez.

A teljes EU-s listából kiderült azt is, hogy Magyarországon a negyedik legolcsóbb kenyeret, illetve egyéb pékárut vásárolni. Az uniós átlagnál egészen pontosan 23 százalékkal vagyunk olcsóbbak. Árszínvonal tekintetében Csehország áll hozzánk a legközelebb, de Litvániában is 10 százaléka alatti az eltérés. 

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy azonban a számokból látszik, Romániánál még nálunk is 25 százalékkal drágább a kenyér, igaz a régióban csak keleti szomszédjaink olcsóbbak még nálunk is. Érdemes kiemelni, hogy nyugati szomszédunk, Ausztria a teljes lista második legdrágábbja. Náluk 33 százalékkal drágább a kenyér az EU-átlagnál, ami azt jelenti, hogy az osztrák határon túllépve igencsak a zsebbe kell nyúlni, majdnem kétszer annyiba van ugyanis a kenyér vagy egyéb pékáru ára, mint idehaza.

Érdemes ezen felül kiemelni azt is, hogy Magyarországon 2 évnyi árszint-stagnálás után, 2018-2019 között majd 2 százalékkal drágultak ezek a termékek. Ez pedig azt is jelenti, hogy felkerültünk a 10 legjobban dráguló ország listájára, már ami a kenyér árát illeti. Az 1,8 százalékos drágulás ugyanis a 8. legtöbb volt az EU-ban.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó