Leesik az állad: ennyire olcsó a kenyér itthon, csak a románok vernek minket

2020. augusztus 24. 14:28

Bár Magyarországon az egyik legolcsóbb a kenyér, illetve az egyéb pékáruk ára, azért az elmúlt évben igencsak drágultak itthon is ezek a termékek. Ezzel együtt is, a régiónkban, mi számítunk az egyik legolcsóbbnak, nálunk már csak a románoknál olcsóbb a kenyér. Ezzel szemben Ausztria az EU második legdrágábbjának számít.

2019-ben igencsak nagy különbségek voltak a kenyerek és egyéb pékáruk árát illetően az Európai Unióban. A legdrágább országban ugyanis ezek a termékek majd háromszor annyiba kerülnek, mint a legolcsóbban. Az Eurostat indexálása szerint, ahol az európai átlagot a 100-as árszint jelöli, a kenyér, illetve egyéb cereáliák Dániában voltak a legdrágábbak, 51 százalékkal magasabb az EU-s átlagnál. Ezzel szemben a legolcsóbban a románok tudnak ilyen termékeket vásárolni, náluk ugyanis az unió átlagánál 47 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni kenyérhez.

A teljes EU-s listából kiderült azt is, hogy Magyarországon a negyedik legolcsóbb kenyeret, illetve egyéb pékárut vásárolni. Az uniós átlagnál egészen pontosan 23 százalékkal vagyunk olcsóbbak. Árszínvonal tekintetében Csehország áll hozzánk a legközelebb, de Litvániában is 10 százaléka alatti az eltérés. 

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy azonban a számokból látszik, Romániánál még nálunk is 25 százalékkal drágább a kenyér, igaz a régióban csak keleti szomszédjaink olcsóbbak még nálunk is. Érdemes kiemelni, hogy nyugati szomszédunk, Ausztria a teljes lista második legdrágábbja. Náluk 33 százalékkal drágább a kenyér az EU-átlagnál, ami azt jelenti, hogy az osztrák határon túllépve igencsak a zsebbe kell nyúlni, majdnem kétszer annyiba van ugyanis a kenyér vagy egyéb pékáru ára, mint idehaza.

Érdemes ezen felül kiemelni azt is, hogy Magyarországon 2 évnyi árszint-stagnálás után, 2018-2019 között majd 2 százalékkal drágultak ezek a termékek. Ez pedig azt is jelenti, hogy felkerültünk a 10 legjobban dráguló ország listájára, már ami a kenyér árát illeti. Az 1,8 százalékos drágulás ugyanis a 8. legtöbb volt az EU-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem