2020. október 22. csütörtök Előd

Kenyérsütő-biblia: 7 trükk a tökéletes pékáruhoz karanténban, home office-ban


Most hogy a koronavírus-járvány második hullámában gázolunk, sokaknak újra eszébe juthat, hogy inkább otthon maradjanak, és temérdek mennyiségű kenyeret süssenek. A puha kenyérbelső, ropogós héj elérésének azonban megvannak a titkai, amiket, mi most jól kikotyogunk, és mutatunk 7 trükköt, amivel ősszel, télen is tökéletes kenyeret süthetsz otthon, miközben odakint tombol majd a koronavírus, a klasszikus influenzával karöltve. 

A koronavírus-járvány első hullámakor bődületes kenyérsütési láz kerítette hatalmába a magyarokat. Vagy legalábbis lisztből, élesztőből sikerült annyit feltankolniuk a kijárási korlátozás kezdetén, hogy sokan másoknak nem igen maradt a boltok sorai között flangálva. 

Most bár térdig gázolunk a második hullámban, egyelőre kijárási korlátozásról nincs szó, de ki tudja mi vár ránk majd akkor, amikor a mostaninál még durvábban be fog robban a koronavírus-járvány. Sokan ráadásul biztos már most is inkább otthon maradnak, még többen lehetnek azok, akiket ismét home office-ba vezényelt a munkáltatójuk.

Közöttük pedig szükségszerűen temérdek, az első hullámkor született kenyérsütő fanatikus, akiknek bár a lelkesedésük, valamint a felhalmozott készleteik biztosan nagyok, ám enélkül a hét esszenciális tipp nélkül, nem biztos, hogy sok sikerélményük lesz kenyérsütéskor. Mutatjuk is a profi tippeket!

Használsz sodrófát?

Használj, de tárold is a mélyhűtőben! Fagyasztott sodrófával ugyanis sokkal könnyebb lesz olyan tésztát nyújtanuni, aminek később szép, ropogós kérge sül.

Mehet a teljes kiőrlés is

Teljes kiőrlésű liszt esetében arra kell figyelni, hogy az ilyen lisztek lassabban szívják fel a vizet. Ha tehát 100 százalékban teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor a vizet óvatosan, kiporciózva adjuk a liszthez, amit ráadásul finoman is kell összekevernünk. Negyed csészényi liszthez tartsuk az egy evőkanálnyi víz adagolást, mindaddig ameddig szükséges, a megfelelően lassú eldolgozás mellett.

Turbó kelesztés

Először is, nem mindig jó ötlet mesterségesen csökkenteni a kelesztés időtartamát, de ha időhiányban van az ember, nem árt, ha van a farzsebünkben egy tartalék terv. Teljes kiőrlésű kenyértészta esetében a keverés, gyúrás közben adjunk egy evőkanálnyi citromlevet a tésztánkhoz. Más kenyértésztáknál pedig egy kis hő képes csodákat tenni.

Helyezzük a tésztát egy tálba, vagy kenyérsütő edénybe, olyanba, ami bírja a hőt, majd mindezt tegyük tűzhelyre vagy mikróba. Ha a mikrohullámú sütőt választjuk, akkor fél csésze forró vizet is tegyünk a mikró valamelyik hátsó szegletébe. Ezzel a manőverrel akár egy harmadnyi idővel is gyorsíthatjuk tésztánk megkelését. Figyeljünk azért arra, hogy a berendezés teljesítmény szintje alacsony legyen, a 10 százalékot ne nagyon haladja meg. Csak szép lassan 4-5 perces "főzés", ugyanennyi pihentetés, majd jöhet még egy menet, ha a tészta legalább nem duplázta meg a méretét. 

A ropogós kéreg titka

Tegyünk néhány jégkockát egy sekély, süthető tálba, majd ezt a tálat is helyezzük be a sütőbe a kenyérrel együtt, természetesen külön. Az eljárás sűrű gőzt fog eredményezni, és amikor a víz elpárolog a kenyerünk kérge kemény és ropogós lesz. A gőz ugyanis lehetővé teszi a kenyér egyenletesebb megemelkedését, ropogós külsőt és kellemesen rágós belsőt létrehozva. 

Ne félj a fagyasztótól

A már elkészített kenyértészta-gombócokat bátran le lehet fagyasztani későbbi felhasználásra. Kelesszük meg őket, majd nyomjuk le a tésztát, csavarjuk fel, és mehet a fagyasztóba. Azért a címkézést ne felejtsük el!

Ne nyomd össze

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy sütnek egy szép, ropogós friss kenyeret, majd a szeletelésnél rátámaszkodnak a kenyerükre, hogy egy számukra megfelelő szeletet kihasítsanak abból. Ez rossz taktika, és tönkreteszi a kenyerünket. Érdemes a frissen sütött kenyeret kicsit pihentetni majd megfordítani, hogy a puhább oldalába tudjuk mélyeszteni a késünket, így egyszerűbb lesz a vágási folyamat, és csak a kívánt szeletet fogjuk lehasítani, nem roncsoljuk szét a kenyér egész szerkezetét. 

A vajas jobb

Érdemes kipróbálni, hogy a megsütött kenyeret szeletelés előtt bekenjünk egy kis vajjal. Ennek az eljárásnak köszönhetően ugyanis gyengédebb kenyérbelsőt kaphatunk, ezáltal pedig sokkal finomabb lesz a kenyerünk. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó