2 °C Budapest

Jön az azonnali utalás: versenytársat kapnak a magyar bankkártyák

2017. május 30. 11:00

A tervek szerint 2019. július 1-től jöhet az azonnali átutalás Magyarországon. A komplex pénzforgalmi fejlesztés alapjaiban változtathatja meg a mindennapjainkat. Az új rendszer a jövőben számos élethelyzetében helyettesítheti a készpénzt, de akár a bankkártyát is.

Bár ma még futurisztikusnak tűnik, de hamarosan alapelvárás lesz az azonnali utalások teljesítése hazánkban.  Jelenleg 1-1,5 óra alatt mennek végbe a banki utalások, az azonnali utalás bevezetése azonban egy komoly dimenzió váltást jelent - kezdte előadását Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a Portfolio Pénzügyi IT konferenciáján.  Bár már külföldön is megtalálgató ez a technológia, ehhez azonban a legtöbb esetben a bankok önkéntesen csatalakozhatnak. Ellenben Magyarországon nem lesz választás, 2 évben belül minden pénzintézetnek nyújtania kell majd ezt a szolgáltatást.

A rendszer 2019. július elsején indulhat el.

Minek kell megfelelni a bankoknak?

Az elvárások többsége jogszabályokban vagy technikai szabványokban fog megjelenni. Ezek közé tartozik többek között:

  • Folyamatos működés - az év minden napján működnie kell a rendszernek
  • Az utalásoknak 5 másodpercen belül kell teljesülniük
  • És lesznek másodlagos azonosítók is.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség minden élethelyzetben 16 és 24 számlaszámból álló azonosítókat használni, hanem elég lesz tudni az e-mail címét, vagy a telefonszámát és kezdetben az adószámát annak, akinek utalni szeretnénk. Később pedig további másodlagos azonosítok jöhetnek a rendszerben.

A jelenleg ismert leghatékonyabb fizetési módokat szeretnénk Magyarországon bevezetni

- tette hozzá Bartha Lajos.

Kinek lesz ez jó?

Magyarországon a készpénz használata nagyon költséges. Évente 400 milliárd forintot költünk arra, ahogy fizetünk. Bartha Lajos szerint ebből legalább 100 milliárd forintot lehetne megspórolni az új rendszer bevezetésével.

A fogyasztók pedig az eddigieknél jóval gyorsabb elektronikus fizetési rendszert használhatnak majd.  Ráadásul a másodlagos azonosítókkal a tranzakciók indítása sokkal kényelmesebb lesz, és a fizetési helyzetek szélesebb körében is alkalmazható lesz az azonnali utalás, így olyanokban is, ahol jelenleg csak a készpénz jelenti a megoldást.

Változás jöhet például:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • az autó, ingatlan vásárlásakor,
  • szolgáltatások (pl. egy szerelő) kifizetésekor,
  • a magánszemélyek közötti pénzküldésben,
  • az online vásárlásban,
  • de a számlák kifizetésének jelenlegi módja is megváltozhat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az átutalások azonnali teljesülése alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési rendszerek működését és mind a központi rendszerek, mind pedig a bankok részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

Persze emiatt a bankkártyák és a készpénz még jó pár éven keresztül nem fog eltűnni a boltokból,de vélhetően képes lesz majd ezeket leváltani az azonnali átutalási rendszer. Hiszen az MNB által bevezetni tervezett azonnali fizetési rendszer, ill. az arra épülő szolgáltatások jelenthetnek versenytársat a kártyás fizetéseknek.

Az azonnali fizetési szolgáltatás néhány másodperces lebonyolítási ideje kellően gyors ahhoz, hogy akár a fizikai elfogadóhelyeken (pl. bolti vásárlásnál) is alternatívát nyújtson a készpénznek vagy a kártyás fizetésnek, emellett számos előnnyel is rendelkezhet, pl. a kártyás fizetéshez képest a kedvezményezett kereskedő nem néhány nappal később, hanem pár másodperc múlva juthat hozzá pénzéhez.

Magánszemélyek esetén a személyek közötti és a kiskereskedelmi fizetéseknél egyaránt használható, új fizetési megoldások jöhetnek létre, a gyors teljesítés pedig csökkentheti a vállalati szektorban megfigyelhető bizalomhiány készpénzhasználatot ösztönző hatását is. Emellett az új alapinfrastruktúra támogatja az innovatív fizetési megoldások létrehozását, amely egyrészt hosszú távon is növeli a hazai bankszektor versenyképességét, másrészt pedig egyszerűsíti az innovatív szolgáltatásokat nyújtó új szereplők piacra lépését.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm