15 °C Budapest

Jókora drágulás jön: mit adnak nekünk a svájciak?

2015. január 16. 11:38

Jókora drágulás is jöhet a magyar boltokban, ha tartósan gyenge marad a forint. A Svájcból importált termékek esetén ugyanis a kereskedők előbb-utóbb kénytelenek lesznek érvényesíteni az árfolyamingadozásból származó veszteségüket.

A tegnapi rendkívüli devizapiaci sokk, amit a svájci árfolyamküszöb eltörlése okozott, hazánk fizetőeszközébe is jó nagyot belerúgott. Bár péntekre némileg enyhült a hangulat, a frankjegyzések így is bőven 310 fölött ragadtak.

Jelenleg 316 forintot adnak egy svájci frankért, ami a svájci jegybank lépése előtti ~265-270-es CHF/HUF árfolyamhoz képest jó 50 forintos drágulást jelent.

A lépés a forintosításból kimaradt devizahitelesek (autóhitel-, autólízing-, személyi kölcsön-, folyószámla-hitel szerződések) és a külföldi utazást fontolgatók mellett több hazánkban forgalmazott termék árára is azonnali hatással lehet.

A nem várt nemzetközi esemény több hazánkban működő vállalkozásra, és rajtuk keresztül a fogyasztókra is hatással lehet. Az exportáló cégekre természetesen pozitívan hathat, viszont az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat. Így a Svájcból behozott és idehaza forgalmazott termékek ára akár rövid távon is nagymértékben emelkedhet a magyar boltokban. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a kereskedelmi kapcsolataink Svájccal nem túl élénkek, így ennek nemzetgazdasági szinten nem lesz jelentős hatása

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Mit adnak nekünk a svájciak?

Bár az elmúlt hetekben többen is meglepődtek a hazai gyógyszertárakban, amikor nem tudták használni egészségpénztári kártyájukat; most újabb fejfájást okozhat a Svájcból érkező gyógyszerek árának drasztikus emelkedése. Bár a hazai gyógyszerpiac szabályozott keretek között működik, vagyis a teljes gyógyszerkörre rögzítve vannak a kiskereskedelmi árak; a kemény árfolyamveszteséget elkerülendő még az OEP is kénytelen lehet hozzányúlni az árakhoz. A teljesség igénye nélkül ilyen termékek lehetnek a Novartis (Sandoz és a Ciba-Geigy összeolvadásából), a Roche, a Zyma, vagy például a Serono cégek gyógyszerei, gyógyászati segédeszközei.

Ha Svájc, akkor édesség és csokoládé! Senkinek sem kell bemutatni az alpesi ország édességiparát, elég a Lindt & Sprüngli csokoládégyár termékeire, vagy a Mövenpick jégkrémekre gondolni. De az édességek gyártása mellett ma már a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártó csoportjaként tekinthetünk a svájci gyáróriásra, a Nestlére is (Nescafé, Nespresso, Maggi, Friskies, stb.). Ez utóbbinak egyébként itthon is vannak érdekeltségei; az itthon előállított és értékesített termékek esetében természetesen nem feltétlenül jelenik majd meg az árfolyamingadozás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindemellett rengeteg ismert svájci cég termékei megfordulnak még Magyarországon. A teljesség igénye nélkül ilyenek például:

  • Holcim (a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike)
  • Omega (óra; a Swatch Grouphoz tartozik)
  • Schindler (liftgyár)
  • Swatch Group AG (holding, magában foglalja a Swatch órákat is)
  • Syngenta (növényvédő szerek)
  • Victorinox (svájci tiszti kés)
  • Wenger (kés)

Azt egyelőre nehéz megmondani, pontosan milyen arányú lesz az áremelkedés. Ez ugyanis függ attól is, mennyire tartós a forintgyengülés, illetve, hogy milyen árfolyamot alkalmaznak jelenleg a kiskereskedők. Egy biztos, az import termékek fogyasztói árát három fő tényező határozza meg: a világpiaci beszerzési ár, a forint árfolyammozgása és az adótartalom. A beszerzési ár pedig ebből kb. 70-80 százalékot tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm