2018. október 18. csütörtök Lukács

Ijesztő minőségű zsemlék, kiflik a diszkontok polcain: 16 forintért nem megy


Sorra nyílnak Budapesten a kézműves pékségek, és az áruházak polcain is kaphatók már jó minőségű kenyerek, péksütemények. A tejes kifli és a vizes zsemle ugyanakkor nem megy ki a divatból, pedig ezeknek a minősége legtöbbször rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Ennek rengeteg oka lehet, mutatjuk, mit gondol a különböző áruházak polcain lévő kiflikről és zsemlékről Vajda József pék, a főváros egyik legfelkapottabb pékségének tulajdonosa.

Az elmúlt évek fővárosi gasztroforradalmából nem maradtak ki a pékáruk sem. Egyre több olyan pékség nyílik a városban, ahol kifejezetten jó kenyereket és péksüteményeket kaphatunk. Ezzel párhuzamosan a nagyobb áruházak polcain is megjelentek a minőségi pékáruk, de a helyükön maradtak a régi világot idéző, egyszerre nyers és száraz péksütemények is. Sokszor az utóbbiak közé tartoznak a boltok polcain pihenő vizes zsemlék és tejes kiflik is, amelyek leteszteléséhez segítségül hívtuk Vajda Józsefet, a Pékműhely tulajdonosát. Tőle azt kértük, hogy a pékáruk tapintása, íze és formája alapján osztályozza őket egytől tízig.


Vajda József, Pékműhely (fotó: Todoroff Lázár)

A tesztet kedd délelőtt végeztük el, a pékárukat egységesen hétfő délután 4 és 8 között szereztük be. A tesztbe a Coop, a CBA, az Aldi, a Lidl, a Spar, a Tesco és a Penny Market vizes zsömléit és tejes kiflijeit vontuk be. A vásárlás és a teszt között a termékeket lezárt nejlonzacskókban, fénytől védett helyen tároltuk. Az egyes pékárukról való véleményalkotás időpontjában tesztelőnk természetesen nem tudta, hogy melyik áruház termékét teszteli. Kérésére bevettünk két olyan pékárut is a tesztbe, amelyeket nem áruházakban, hanem olyan pékségekben vettünk, amelyeknek nagyon jó híre van a városban (a pozsonyi úti Három Tarka Macskára és a belvárosi Jacques Lisztre esett a választásunk).

Nézzük videón, hogy mire jutottunk:

A teszt legfőbb eredménye, hogy kiderült, 16-20 forintból nem lehet tisztességes kiflit vagy zsemlét gyártani. Vajda József elárulta, hogy az ő általa sütött kiflinek még az áfa nélküli alapanyagköltsége is meghaladja a 16 forintot, amennyit több, a tesztünkbe bevont pékáruért is fizettünk. Erre pedig még rájönnek az adók, az üzem és az üzlet fenntartási költségei, a munkaerő és természetesen a profit is. Nem meglepő tehát, hogy ha finom kiflit szeretnénk az asztalra (vagy az uzsonnás zacskóba), akkor sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Az egész ugyanakkor nemcsak ízlés kérdése. A fermentációt, tehát erjedést megspóroló pékáruk fogyasztásával ugyanis jelentős egészségügyi kockázatnak tehetjük ki magunkat a New Scientist tudományos szaklap cikke szerint. Ekkor ugyanis rengeteg fruktánt viszünk be, ami a cöliákiához hasonlító tüneteket okoz. Ez egy olyan autoimmun betegség, amelynek esetében a szervezet rosszul reagál a glutén bevitelére. Ezzel szemben, ha például kovászos kenyeret eszünk, akkor a kenyérsütésnél alkalmazott fermentációs folyamat kiiktatja a búzában lévő fruktánokat.


Teszt közben (fotó: Todoroff Lázár)

A teszthez visszatérve. Ebben az esetben bebizonyosodott, hogy a felkapott helyeken elköltött forintjainkért sokkal jobb minőségű ételekhez jutunk hozzá, mint az áruházakban. Ahogy már említettük, a kontrollkiflik a Három Tarka Macska pékségből és a Jacques Lisztből származtak. Ezekben a pékségekben jóval drágább volt a kifli, mint az általunk tesztelt áruházakban, de a minőségük is sokkal jobb volt. Másnapra nem estek szét, sokkal kevésbé száradtak ki, finomabbak voltak, jobban át voltak sülve és a kinézetük is sokkal jobb volt.

Nézzük tehát a teszt eredményét, a pontozott pékárukra kapott átlagok alapján sorba téve a különböző boltokat és pékségeket:

Végül pedig az árakat is mutatjuk, ugyanabban a sorrendben:

Birítókép: Todoroff Lázár

Pénzre van szükséged? Mit szólnál 2 000 000 Ft-hoz?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 34 571 forintos törlesztőt ígér a 8,27%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, amely esetében 34 947 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az MKB Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos

  Ajánlatunk