17 °C Budapest

Így tárold a zöldségeket, ha nem akarod, hogy rádrohadjanak

2016. április 23. 13:01

Rengeteg élelmiszert dobunk a kukába minden héten, pedig egy kis odafigyeléssel sok élelmiszert tehetnénk tartósabbá. Sokan nem tudják, de van néhány gyümölcs és zöldség, amit kifejezetten tilos együtt tárolni, ha nem szeretnénk, hogy hamar megromoljanak. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.


Azt a szabályt már mindenki ismeri, hogy egyetlen rohadt alma képes tönkretenni az egész rekesz gyümölcsöt. De azt talán kevesen tudják, hogy egy jó alma, amikor érik, akkor tönkreteszi például a mellette lévő görögdinnyét. Ez azonban csak egy példa arra, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek nem igazán jönnek jól ki egymással.

Ez azért van, mert néhány zöldség és gyümölcs az érés során egy bizonyos etilén nevű gázt termel, ez pedig jelentősen csökkenti a mellettük lévő zöldségeknek vagy gyümölcsöknek a tárolási idejét.

Pedig rengeteget spórolhatunk, ha odafigyelünk arra, hogy pontosan mit mi mellett tárolunk. Ugyanis a kutatások szerint az Európában megvásárolt élelmiszerek közel 30 százaléka végzi a szemetesben, pedig ennek nagy része még fogyasztható lenne. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten. A kidobott ételnél pedig nincs is nagyobb pazarlás

KATTINTS! 10 étel, amiről nem is gondoltad, hogy lefagyaszthatod

Mit mivel?

A Daily Mail egy angol áruházlánc tapasztalatai alapján gyűjtötte csokorba, hogy mit mivel is szabad együtt tárolni, és melyek azok a gyümölcsök, amiket soha ne tegyünk egymás mellé. Ezzel az apró kis türkkel pedig sok élelmiszert óvhatunk meg a szemetestől. A legfontosabb szabályok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Az alma és a görögdinnye hosszú távú ellenségek.
  • A banánt csakis egyedül szabad tárolni, mert nagyon hamar képes tönkretenni bármit, ami mellette van.
  • A cseresznye például ellenáll a mások által termet etilénnek és ő maga sem termel sokat, ezért bátran párosítható mindenféle gyümölccsel és zöldséggel.
  • Ezzel szemben az alma, a körte, a sárgabarack, a kivi, a mangó, az őszibarack és a szilva mind nagy etilén termelők, ezért nem érdemes más zöldség és gyümölcs közelében tárolni őket.
  • A burgonyát és az édesburgonyát sötét és hűvös helyen érdemes tárolni, de távol az előbb említett gyümölcsöktől, így megakadályozhatjuk, hogy korán kicsirázzon.

KATTINTS! Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a krumplit

  • De különösen érzékeny az etilénre a spárga, a brokkoli, a sárgarépa a fejes saláta és a zöldbab is.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem