21 °C Budapest

10 étel, amiről nem is gondoltad, hogy lefagyaszthatod

2016. április 13. 11:31

A magyar családok közel fele rendszeresen dob ki élelmiszert. Pedig rengeteget spórolhatnánk azzal, ha tartósítanánk az ételeket. Sokan nem tudják, de nemcsak a maradékokat, hanem számos más gyümölcsöt és zöldséget is lefagyaszthatunk.


Európában a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka a kukákban köt ki, pedig nagy része fogyasztható lenne. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis

fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

A kidobott ételnél pedig nincs is nagyobb pazarlás. A korábbi felmérések szerint minden magyar család évente körülbelül 50 ezer forintot dob a kukába, a legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és húsféléket.

Amellett, hogy tudatos tervezéssel kevesebb felesleges termék kerülhet a kosarunkba, akkor is elkerülhetjük a pazarlást, ha lejárati idő előtt lefagyasztjuk az ételt. Sok olyan élelmiszer van, amiről nem is gondolnád, hogy fagyasztani lehet. Ez alkalommal a Mirror és a Daily Mail összeállításából szemezgettünk.

Bor

Nem szabad kiönteni az üvegben maradt bort. A legjobb, ha a maradékot lefagyasztjuk egy jégkockatartóban, hiszen ez igazán jó szolgálatot tehet, amikor legközelebb főzésnél egy kis borra lenne szükségünk.

Hagyma

Nincs többé maradék hagyma a hűtő hátuljában. Vágjuk fel, tegyük be egy zacskóba és fagyasszuk le.

Kávé

A maradék kávét öntsük jégkockatartóba és legközelebb, ha jegeskávét készítenénk, dobjuk bele a megfagyott kávékockát, ami ad a kávénak még egy kis extra löketet.

Tojás

Soha ne fagyaszd a tojást héjastul. Ahogy megfagy, szét fogja feszíteni a héját belülről. Inkább törd őket fel, válaszd szét a fehérjét a sárgájától, a legjobb pedig, ha fel is vered a tojásokat, és úgy fagyasztod le őket. A jó minőség érdekében egy éven belül fogyaszd el a tojásokat.

Sajt

A sajtókból csak a keményebb fajtát lehet lefagyasztani. Ehhez pedig a legjobb módszer, ha lereszeljük a sajtot, mielőtt betennék a mélyhűtőbe. Később használhatjuk ezt például házi pizza készítésekor.

Banán

Bár nem szokás, mégis simán lefagyaszthatjuk a banánt (a héja nélkül). Azért is jó ötlet, mert utána félig fagyott állapotában turmixolva ideális fagyialapanyag lehet belőle. Vegyítsd más gyümölcsökkel, kakaóval vagy darált magokkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fűszer- vagy gyógynövény

A friss fűszernövények hamar tönkremehetnek. A legjobb ezért, ha apóra vágjuk a növényeket, beletesszük egy zacskóba és úgy fagyasztjuk le őket. Legközelebb, amikor főzésnél használnunk kell, akkor csak kitesszük egy tányérra és megvárjuk, amíg felenged.

Tej

Ha sok tejet vásároltunk és persze nem a legtartósabb fajtát, akkor ezt is nyugodtan lefagyaszthatjuk. Érdemes több kisebb adagban eltenni a tejet, így könnyen elővehetjük, ha csak egy kisebb adagra van szükségünk.

Fokhagyma

A fokhagymában az a legjobb, hogy bárhogy lefagyaszthatjuk. Hámozás nélkül egészben, vagy darabokban. Vagy akár apróra vágva, sózva is dobozolhatjuk..

Kenyér

Ne várd meg, amíg kiszárad a kenyér. Ha látod, hogy több van belőle otthon, mint kellene, akkor dobj be belőle egy darabot (felszeletelve) a fagyasztóba. Ha rámelegítesz kicsit, olyan lesz, mint újkorában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm