Így keresik álomautójukat a magyarok: mutatjuk a legnagyobb kedvenceket

2018. november 29. 18:00

Magyarországon a legnagyobb autópiac továbbra is hazai használtautó-piac. Friss statisztikákból ráadásul az is kiderül, hogy a Suzuki és a Ford a hazai vásárlók kedvence, valamint hogy egy átlagos keresgélő 2 millió forint alatt szeretné megvásárolni álmai járgányát.

Növekvő autópiac

Egyre jelentősebb méretű a hazai autópiac. Nő az új autók forgalomba helyezése, a használtak tulajdonosváltása és éves szinten még az import is. Az idei év első háromnegyedében 104 617 személyautó fogyott újonnan, ez 26,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Nőtt a használtautó-import is (4 százalékkal), így a háromnegyedév végéig 120 005 külföldről érkezett autó kapott rendszámot. A legnagyobb "autópiac" azonban még mindig a hazai használtaké. Szeptember végéig az előző évinél 13,7 százalékkal több, 573 722 használt autó cserélt hazánkban gazdát.

A Használtautó.hu felületén naponta mintegy 300 ezer honfitársunk böngészi és keresi a használt autókat. Naponta átlagosan közel 5 millió keresést indítanak, s átlagosan 16 perc 16 másodpercet töltenek az oldalon. Talán még ennél is fontosabb, hogy az újonnan feladott hirdetések 91 százaléka kap egy héten belül telefonos vagy e-mailes megkeresést - tette közzé adatait a portál.

Sokatmondó keresési szokások

A keresési szokásokból rengeteg érdekességet el tud mondani a portál. Kiolvasható például, hogy a legtöbb érdeklődő megadja, hogy mely márka milyen modelljét keresi, évjárat és üzemanyagfajta, valamint maximalizált ár alapján szűkíti keresését. Láthatjuk azt is, hogy mely márkák és modellek érdeklik leginkább a potenciális vevőket a Használtautó.hu rendszerében. Ha ezt összevetjük az újautó-eladásokkal, az importtal vagy a tulajdonosváltások számával, jól kiolvasható, hogy a használtautó-vásárlás és persze a keresés is egyfajta vágybeteljesítés. 

A4, Focus, Octavia - a három kedvenc

(..) jól látható, hogy az 500 ezer forint alatti ártartományban egyértelműen a Suzuki Swift, 1 millió forintig a Ford Focus a kedvenc, míg a többi ársávban nincs ilyen egyértelmű favorit. Ezek inkább a tényleges vásárlásra irányuló keresések, míg a drágább autóknál (pl. Audi A4) az árakban megfigyelhető nagyobb szórás tájékozódó keresés

- mutat rá Popovics Dóra, a Használtautó.hu oldalt üzemeltető Schibsted CMH Kft. üzleti intelligencia szakértője. Az adatokból kiolvasható az is, hogy 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a legtöbb vásárló 2 millió forintig keres használt autót.

Jó hír, hogy ezt a kínálat is kiszolgálja, a hirdetési átlagárak épp 2 millió forint alattiak, de a szélsőértékek persze igen jelentős szórást mutatnak. Normál állapotú, érvényes műszakival rendelkező, tehát üzemképes autót már 50 ezer forinttól találhatunk a portálon, míg a 3 legdrágább modell (Ferrari LaFerrari, Bugatti Chrion, McLaren P1) már 1 milliárd forint feletti vételárral kelleti magát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem