8 °C Budapest

Így csússzan ki a fizetésed a zsebedből: vagyonokat adsz ki feleslegesen

2019. június 10. 15:55

Sokan nem is gondolnák, de az mindennapi "apró" költéseik miatt (egy kávé, egy reggeli kakaóscsiga, vagy éppen egy pohár sör valami drága helyen) képtelenek félretenni akár csak egy kisebb összeget is a fizetésükből, és hónapról hónapra élnek.

A nagyvárosi lét ezernyi ingerének igazán nehéz ellenállni, főleg ha az ember éhes és fáradt, hisz olyankor hajlamos megfeledkezni róla, hogy a túlárazott ásványvízre, kávéra és aluljárós péksüteményre vagyonokat szór el havonta. Egy kis odafigyeléssel és magunkról való gondoskodással ténylegesen sokat lehetne spórolni.

Pár apró trükkel és minimális változtatással, ezreket, vagy akár 10 ezreket is megspórolhatsz magadnak havonta, úgy hogy észre sem veszed a különbséget, hisz nem fogsz rosszabbul vagy kényelmetlenebbül élni. A Business Insider egyik friss cikkében összegyűjtötte, mikre költünk feleslegesen.

Kávé

Nyilván senki sem lepődik meg rajta, hogy a lista első helyén a kávé van. Egészen elképesztő összegeket kérnek el egy papírpoharasért az utcán vagy egy kávéházban, főleg ha összehasonlítjuk az otthon lefőzött fekete árával: a Forbes egy tavalyi cikke szerint egy adag kotyogós ára 45 forint. Ennek legalább az öt, de inkább a tízszeresét fizetjük ki az üzletekben.

Víz

Ha veszel magadnak egy jó kulacsot, az rendkívül hamar behozza az árát. Töltsd meg minden reggel friss csapvízzel, így a nyári kánikulában sem leszel kénytelen több száz forintot kiadni boltokban, pékségekben ásványvízért. 

Kajarendelés

Habár tényleg csábító egy nehéz nap vagy egy átmulatott éjszaka után főzés helyett ételt rendelni, de ne felejtsd el, hogy ezek általában mindig jócskán túlárazottatak, és a töredékéből el tudnád készíteni te magad.

Elektromosság

Az otthonod egészen biztosan több áramot használ, mint amennyire a családodnak szüksége van. Gondolj csak bele az egész éjszaka villogó routerekbe, bedugott kávéfőzőkbe és a konnektorban felejtett töltőkre. Arról nem is beszélve, hogy azzal is rengeteg energiát tudsz megspórolni, ha télen egy kicsit hűvösebben, nyáron pedig egy kicsit melegebben tartod az lakásodat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyógyszerek

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt már, az agyonreklámozott gyógyszereknek mindig van egy olcsóbb változata, ami ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, ugyanolyan hatékony, csak sokkal kevesebben ismerik. A Harvard egyetem egyik tanulmánya szerint az ismert márkák termékeiért olykor 80-85 százalékkal is többet fizetünk a patikában.

Új autó? Felejtsd el!

Persze roppant csábító egy új autó, amiben még egy kilométer sincs, ám sose felejtsd el, hogy amint kihajtasz vele a szalonból, máris veszít 20 százalékot az értékéből. Válassz helyette inkább majdnem új kocsit, ami nem öregebb egy évnél, és máris spóroltál több százezer forintot.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem