Háztartási gépet vennél karácsonyra? Segítünk választani

Pénzcentrum
2013. november 22. 05:24

Renegetegen vesznek háztartási, vagy médiaeszközt karácsonyra. Mielőtt azonban valaki nyakába venné valamelyik elektronikai szakáruházat, érdemes jól végiggondolni, családunknak, szeretteinknek mire is van igazából szüksége.

Ahogy közeledünk az év legfontosabb ünnepéhez, hagyományosan megnő a különböző háztartási-, és kommunikációs eszközök forgalma. Mindezt a GfK legfrissebb kutatása is alátámasztja. A felmérés szerint a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 2013 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 24 százalékkal bővült és elérte a 108 milliárd forintot. Kétszámjegyű növekedést produkált a háztartási kisgépek piaca, miközben a nagyobb családi beruházást igénylő nagygépek iránti kereslet is - ha kisebb arányban is - bővült.

A háztartási kisgépek piaca a harmadik negyedévben mintegy ötödével bővült, azaz 18,3 százalékos növekedést mutat 2012 harmadik negyedévéhez képest. Szinte valamennyi árucsoport hozzájárult a növekedéshez, egyedül a legkisebb kategóriák - olajsütők, kenyérpirítók, ételpárolók - értékesítéséből származó forgalom esett vissza.

2013 harmadik negyedévében a háztartási nagygép szektor 17,5 milliárd forintos forgalmat generált, ami 4,4 százalékos, mérsékelt bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Habár a hűtőszekrény értékesítés adta a legnagyobb forgalmat ebben az időszakban, az eladás mégsem tudta felülmúlni az előző év harmadik negyedévét. A hűtőszekrények mellett a páraelszívók és a beépíthető főzőlapok növekedése volt negatív. Ezzel szemben kétszámjegyű növekedést ért el a mosógépek, a mikrohullámú sütők és a szárítógépek kategóriája. A mosógépeken belül valamennyi alkategória nőtt, de a kétszámjegyű növekedés főként az elöltöltős, keskeny kivitelű modelleknek köszönhető. Egyre több A++ és A+++-os mosógépet adnak el, míg az alacsonyabb energia besorolású modellek fokozatosan visszaszorulnak.

A számok tehát magukért beszélnek, főként, hogy az utolsó negyedévben az értékesítési mutatók még a tavalyi számokat is túlszárnyalhatják. Az utolsó negyedév - mint ahogy az a fenti grafikonon is jól látszik - ugyanis hagyományosa a legerősebbnek számít a háztartási, és médiaeszközök piacán. Mielőtt azonban valaki nyakába venné valamelyik elektronikai szakáruházat, érdemes jól végig gondolni, családunknak, szeretteinknek mire is van igazából szüksége. Nem minden készülék érett meg a cserére ugyanis, ami régi.

A tudatos - főként energiatudatos - választáshoz érdemes beszereznünk egy néhányezer forintos energiafogyasztást mérő műszert. Ennek segítségével pontosan lemérhetjük háztartási készülékeink energiafogyasztását, ezáltal könnyen és gyorsan beazonosíthatjuk energiapazarló, cserére érett eszközeinket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy professzionális készülék folyamatosan méri a hálózati feszültséget, frekvenciát, az átfolyó áramot, illetve a teljesítményfelvételt. Kiszámítja és eltárolja az összes energiafogyasztást és megmutatja mikor mennyi volt az a legmagasabb. Ezen felül több készüléken beállíthatjuk az elektromos energia egységárát és a készülék folyamatosan kiszámítja, hogy mennyibe került a hozzá csatlakoztatott elektromos készülékek üzemeltetése. De a szerkezet mutatja a pontos időt és - tájékoztató jelleggel - még azt is, hogy az általa mért energia előállítása mennyi széndioxid-kibocsájtással járt.

Miért hasznos az energiafogyasztást mérő műszer?

  • A készülék segítségével megfigyelheti, nyomon követheti elektromos készülékei áramfogyasztását, ezáltal kézben tarthatja energiaköltségeit.
  • Gyakran előfordul, hogy a megemelkedett áramköltséget egyetlen elavult, korszerűtlen, energiapazarló háztartási gép fogyasztása okozza. A műszer segítségével könnyen nyomára bukkanhat a felelősnek.

A lemért adatokat természetesen értékelni is kell. Ehhez kapaszkodót nyújthat az ELMÛ-ÉMÁSZ referencia táblázata (lásd fent). Készülékeink mérési eredményei és a referenciaértékek összehasonlításával könnyedén megállapíthatjuk, hogy eszközeink mennyire pazarolják az energiát, vagy épp mennyire lehetünk elégedettek energiafogyasztásukkal.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem