21 °C Budapest

Tényleg kifűthető a lakás párszáz forintból? Itt a válasz!

2013. november 16. 08:01

Tényleg működik? Látogatóinktól kérdeztük, vajon tényleg működeik-e a neten terjedő filléres, "csináld magad" fűtőberendezés. Egy fizikus olvasónk a szerkezet fűtőhatásának elméleti vizsgálatát is elvégezte. A számítást cikkünk második oldalán találod.

A napokban megjelent, "Így fűtheted ki a lakásod alig párszáz forintból" c. cikkünkben egy házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezést"mutattunk be. A szerkezethez nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses.

A szerkezet az alkotók szerint órákig forró marad. Mint az a "csináld magad" felvétel mellett olvasható kommentből kiderül, a belső kamra hőmérséklete akár elérheti a 260 Celsius fokot, míg a külső hőmérséklet is - amely a videón is jól látható - 70-85 Celsius fok körül mozog.

Mi azonban szkeptikusak voltunk a szerkezet hatékonyságával kapcsolatban, éppen ezért arra kértük olvasóinkat, osszák meg tapasztalataikat. Felhívásunkra természetesen rengeteg észrevétel érkezett. Ezúttal ezek közül szemezgettünk:

"Én pár hete építettem egy ilyen kis kályhát. Hétvégi házban segíti egy szoba temperálását. Csodákat nem kell várni tőle, hiszen a mécses(ek) fűtőkapacitása nem túl nagy. Viszont meglepő, hogy milyen hatékonyan alakítja át a hőérzetet. Valóban, a mécses égéshőjének csapdába ejtésével és a cserepek felmelegítésével a kis kályha környezetébe komoly mennyiségű és kellemes érzetet biztosító hőt tud sugározni. És bónuszként megmarad a mécses barátságos fénye is, azaz mikro-kandallónak is elmegy.:)" - írta levelében Róbert.

"Üdv! Jelentem működik. Pont annyi meleget termel, mint a mécsesek magukban. Lehetne velük akár egy kis sparheltet is melegíteni. Vagy egy fazék vizet. Drága dolog ennyi meleget mécsesből kihozni. A tűzveszélyről és a büdösről és CO veszélyről nem beszélve. Általános iskola fizika tantárgy" - fűzte hozzá Antal nevű olvasónk.

"Butaságokat ezrével találni a neten, ez is egy közülük. Ne tévessze meg az, hogy a digitális hőmérő mennyit mutat. Az ugyanis a fókuszában lévő test hősugárzását méri. Az meg ugye a csavar, ami fém és az egyik vége nagyon közel van a gyertyák lángjához. Így könnyű magas hőmérsékletet kimutatni. A kettős cserép funkciója nem teljesen világos, mivel a kettő közötti levegőréteg szigetelő hatású. A gyertya hőjét visszatartani egy cserép is elég lenne. Amit meg mutatnak, hogy milyen meleg - nos, mutatni mindent lehet" - osztotta meg véleményét Gergely.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Havi gázszámlám (nemrég szigetelt családi házban lakunk) 12 ezer forint körül van, vagyis napi 700-800 forintból kifűtöm a 80m2 földszint + 60m2 tetőtérből álló házat. Lehet, hogy mécseskályjával ez többe kerülne? Komolyra fordítva: a mécseskályha teljesítménye 50-100 watt lehet. Egy jól szigetelt ház átlagos hőigénye még a mostani enyhe időben is 1 kW, hidegebb téli napokon 2-3 kW. Sok mécseskályha kellene oda" - osztotta meg számításait Laci.

"A cserépfűtés természetesen működik. Nem kell ki sem próbálni. A kérdés pusztán a teljesítménye és az ár/érték arány. Senkinek nem ajánlanám Szibériában, de egy 19 C-os kis teremben 10-12 légköbméter esetén akár 1 C-al is emelheti időlegesen a hőmérsékletet. Egyszerű fizika, mint a szerkesztő is megemlíti energiamegmaradás" - olvasható egy fizikatanár által fogalmazott olvasói levélben.

Egy fizikus végzettségű olvasónk viszont ennél is tovább ment: "A tárgyban említett cikk kapcsán utána számoltam - amolyan vázlat szinten - annak, hogy mennyi értelme lenne a gyertyákkal való fűtésnek. Mivel csak egy egyszerű fizikus vagyok, én is tévedhetek, de szerintem helytállóak a számításaim." Molnár Pál számításait a következő oldalon találhatod. LAPOZZ!

Mécses fűtőhatásának elméleti vizsgálata

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?