28 °C Budapest

Tényleg kifűthető a lakás párszáz forintból? Itt a válasz!

2013. november 16. 08:01

Tényleg működik? Látogatóinktól kérdeztük, vajon tényleg működeik-e a neten terjedő filléres, "csináld magad" fűtőberendezés. Egy fizikus olvasónk a szerkezet fűtőhatásának elméleti vizsgálatát is elvégezte. A számítást cikkünk második oldalán találod.

A napokban megjelent, "Így fűtheted ki a lakásod alig párszáz forintból" c. cikkünkben egy házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezést"mutattunk be. A szerkezethez nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses.

A szerkezet az alkotók szerint órákig forró marad. Mint az a "csináld magad" felvétel mellett olvasható kommentből kiderül, a belső kamra hőmérséklete akár elérheti a 260 Celsius fokot, míg a külső hőmérséklet is - amely a videón is jól látható - 70-85 Celsius fok körül mozog.

Mi azonban szkeptikusak voltunk a szerkezet hatékonyságával kapcsolatban, éppen ezért arra kértük olvasóinkat, osszák meg tapasztalataikat. Felhívásunkra természetesen rengeteg észrevétel érkezett. Ezúttal ezek közül szemezgettünk:

"Én pár hete építettem egy ilyen kis kályhát. Hétvégi házban segíti egy szoba temperálását. Csodákat nem kell várni tőle, hiszen a mécses(ek) fűtőkapacitása nem túl nagy. Viszont meglepő, hogy milyen hatékonyan alakítja át a hőérzetet. Valóban, a mécses égéshőjének csapdába ejtésével és a cserepek felmelegítésével a kis kályha környezetébe komoly mennyiségű és kellemes érzetet biztosító hőt tud sugározni. És bónuszként megmarad a mécses barátságos fénye is, azaz mikro-kandallónak is elmegy.:)" - írta levelében Róbert.

"Üdv! Jelentem működik. Pont annyi meleget termel, mint a mécsesek magukban. Lehetne velük akár egy kis sparheltet is melegíteni. Vagy egy fazék vizet. Drága dolog ennyi meleget mécsesből kihozni. A tűzveszélyről és a büdösről és CO veszélyről nem beszélve. Általános iskola fizika tantárgy" - fűzte hozzá Antal nevű olvasónk.

"Butaságokat ezrével találni a neten, ez is egy közülük. Ne tévessze meg az, hogy a digitális hőmérő mennyit mutat. Az ugyanis a fókuszában lévő test hősugárzását méri. Az meg ugye a csavar, ami fém és az egyik vége nagyon közel van a gyertyák lángjához. Így könnyű magas hőmérsékletet kimutatni. A kettős cserép funkciója nem teljesen világos, mivel a kettő közötti levegőréteg szigetelő hatású. A gyertya hőjét visszatartani egy cserép is elég lenne. Amit meg mutatnak, hogy milyen meleg - nos, mutatni mindent lehet" - osztotta meg véleményét Gergely.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Havi gázszámlám (nemrég szigetelt családi házban lakunk) 12 ezer forint körül van, vagyis napi 700-800 forintból kifűtöm a 80m2 földszint + 60m2 tetőtérből álló házat. Lehet, hogy mécseskályjával ez többe kerülne? Komolyra fordítva: a mécseskályha teljesítménye 50-100 watt lehet. Egy jól szigetelt ház átlagos hőigénye még a mostani enyhe időben is 1 kW, hidegebb téli napokon 2-3 kW. Sok mécseskályha kellene oda" - osztotta meg számításait Laci.

"A cserépfűtés természetesen működik. Nem kell ki sem próbálni. A kérdés pusztán a teljesítménye és az ár/érték arány. Senkinek nem ajánlanám Szibériában, de egy 19 C-os kis teremben 10-12 légköbméter esetén akár 1 C-al is emelheti időlegesen a hőmérsékletet. Egyszerű fizika, mint a szerkesztő is megemlíti energiamegmaradás" - olvasható egy fizikatanár által fogalmazott olvasói levélben.

Egy fizikus végzettségű olvasónk viszont ennél is tovább ment: "A tárgyban említett cikk kapcsán utána számoltam - amolyan vázlat szinten - annak, hogy mennyi értelme lenne a gyertyákkal való fűtésnek. Mivel csak egy egyszerű fizikus vagyok, én is tévedhetek, de szerintem helytállóak a számításaim." Molnár Pál számításait a következő oldalon találhatod. LAPOZZ!

Mécses fűtőhatásának elméleti vizsgálata

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?