13 °C Budapest

Érik a botrány a Négy Tigrisnél: indul a józsefvárosi csata + képek

2013. november 21. 10:08

Csütörtök délelőtt 10 órakor tett kísérletet a tulajdonos MÁV arra, hogy "visszafoglalja" a józsefvárosi piac területét. Az üzemeltetők nem adják egykönnyen a híres-hírhedt piacot - a Pénzcentrum.hu élőben tudósított a helyszínről.

Csütörtöki élő hírfolyamunk a Józsefvárosi piacról! Lejjebb görgetve az is kiderül, mi miért történik.

16.03.
Néhány hetet nyerhetnek a józsefvárosi piac bérlői azzal, hogy megtámadták a bíróságon a bérleti szerződés felmondását, de a bezárásról szóló döntésen ez nem változtat - mondta Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a Négy Tigris piacon senki nem volt biztonságban, a kispénzűeket becsapták és a statisztikák szerint is számos bűncselekmény történt a területen, ezért kezdeményezte a VIII. kerületi önkormányzat a piac bezárását.

A polgármester szólt arról is, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak nincs jogosítványa eljárni az ügyben, a jogvitában nem érintett, de abban érdekelt, hogy a piac csütörtökön bezárjon. Kocsis Máté sajnálatosnak nevezte, hogy a bérlők megpróbálnak kibújni a határozat végrehajtása alól, ugyanakkor jelezte, hogy a döntésen ez nem változtat, a piac ilyen formában megengedhetetlen Budapest kellős közepén.

Bővebben: Józsefváros döntése nem változott: bezárják a piacot - KATTINTS!

13.45:
Kocsis Máté polgármester egy óra múlva sajtótájékoztatót tart a józsefvárosi piacról. Várjuk a fejleményeket.

12.09
Az összegyűlt tömeg elkezdett szállingózni; a józsefvárosi csata mára véget ért, de a háború vélhetően folytatódik.

12.03
Az üzemeltető álláspontja: a Komondor Kft. szerint a bérleti szerződés felmondása nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, ezért az érvénytelen. A Kft. november 6-án keresetet indított a felmondás jogszerűtlensége miatt a MÁV Zrt. ellen. Véleményük szerint tekintettel arra, hogy a felmondás érvényességét bíróság előtt vitatták, a szerződés nem szűnt meg; ezért a piac kiürítésére rendelkezésre álló 150 napos határidő sem kezdődött el.

11.51
"Egyetlen egy ember hiányzik innen, Kocsis Máté (a VIII. kerület polgármestere - a szerk.), aki elindította a lavinát." - véli az egyik itt dolgozó.

11.47
Az árusok végső érve: "Éheznek a pesti plázák, azért akarják karácsony előtt bezárni a piacot, hogy oda tolják a vevőket."

Érdekes érv: "Éheznek a plázák" (Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

11.41
Sigulunszki: "Mától jogszerűtlenül működik a piac, ezért minden jogsértésért az üzemeltető, Komondor kft. a felelős. Ha nem mennek el az árusok, a vasúttársaság - a Komondor költségén - ürítteti ki a területet. Ezzel együtt akár fél évig is eltarthat, amíg a területet visszakapja a MÁV.

11.37
Sigulinszki Tibor, a MÁV helyszínen tartózkodó szóvivője elmondta: "Nemcsak a vízellátást, hanem a villamosenergiaszolgáltatást is korlátozzák majd. Ezért hamarosan nem lesz majd áram a területen."

11.29
A MÁV ragaszkodik a területhez, minden lehetőséget megragad, hogy visszaszerezze. Hamarosan elzárják a vizet a piac területén ( a tűzvédelmi vízellátás marad, 4 vezetékből 3-at zárnak le).

11.23
Kijöttek a tárgyaló felek, de az "eredményhirdetés" (ahogy az egyik árus fogalmazott) még várat magára. Most leolvassák az órákat. Mármint az egyik vízórát. Józsevárosi csata helyett rezsiharc lesz?

11.21
Életkép a Négy Tigris piacról. Az árusok sem készültek ma a bezárásra!?

Blúzok (Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

11.17
Fokozódik a médiaérdeklődés (valójában csak kijött valaki egy ajtón, nyakában adóvevővel. 15 másodperc hírnév).

Valami készülődik? (Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

11.11
Bréking! A józsefvárosi piacon is működő Dang Muoi vietnami büfé ebben a percben közölte hivatalos Facebook-oldalán, hogy ismét működik a házhozszállítás. Nincsenek véletlenek.

11.06
Nem irigyeljük az árusokat. Mi alig több mint egy órája állunk itt, de már nagyon fázunk. A hőmérséklet a VIII. kerületben 5 fok, de legalább nem esik.

11.01
A legendás hangosbemondó. "Forró lángos érkezett" - hirdette állítólag, ha a hatóság razziázni indult a piacra.

A legendás hangosbemondó (Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

10.48
Néhány szó a felek érveiről: A Komondor Kft. a terület bérlőjeként bírósághoz fordult, a bírósági döntésig nem akarják átadni a piacot. A MÁV azt ígérte, visszatérnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Pénzcentrum vélemény
Nehéz elképzelni, a gyakorlatban hogy áll majd neki a MÁV a terület visszafoglalásának. Konkrétan egy konténervárost kellene lebontaniuk, több száz standot, bódékat.

Az árusok szerint az itt rendszeresen vásárló szegények is nehéz helyzetbe kerülnek a piac bezárásával. Mint fogalmaznak, az utca túloldalán levő raktár-áruházak ugyanezeket a termékeket forgalmazzák, a piachoz képest tripla áron.

10.41
Az árusok doorstep-sajtótájékoztatójukon reagáltak a piacra jellemző adóelkerülésre: "Máshol sem adnak számlát" - hangzik a legfőbb érv.

Életkép a helyszínről (Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

10.39
Egyre több árus érzi úgy, hogy meg kell osztania véleményét. Újabb vízgazdálkodási metafora: "A kútban már nincs víz", ezért szállt rájuk az önkormányzat.

10.33
Néhány árus rögtönzött sajtótájékoztatót tart: "A víz mindig megtalálja a medrét" - mondja egyikőjük sejtelmesen. Egy másik szerint a piac bezárásával 3 millióan kerülnek utcára (érzésünk szerint ez egyfajta gyorsbecslés lehet - a szerk.)

10.25
Kivárunk, már a tömeg sem a régi. Zajlik a jegyzőkönyvezés, a Komondor Kft. hamarosan sajtótájékoztatót tart.

10.18
A piac árusai határozottan nyugodtan, vidáman beszélik meg egymással a történteket; a magyaron kívül legalább 5 másik nyelven.

(Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

10.14
A rendőrség intézkedik, jegyzőkönyvet vesznek fel. A piac lakóinak hangulata pillanatok alatt megváltozott, egyre több mosolygós arcot látni.

(Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

10.09
Az első ütközet a piac győzelmével zárult, a MÁV érdemben nem tudott bejutni a területre.

9.58
A MÁV illetékeseit a Komondor Kft. (az üzemeltető - a szerk.) egyik vezetője fogadta a bejáratnál. A "józsefvárosi csata" első köre éles szóváltással megkezdődött - a mávosokat nem akarják beengedni a piac területére. A Komondor Kft. jogi képviselőjüket várja. A tömegben többen többször is elhangzik a "hol van mar az udzsvedur?" kérdés.

"hol van mar az udzsvedur? (fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

9.52
A MÁV munkatársai és a rendőrök elindulnak a bejárat felé, az árusok villámgyors mozgolódása a legszebb NAV-os razziákat idézi.

9.50
Újságírók és egy egész busznyi készenléti rendőr  várakozik a Négy Tigris Piac, Hungária úthoz közeli bejáratánál. A MÁV szóvivője elmondta: "Ma mindenképp visszavesszük a területet az üzemeltetőtől. Ehhez minden eszközt be fogunk vetni."

Érik a botrány a józsefvárosi piacnál (Fotó: Orosz Márton, Pénzcentrum.hu)

9.45
Gyűlik a tömeg a piac környékén. A helyszínen lévők (szimpla járókellők avagy piaci árusok - ezt nehéz eldönteni) az újságírókat faggatják, tényleg bezárják-e a piacot a mai napon?

Az előzményekről

A Pénzcentrum.hu kedden számolt be arról, hogy november 21-én, csütörtökön végleg bezár a híres-hírhedt Négy Tigris, azaz a józsefvárosi piac.

Június közepén jelentette be ugyanis Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy a kerület a józsefvárosi piac üzemeltetőjének bérleti szerződésének felmondását kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így - lapunk információi szerint- november 21-én zár be a Négy Tigris piac (úgy tudjuk, november 21-én jár le a felmondási idő, a Négy Tigris piac területét ekkor kell, hogy az üzemeltető átadja a MÁV-nak).

A hvg.hu azonban úgy értesült Szabó Györgytől, a piac vezetőségének egyik tagjától, hogya piac engedélyei "teljesen rendben vannak", ezért az nem fog bezárni.

Szabó elmondta azt is, hogy csak azért nem sikerült az elmúlt négy évben fejlesztéseket végrehajtaniuk, mert az önkormányzat akadályozta azokat. A piacon minden törvényesen működik, az állítólagos illegális tevékenységek szerinte a Ganz-telepen működő kínai piachoz köthetőek, amivel az önkormányzat nem tud mit kezdeni, mivel az egész egyetlen teleknek számít, aminek több mint százötven tulajdonosa van, háromnegyedük nem magyar állampolgár.

A MÁV lapunkat úgy tájékoztatta, hogy ma délelőtt átveszik a piacot az üzemeltetőktől. Élőben, a helyszínről követjük a fejleményeket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem