7 °C Budapest

Gyógyszerészek tanácsai: ezt fontold meg mielőtt patikába indulsz!

2020. március 21. 18:30

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány megfékézésének egyik legjobb módja a szigorú otthonmaradás lenne, még mindig sok üzlet zsúfolt, és a patikák is leterheltek. Dr. Müller Cecília tisztifőorvos minden sajtótájékoztatón nyomatékosan kéri a lakosságot, aki teheti maradjon otthon, csak akkor menjenek valahová, ha feltétlenül muszáj. Vannak ilyen esetek, mint például ha gyógyszerért indulunk a patikába, viszont még ezt is jól meg kell gondolni, mielőtt elindulunk. Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnökének javaslatait, tanácsait közöljük azok számára, akik patikába indulnak. Így tehetünk meg minden a járvány terjedésének fékezése, saját egészségünk és annak érdekében, hogy könnyítsük a gyógyszerészek terheit ebben a nehéz időszakban.  

Dr. Marjai Tamás: A koronavírus járvány elleni védekezés részeként kihirdetett veszélyhelyzet miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be többek között a gyógyszerellátásban is. A fertőzésveszély csökkentése és a folyamatos gyógyszerellátás fenntartásának érdekében érdemes mindenkinek megfontolnia az alábbiakat:
  • A krónikus betegségben szenvedőknek jó hír, hogy ha nem változott az állapotuk, akkor a rendszeresen szedett gyógyszereiket telefonon keresztül is fel lehet íratni az orvossal. Emellett a veszélyhelyzet alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényességi idejét is meghosszabbították, így emiatt most nem lesz szükség felülvizsgálatra.
  • A közgyógyellátásban részesülők számára fontos, hogy a 2020. március 1. után, a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolványok érvényességét a lejárat időpontját követő 90 nappal meghosszabbították
  • Mint minden más esetre ilyenkor, a gyógyszertárakra is érvényes az a szabály, hogy csak akkor induljunk útnak, ha az feltétlenül szükséges. Ha már mindenképpen gyógyszertárba kell mennünk, akkor pontosan mérjük fel, hogy melyik gyógyszerből és mennyire van szükségünk. 
Ne vásároljunk a szükségesnél több gyógyszert, mert pont ezzel segíthetünk biztosítani a gyógyszerellátás folyamatosságát.
  • A papír alapú vényeket még otthon írjuk alá, és készítsünk be egy tollat a táskánkba. Erre még később szükségünk lehet, de nagyon fontos, hogy ne adjuk oda másnak.
  • Ha elektronikus vényt szeretnénk kiváltani, akkor ne felejtsük otthon a személyazonosító igazolványunkat és a TAJ kártyánkat sem. Ha más számára szeretnénk e-receptet kiváltani, akkor ezen kívül szükségünk lesz az illető TAJ számára is. 
  • A gyógyszerek kiváltásánál vegyük figyelembe, hogy a gyógyszerellátás rendszere jelenleg nagyon le van terhelve, nagyon sokan akarják egyszerre kiváltani a gyógyszereiket. Emiatt lehetőleg úgy válasszuk ki a kiváltás időpontját, hogy elkerüljük a zsúfolt időszakokat.
  • A gyógyszertár betegforgalmi terébe csak annyi embert lehet beengedni, ahány gyógyszerkiadó hely működik, így készüljünk fel rá, hogy a gyógyszertár előtt kell sorban állnunk. Figyeljünk rá, hogy várakozás közben is tartsuk be a megfelelő távolságot a többi sorban álló embertől.
Legyünk türelmesek a gyógyszertári dolgozókkal, mert a megnövekedett forgalom miatt fokozottabban terheltek.
  • Előfordulhat, hogy az általunk keresett készítmény éppen nincs készleten, vagy nem beszerezhető. Ilyen esetben érdemes elfogadni a gyógyszertári szakemberek által felkínált helyettesítő készítményt. 
  • A súlyos betegség kockázata különösen magas a 60 év feletti betegeknél, ezért a fiatalabbak sokat segíthetnek az idősebb családtagjainknak, ismerőseinknek azzal, hogy kiváltják helyettük a gyógyszereiket.
Mindezek mellett azt is szeretnénk megemlíteni, hogy a gyógyszerellátásban dolgozók az elmúlt napokban erejükön felül igyekeztek kiszolgálni a betegek igényeit. Ezért kérjük a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, és tényleg csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe a gyógyszertárak szolgáltatásait. Ez vonatkozik a telefonos megkeresésekre is, sokszor nem jut idő a hívások megválaszolására

- tájékoztatott HGYSZ szakmai elnöke, és véleménye szerint mindezeken túl érdemes megfontolni a gyógyszerészeti hatóság (OGYÉI) tanácsait a fertőzés elkerülésének érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem