7 °C Budapest

Ezeket a gyrososokat messziről kerüld el: a török büfék titkai

2015. január 20. 14:01

Egyre többet étkezünk útközben, vásárolunk gyorsbüfékben, vagy utcai árusoktól. Az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, az igazi visszajelzést azonban tőlünk, a fogyasztótól kapják. Nem látunk be a színfalak mögé, a sok apró jel alapján azonban eldönthetjük, megvesszük-e, megesszük-e az ételt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) blogján ahhoz ad tanácsokat, mire figyeljünk, ha lángost, gyrost eszünk.

Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.

Nézzük meg, mit látunk a pulton: ott csak kis mennyiségű feltétet szabad tartani, tiszta edényben, s ahhoz csak a kiszolgáló személy nyúlhat. A többi feltétet, hozzávalót a hűtőszekrényben kell tárolni, hogy ne melegedjenek fel és ne szennyeződjenek.

Házon kívül legtöbben étteremben és gyorsétteremben étkeznek

A GfK 2012-es felmérése szerint a büfék és pizzériák egyaránt népszerűek a magyarok körében, hiszen gyakorlatilag minden második ember legalább évente egyszer jár ilyen helyekre.

A nemzetközi konyha (kínai, török, stb.) fő kedvelői a legfiatalabbak és a budapestiek, ami nyilván összefügg az ilyen éttermek fővárosi elterjedtségével is. Arányuk a teljes lakosságon belül 32 százalék.

A nyers gyros-nyárson baktériumok lehetnek, az ideális gyrossütő ezért gyakran mos kezet, aki a vendégeket kiszolgálja. Figyeljük meg, hogy a gyros-nyársat folyamatosan forgatják-e! Minden oldalát egyenletesen át kell sütni, nem éghet oda és nem maradhat nyers egyik oldala sem. Bizalommal lehetünk a hely iránt, ha a húst csak a rendeléskor vágják le. Így kerülhető el, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetleg még nyers húslével szennyeződjön.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ne fogadjuk el, ha üzletnyitáskor a már megkezdett nyársról származó hússal akarnak minket kiszolgálni
, mert tilos előző napi húst felhasználni. A köretet megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.

Tippek a gyorsbüfékhez

  • Csak megbízható helyen vásároljunk
  • Ne vegyünk ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen
  • Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogjuk meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
  • A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
  • Étkezés előtt mossunk kezet! Ha kézmosásra nincs lehetőségünk, használjunk fertőtlenítő kéztörlő kendőt
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjunk el
  • Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni. A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
  • Ne fogyasszuk el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem