13 °C Budapest

Ez a patikák nagy trükkje: nagyon nem mindegy, milyen kiszerelést veszel

2018. október 4. 05:33

A hideg beköszöntével egyre gyakoribbak a megfázásos, náthás megbetegedések, és heteken belül már az influenzával is számolhatunk. A védőoltáson kívül ezekre kifejezett gyógyszer nincs, csupán a tüneteket enyhíthetjük a vény nélkül kapható szerekkel. Áruk azonban olykor elég borsos tud lenni, megnéztük mégis hogy jöhetünk ki a legkevesebb pénzből.


Szinte egyik pillanatról a másikra hűlt le az idő, és ugyanilyen gyorsan ütötte fel a fejét a városban a köhögés és a tüsszögés. Ősszel csak kevesen ússzák meg a szezont betegség, de legalább egy kiadós megfázás nélkül.

Az egyszerű náthás és megfázásos betegségek (felső légúti fertőzések) leggyakoribb oka valamilyen vírusfertőzés. Ennek tünetei lehetnek enyhe hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás és végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, általános gyengeség és levertség

- mondta a Pénzcentrumnak korábban dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója, aki megjegyezte, ilyen esetben nem feltétlenül van szükség vírusellenes vagy antibiotikus terápiára, a kezelés mindössze a tünetek kezelésére szorítkozik.

Erre pedig ma már rengeteg vény nélküli szer áll rendelkezésünkre, rengeteg különféle gyógyszer és gyógyhatású készítményt lehet kapnia patikában. Ha igazán rosszul érezzük magunkat, és betámolygunk egy patikába, biztosan nem a termékek borsos árán fogunk aggodalmaskodni, csak arra koncentrálunk, hogy minél előbb jobban legyünk. Ugyanakkor érdemes előre elgondolkozni, melyik termékből milyen kiszerelést vegyük.

Hogy a legolcsóbb?

A nagy kiszerelésű termékekről mindenki automatikusan feltételezi, hogy olcsóbb, ám ez nem feltétlenül van így mindenkor, érdemes utánaszámolni, megnézni az egységárat. Gyógyszerek esetében viszonylag egyszerű a dolgunk.

Néhány kivételes akciótól eltekintve, amikor a kis kiszerelést nagyon leárazzák, a nagyobb kiszerelés jobban megéri - tudtuk meg a budapesti Flórián Üzletközpont Szimpatika gyógyszertárában. Felhívták azonban a figyelmünket, hogy minden esetben ellenőrizzük a termék lejárati dátumát, és ha még belefér, akár jövőre, vagy azutáni szezonban is felhasználhatjuk. Különleges tárolást nem igényelnek ezek a recept nélkül kapható szerek, a szobahőmérséklet megfelelő, kivéve, ha mást találunk a betegtájékoztatóban.

A megfázás és a nátha alapkellékei

Nincs nátha és influenza fejfájás nélkül. Számtalan fejfájáscsillapítót találhatunk a patikákban. Ebből érdemes tényleg nagy kiszerelést venni, hiszen nem csak ősszel és télen, de az év bármely szakában szükségünk lehet rá. Az ibuprofen tartalmú Advil Ultra Forte kapszulát szinte lehetetlen kétszer ugyanannyiért beszerezni, jelenleg a Benu gyógyszertáraiban a 8 darabos kiszerelés 1340 forintba kerül, 168,6 forint darabja, ha azonban a 24 darabos (most akciós) kiszerelést választjuk 2399 forintért, akkor éppen 100 forintra jön ki egy darab fejfájáscsillapító.

Ha paracetamol tartalmú tablettát szeretnénk, akkor a választhatjuk többek között a Panadolt is, a Patika24 oldalán a 12 darabos 651 forintba kerül, 54 forint darabja, a 24 darabos kivitel 943 forint, így csak 39 forintba kerül egy szem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

C-vitamint nem csak nátha esetén érdemes elkezdeni szedni, de akár már előtte is, hiszen fontos támogatója immunrendszerünknek. Béres 500 mg C-vitamin 30 darabos kiszerelése 795 forintért is hozzájuthatunk, így 26,5 forint egy napi adag, ha azonban 100 darabot veszünk, ami több mint háromhavi adag, az csak 1990 forint, így csak 20 forint naponta.

Ha már Béres, akkor sokan esküsznek a cseppre is, mint kiváló immunerősítő szerre a téli időszakban. A Pingvin Patika oldalán a 30 ml-es kiszerelést 1412 forintért találtuk meg, a 4x30 ml-es csomagért 4121 forintot kell fizetni. Egyesével megvásárolva 5648 forintot kellene fizetnünk érte, tehát a nagy kiszereléssel 1527 forintot spórolhatunk. a lejárati dátumot ne felejtsük el ellenőrizni, vagy adjuk minden családtagunknak, hogy tavaszra biztosan elfogyjon.

Náthás időszakban jól tudnak esni a forró italok: hat darab Neo Citran por 1799 forintba kerül, 300 forint tasakja, a 10 darabos kiszerelés 2299 forintba, így viszont csak 230 forint. Szintén paracetamollal dolgozik a Rubophen Thermo granulátum, melyből a hatdarabos kiszerelés 1349 forintba kerül (224 forint/csomag), a 12 darabos 2249 forintba (187forint/csomag).

A fentiek is igazolják tehát, hogy többnyire a nagyobb kiszerelés a legolcsóbb; persze egyedi akciók miatt mindig érdemes utánaszámolni az adott termék egységárának.

Érdemes azonban mindig nézni a patikák aktuális akcióit, hiszen főleg a szezonban nagy kedvezménnyel juthatunk hozzá a legnépszerűbb recept nélkül kapható gyógyszerkészítmébyekhez.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az egyszerű felső légúti megbetegedések általában 4-10 nap alatt elmúlnak, orvoshoz csak ritkán kell vele fordulni. Mindenképpen érdemes viszont elmenni a rendelőbe, ha a tünetek 4-6 nap után egyáltalán nem javulnak, sőt erősödnek, vagy ha a betegség súlyosbodására utaló újabb tünetek jelentkeznek, mint például nagyon erős fejfájás, fülfájás, az orrváladék elszíneződése, magas láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalom

 - mondta dr. Marjai Tamás. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a rizikócsoportokba tartozó betegeknek is érdemes már enyhe tünetekkel felkeresni a háziorvost: például a nagyon kis gyerekeknek, az időseknek, a krónikus szívbetegeknek, és az asztmásoknak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem