10 °C Budapest

Ettől fogsz padlót, nem az árától: így nem is drága a zsírúj, 578 ezres iPhone 11

2019. szeptember 12. 11:16

A napokban mutatták be az iPhone legújabb, 11-es névre hallgató szériáját, aminek csúcsdarabaja a Pro Max majd 580 ezres árcédulát kapott. Ettől persze nem csoda, hogy sokan padlót fognak, hiszen mi kerülhet 600 ezer forintba egy telefonon? Azonban, ha jobban a számok mögé nézünk, akkor egy megfelelően hosszú időn keresztül használt kütyü napi költség bőven elmarad egy doboz cigi, a napi kávé, de még egy üveg minőségi sör árától is. Ez a kemény, nem a kád széle.

Ahogy eddig minden évben, óriási hype kíséretében szeptember 10-én, kedden hivatalosan is leleplezték a legújabb iPhone-okat. Nem meglepő módon az új széria a 11-es nevet kapta, és egyből három variánsa jelenik meg a kütyünek. Lesz a sima 11, a 11 Pro és 11 Pro Max. Ezeket a méretüktől függően 64-512 GB-s tárhellyel lehet beszerezni, az értékesítésük pedig szeptember 20-án kezdődik meg. Addig is a már bejelentett amerikai árakbólnagyjából tudunk arra következtetni, hogy hozzávetőlegesen mennyibe fognak kerülni Magyarországon az új széria darabjai:

  • iPhone 11 (64 GB) 289 990 forint
  • iPhone 11 (128 GB) 309 990 forint
  • iPhone 11 (256 GB) 349 990 forint
  • iPhone 11 Pro (64 GB) 399 990 forint
  • iPhone 11 Pro (256 GB) 459 990 forint
  • iPhone 11 Pro (512 GB) 537 990 forint
  • iPhone 11 Pro Max (64 GB) 439 990 forint
  • iPhone 11 Pro Max (256 GB) 499 990 forint
  • iPhone 11 Pro Max (512 GB) 577 990 forint

Agyad eldobod

Az árakat böngészve sokaknak kikerekedhet a szemük, ugyanis még a legolcsóbb telefon is alulról súrolja a 300 000 ezer forintot, míg a legújabb csúcsmodell várhatóan majd 600 000 forintba fog kerülni. Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, ki az isten fizetne több mint fél millió forintot egy telefonért?

Nos, első blikkre az 578 000 forint brutálisan soknak tűnhet, ám a leányzó (vagy uraság) fekvése rögvest megváltozik, ha ezt az árat összevetjük olyan termékekkel és/vagy szolgáltatásokkal, melyekre nap, mint nap pénzt szánunk, de egyáltalán nem tartoznak a legégetőbb szükségleteink közé - persze ez elég szubjektív -. 

Ahhoz hogy megtudjuk nézni, napjába hány forintunkba kerülne a legújab csúcs iPhone megvásárlásra, ki kell derítenünk, hogy az első felhasználók nagyjából mennyi ideig használják mobiltelefonjukat.  Az Apple környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó oldalán azt találtuk, hogy a vállalat a környezetre gyakorolt hatásmérésében 3 évvel számol első tulajdonosok esetében. Ezzel a számmal pedig máris ki tudjuk számolni, hogy mennyibe kerülne napi szinten egy átlagos felhasználónak az új kütyüje. Példaszámításunkban, az egyszerűség kedvéért nem fogjuk figyelembe venni az árak, tehát a pénz értékének változását.

Nagyon kevés...

Ha tehet a cég adataiból indulunk ki, akkor egy első tulajdonos 1 095 napig használja készülékét, ami az iPhone 11 Pro Max esetében azt jelenti, hogy 

naponta 528 forintot fizetnénk a készülékért.

Vessük ezt össze néhány olyan tétellel, amire bár okvetlenül nincs szüksége az embernek, mégis kényelmi és/vagy szórakoztató szolgáltatásokat jelent a számára:

Ha valaki például egy hónapban előfizet az HBO Go (film, sorozat) és a Spotify (zene) szolgáltatásaira, akkor havi díjként egyaránt 1 500 - 1 5000 forintot kell fizetnie, ami együttesen 3 000 forintot jelent. Ezt ha leosztjuk egy 30 napos hónappal, akkor 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a két szolgáltatás napi díja 100 forintra jön ki.

Ha azonban egy korlátlan havi bérletet vennék egy belvárosi budapesti fitnessteremben, akkor helytől függően havonta legalább 18 000 forintos költséggel számolhatunk, ami egy 30 napos hónapban,

napi 600 forintra jön ki.

A kávé szerelmesei, ha nem szeretik otthon elkészíteni a nedűt, akkor bizony arra kényszerülnek, hogy valahol útközben szerezzék azt be. Egy jobb minőségű tejes ital ára azonban nagyjából 750 forint alatt nem igazán ússzuk meg egy magára valamit is adó vagy csupán fancy helyen. Ha ebből napi szinten fogyasztunk, akkor

napi költségként rögvest felvéshetünk 750 forintot.

Egy pofa sör sokaknak jól eshet egy nehéz nap után, és ha számolunk azzal, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább nyitottabbak a kézműves sörök iránt, amiket már palackozva is szép számmal találunk a boltok polcain, akkor ha egy ilyen, jobb minőségű darabból fogyasztunk

napi legalább 530 forintot is ott hagyhatunk a boltban.

Az egyik legdrágább napi szintű cselekvés azonban kétség kívül a dohányzás. Egy átlagos doboz, jó minőségű dohány valamivel 1 200 forint fölött pörög, ami azt jelenti, hogy ha valaki napi szinten el szív belőle egy dobozt,

a költséged csak ezzel a káros szenvedéllyel naponta 1 200 forint lesz.

Az összeállítást persze ki-ki folytatni tudja saját szokásai és költései alapján. De figyelem, sokakat nagy meglepetés érhet, valójában mennyit költenek naponta voltaképpen olyan dolgokra, amik csupán a kényelmüket, függőségüket vagy bármi egyéb napi szükségleteiket elégítik ki. Na, de lássuk akkor a rangsort egyetlen ábrán, napi költségeket tekintve hol helyezkedik el az új iPhone 11 Max Pro. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem