7 °C Budapest

Étkezési kisokos a koronavírus-járvány idejére: így vásárolj és főzz

2020. március 21. 14:30

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar családok: az iskolák bezártak, az óvodák, bölcsődék ügyeleti rendben működnek, miközben a szülők dolgoznak, jobb esetben otthon, rosszabb esetben a munkahelyen. Közben a bevásárlás megoldása sem egyszerű: házhozszállítást márciusra már nem nagyon lehet kérni, aki pedig munka után akar bevásárolni, az már nagyrészt kifosztott üzleteket talál. Márpedig a gyerekeknek enni kell valamit. Segítünk, mit érdemes beszerezni otthonra, hogy a karantén idején is egészséges, vitamindús ételeket ehessünk.

Mit vásároljak? Mit főzzek? Hogyan erősítsük az immunrendszert a karantén idején? Bizonyára rengetegen teszik fel mostanában ezeket a kérdéseket. Hiszen a bevásárlás elintézése a koronavírus idején korántsem egyszerű művelet: aki most akarna házhozszállítást kérni, az erre a hónapra, sőt, április első hetére sem nagyon tud már időpontot foglalni. Aki délután megy az élelmiszerboltba, az pedig jó eséllyel lecsúszik a friss áruról. Abból kell tehát főzni, ami marad, vagy eleve van otthon.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint az első és legfontosabb, hogy mérje fel mindenki az otthoni készleteket, és csak ezután induljon vásárolni.

Törekedjen arra mindenki, hogy olyan terméket vásároljon, ami valóban nincs otthon. Vagyis ha van 2 konzerv gomba, felesleges még kettőt betárazni.

A szakember hangsúlyozta, fontos a napi ötszöri étkezés is. Érdemes megtervezni a heti menüt, bevonva a család minden tagját, készíteni egy táblázatot és kitenni egy mindenki által elérhető helyre. Persze, rugalmasnak kell lenni, könnyen előfordulhat, hogy valami közbejön, megcsúszunk, de kiindulási pontnak jó.

Mindenki nézze át a hűtőt, kamrát, és a legközelebbi lejáratú vagy gyorsan romló termékekből főzzön először, azokat használja fel a leghamarabb

 - mondta a Pénzcentrumnak. Kreatívnak kell lenni, és törekedni a maradékok ötletes, ízletes felhasználására.

A több napos, szikkadt kenyérből például bundás kenyeret, meleg szendvicset vagy mákos/diós gubát lehet készíteni, maradék rizsből, bulgurból pedig reszelt zöldség hozzáadásával zöldségfasírtot.

"Törekedni kell a változatos étrendre. A felnőttek ugyanis lehet, hogy hajlandóak egy héten három-négy alkalommal is enni ugyanabból az ételből, de a gyerekek nem feltétlenül" - mondta a szakember, hozzátéve, a karantén idején is figyelni kell arra, hogy betartsuk az egészséges táplálkozás szabályait.

Az ajánlás szerint a napi ételünk, tányérunk fele zöldség és gyümölcs kellene, hogy legyen. Kevés még a szezonális zöldség-gyümölcs, de a fagyasztott termékek jó megoldást jelenthetnek. Arra kell csak figyelni, hogy ahelyett, hogy lobogó, forró vízbe tesszük a mirelit árut, a felhasználás előtt egy nappal inkább tegyük át a hűtőbe és hagyjuk fokozatosan kiolvadni, így magasabb marad a vitamin-tartalma

 - mondta a Pénzcentrumnak, hozzátéve, a savanyúság vagy egy olyan finomság, mint a mézes diós sült alma szintén beleszámít a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásba. Felvágott, meghámozott zöldség és gyümölcs tízórainak is tökéletes, de készíthetünk smoothie-t is, vagy gyümölcsturmixot. Az aszalt gyümölcsök, vagy a konzervek szintén szóba jöhetnek.

Gondolkozz előre

Érdemes olyan fogásokkal készülni, amiket többször fel lehet használni a héten. Antal Emese példaként a pörköltet említi: egy alkalommal jó lehet rizzsel és savanyúsággal, másnap főzelékbe feltétként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel napközben a szülőknek rengeteg dolga van, érdemes este megfőzni másnapra, így ebédidőben elég csak megmelegíteni az ételt. Persze, a tartós otthonlét alatt biztosan lesz olyan, hogy este a szülőknek sem ideje, sem hangulata nem lesz már a konyhában munkálkodni, ilyenkor megoldást jelenthet valami gyors és könnyű étel: virsli főtt tojással, uborkával vagy tészta paradicsomszósszal.

Hétvégén, amikor az embernek több ideje van, érdemes előre elkészíteni néhány ételt és lefagyasztani, ez bármikor jól jöhet

- mondta Antal Emese.

Nincs itthon elég gyümölcs-zöldség, mi lesz most?

Pánikra semmi ok, ha néhány napig nem tudunk gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Érdemes beszerezni vitaminkészítményeket, multivitamint, esetleg C és D vitamint.

Ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, de a karantén idején segíthetnek az immunrendszer erősítésében. Jó megoldás lehet a vitaminpótlásra a szárazbab, lencse, vöröslencse, sárgaborsó és csicseriborsó is. A hüvelyes zöldségek ugyanis rendkívül gazdagok nélkülözhetetlen ásványi anyagokban és vitaminokban, és gyorsan, könnyen lehet főzeléket vagy levest készíteni a felhasználásukkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem