Allergiások, figyelem! Így vásárolhattok fél áron a patikákban

2019. április 29. 05:32

Évről évre nő az allergiás betegek száma, körülbelül minden negyedik magyar érintett. Allergia elleni készítményből, antihisztaminból április és szeptember között másfélszer annyit váltunk ki, tavaly áprilisban 560 ezer dobozzal vásároltak a betegek, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Havi szinten akár 8-10 ezer forintot is ott hagyhatunk a patikában allergiagyógyszerekre. A Pénzcentrum most utána járt, hogy milyen készítményeket érdemes vásárolnunk, hogy ne jelentsen a szénanátha akkora kiadást.


Dübörög az allergiaszezon, ilyenkor a szénanátha tüneteitől szenvedők rohannak a patikába szemcseppért, orrsprayért és tablettákért. Az allergia miatt azonban kevesen fordulnak közülük orvoshoz, így a gyógyszerekről jobb esetben csak a patikában, vagy rosszabb esetben a reklámokból tájékozódnak.

Nem tudjuk meghatározni a probléma mértékét, de becslések szerint a magyar lakosság 25-30 százaléka érintett

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa és klinikai immunológusa. Tavaly áprilisban 560 ezer doboz gyógyszer fogyott, átlagosan 920-1730 forintot költöttünk havonta antiallergén szerekre. Azonban van olyan orrspray is, ami önmagában 2000 forintba kerül. A Pénzcetrum egy budapesti nagykörúti patikában érdeklődött arról, hogy milyen gyógykészítményeket érdemes venni, megéri-e felíratni orvossal az adott szereket, és hogy mi a különbség az antiallergén termékek között.

Pénzcentrum: Vannak olyan ismertebb termékek, amelyek nevét gyakrabban hallani, ezért hajlamosak vagyunk azt kérni a patikában. Léteznek olyan kevésbé ismert, de egyező hatóanyagú gyógyszerek, amelyeket olcsóbban kiválthatnak a betegek?

Gyógyszerész:Amit nagyon reklámoznak, az rendre drágább, mint amiknek nincs reklámja. Gyakorlatilag a reklám árát is ki kell fizetnie a betegnek. Ha ismerjük pl. a Claritine-t, nyugodtan menjünk be azzal a patikába, hogy "olyasmit szeretnék kérni, mint a Claritine, de ha lehetne, valami olcsóbbat kérnék ugyanezzel a hatóanyaggal", a gyógyszerész biztosan tud majd ebben segíteni.

PC: Érdemes az allergia gyógyszert, szemcseppet, orrsprayt felíratni a háziorvossal?

GySz:Tabletták esetén maga a támogatás nem olyan nagyon jelentős, maximum párszáz forint, de különböző gyártók készítményei között nagy különbség lehet az árban. Szemcseppeknél és orrsprayknél nem lehet így összehasonlítani, mivel más hatóanyagot tartalmaznak a vényre kapható és a vény nélküli szerek. A vényköteles készítmények többnyire erősebb allergiára valók, és drágábbak is.

Az Allergodil, Taleum szemcseppek és orrsprayk 2000 forint körül vannak árban, míg a vényköteles szerek ára 1200-5000 forint között mozoghat. A vényköteles Spersallerg szemcsepp például 895 forint lenne, de jelenleg éppen hiánycikk.

PC: Vannak-e az allergiagyógyszerek között is fix áras kiszerelések? Érdemes lehet-e kisebb kiszerelésből többet venni, mint a nagyobb kiszerelést választani, mint mondjuk az Algopiryn esetén?

Sajnos nincs olyan "lifehack", mint az Algopyrinnél, jellemzően a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, hacsak a kisebb kiszerelés nem akciós.

GySz:Minden olyan gyógyszer, amin tb-támogatás van, fix áras. Ilyenek például a Cetirizin Hexal, a Mometason Sandoz, a Loratadin Hexal, minden patikában ugyanannyiba kerülnek. Amin nincs támogatás, azok úgynevezett szabadáras termékek, patikánként eltérő árban vannak, akciósan olcsóbbak is lehetnek néha, mint a fix árasak. Ilyenek pl. a Claritine tabletta, vagy az Allergodil orrspray.

Fix áras és szabadáras termékek

A loratadinet tartalmazó szerek közül a Loratadin Hexal (10 mg), vagy a Loratadin Ratiopharm (10 mg) 30 szemes kiszerelés vény nélkül 966 forint, míg vényre 724 forint: ezek fix áras termékek.

A szintén loratadine hatóanyagú Claritine (10 mg) 10 szemes körülbelül 1250 forint, a 30 szemes átlagosan 2600 forint, a 60 szemes pedig 4600 forint, de a Claritine szabadáras termék, tehát ha felírják vényre, akkor is ugyanennyibe kerül.

A cetirizin hatóanyagú szerek közül a Ceirizin Hexal (10 mg) 30 szemes vény nélkül 700 forint, vényre pedig 530 forint fix áron, míg a Zyrtec (10 mg) 30 szemes kiszerelése 2700 forint körül van átlagosan.

A fexofenadin hatóanyagúAllegra Forte (180 mg) szabadáras, a 30 szemes kiszerelése 3700 forint körül van. A kevésbé ismert Telfast (180 mg) szintén 30 szemes, vény nélkül 2355 forint, míg vénnyel 1969 forint. Az ugyancsak ismeretlenebb, 30 szemes Fexgen (180 mg) vény nélkül 1810, vényre viszont 1360 forint.

Tehát az ugyanolyan hatúanyagú és mennyiségű ismertebb, valamint az ismeretlenebb készítmények ára között lehet akár 2400 forint különbség is.

A desloratadine hatóanyag sokáig csak vényre volt kapható (pl. az Aerius vagy a Desloratadin Stada/Ratiopharm/Teva), nagyjából 600-1500 ft körüli áron. Nemrég dobta piacra a KRKA vény nélkül kapható szabadáras formában Dassergo néven, így körülbelül 2100 forint doboza.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tehát végeredményben érdemes egyes készítményeket vényre felíratni az orvossal, illetve figyelni vagy megkérdezni, hogy a számunkra bevált hatóanyagú szerből van-e ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb készítmény.

Így több ezer forintot is spórolhatunk az allergiaszezonban.

PC: Szóba került, hogy különböző gyártók - szinte azonos nevű - termékeinek ára között lehet nagy különbség, miközben a hatóanyag ugyanaz. Különbözhetnek egymástól ezek a termékek, és ha igen miben?

GySz: Igen, különbség lehet árban, és ez a gyártási költségekből adódik. Ha egy gyógyszerhatóanyagot először piacra akarnak dobni, rengeteg méregdrága vizsgálat, klinikai kutatás szükséges hozzá. Viszont a hatóanyagot csak adott ideig védi a szabadalmi jog, utána más gyártó is piacra dobhatja az azt tartalmazó készítményét. A védett időszakban viszont a hatóanyagot először kifejlesztő gyártók megpróbálják maximálni a profitot, míg a többi gyártó, aki csak átveszi a már letesztelt hatóanyagot, megteheti hogy olcsóbban adja ugyanazt a gyógyszert. Ebből adódik az árkülönbség.

Tehát a készítmények hatóanyaga, annak mennyisége, a gyógyszerforma megegyezik, hatásuk klinikailag bizonyítottan ugyanaz, viszont az áruk más. Eltérés mindössze a segédanyagokban lehet, de ez általában nem okoz semmilyen problémát allergia esetén.

Példa: 10 mg-os cetirizine hatóanyagú szert több gyártó is forgalmaz. Az ExtractumPharma (EP) által forgalmazott 30 szemes Cetirizin-EP fogyasztói ára 670, támogatott ára 502 forint. A Teva által forgalmazott Cetirizin-TEVA 30 szemes kiszerelésben fogyasztói ára 677, támogatott ára 509 forint. A Cetirizine HEXAL 698 fogyasztói, és 530 forint támogatott áron.

PC: Ha az orvos adott gyártó termékét írja fel, a gyógyszerész adhatja másik gyártó ugyanolyan nevű és hatóanyagú termékét, ha az olcsóbb?

GySz:Ha az orvos nem zárja ki a helyettesíthetőséget, akkor a beteg kérésére, vagy a gyógyszerész javaslatára és a gyógyszert kiváltó személy beleegyezéssével adható a hivatalos helyettesíthetőségi listában szereplő, más készítmény.

Hogyan vásároljunk okosan?

Végül megkértük a gyógyszerészt, hogy összehasonlításképpen vegyünk egy konkrét példát. Tegyen egy népszerű, ismert orrsprayt, szemcseppet és tablettát a kosarunkba, majd ugyanolyan hatóanyagú készítményekből ajánljon nekünk olcsóbb megoldást.

Az első esetben bekerült a kosárba az Allegra Forte 30 szemes kiszerelése, ami körülbelül 3700 forint, és egy Allergodil szemcsepp és orrspray, melyek átlagára 2300 és 2000 forint körül mozog. Tehát 8000 forintért vásároltunk volna be ismert, szabadáras termékekből.

A gyógyszerész azt javasolta, forduljunk háziorvoshoz, és írassuk fel a következő szereket: 30 szemes Fexgent, mely hatóanyagban, kiszerelésben megegyezik az Allegra Fortéval (1358 forint), Mometason Sandoz orrsprayt, melynek hatóanyaga eltér az Allergodiltól, és csak vényre adható (1196 forint) és Spersallergszemcseppet, mely szintén csak vényre adható ki (895 forint). Így kevesebb mint a felét, 3449 forintot fizetjük annak, mintha az ismert szereket vásároltuk volna meg vény nélkül.

Ugyanezt levezethetnénk a Claritine és Loratadine Hexal, illetv a Zyrtec és Cetirizin Hexal készítményekkel

- mondta a gyógyszerész. A szabadáras, ismertebb termékeknél szinte mindig olcsóbbak a kevésbé ismert fix áras termékek, melyeket fel tudunk íratni az orvossal.

Természtesen minden esetben érdemes azt a terápiát választani allergia esetén, amely a beteg számára a legmegfelelőbb, amit az orvos tud előírni, és azt a gyógyszerész nem is bírálhatja felül, még ha olcsóbb terméket is tudna ajánlani helyette. Annak érdekében, hogy ne dobjunk ki feleslegesen több ezer forintot havonta allergiagyógyszerekre, beszéljünk a háziorvosunkkal, hogy mit javasol, írassuk fel a szert, és érdeklődjünk a patikában is. A keresett készítmény valószínűleg helyettesíthető olcsóbb gyógyszerrel, illetve mindig vannak aktuális akciók, mellyel csökkenthetjük a patikai kiadásainkat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem