2020. február 23. vasárnap Alfréd

8 tipp, hogy a Fekete Péntek idén ne legyen totális anyagi csőd


Hivatalosan a fekete pénteken, azaz ma veszi kezdetét az év végi vásárlási szezon, mely során a magyarok az előzetes felmérések szerint csaknem 1200 milliárd forintot fognak elkölteni, ebből csak a mai napon várhatóan 80 milliárdot. Ebben a felfokozott időszakban hajlamosak vagyunk olyan termékeket is megvásárolni, amire valójában semmi szükségünk nincsen: erre hívja fel a Ne vásárolj semmit! nap, melyhez egyre többen csatlakoznak világszerte és itthon is. 

Ma még talán kevesen tudják, de fekete péntek egyben a Ne vásárolj semmit! nap is: ezt elsősorban környezetvédő szervezetek rendezik meg, akik ezzel a túlfogyasztás veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet, hiszen sok, és évről évre egyre több olyan tárgyat vásárolunk, melyekre valójában semmi szükségünk nincsen.

A fogyasztói társadalomra az jellemző, hogy minél több pénz áll rendelkezésünkre és minél többet keresünk, annál többet költünk. Pár hónap alatt hozzászokunk az új és jobb tárgyakhoz, már észre sem vesszük a felesleges kiadásainkat

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Limpár Imre szakpszichológus. Míg egy tanuló vagy pályakezdő beéri szerényebb étellel, olcsó használati eszközökkel és szerény lakhatással, 10 évvel később már értéktelenné válik az otthoni melegétel, a régi mobil és lakás, hiszen úgy érzi megengedheti magának, sőt, meg is érdemli a drága éttermi kosztot, a csúcstelefont és egy nagyobb lakást, melyben az összes felhalmozott tárgya elfér.

Ez az életszínvonal inflációja: ahogy a pénz értékét veszti, azaz ugyanazért az összegért egyre kevesebbet tudunk vásárolni, ugyanez megtörténik szépen lassan az életünkkel is. Amire évekkel ezelőtt vágytunk és el is értük, az mára értéktelenné vált: többet és többet akarunk.

A Tudatos vásárlók Egyesületének kezdeményezése, a Ne vásárolj semmit nap! erre a problémára igyekszik felhívni a figyelmet, célzottan épp a vásárlás legnagyobb ünnepén, fekete pénteken, ami az idei évben éppen mára, azaz november 29-re esik. Ma az előzetes becslések szerint a magyarok várhatóan 80 milliárd forintot fognak elkölteni. Ez a nap arra is alkalmas, hogy az egész évre jellemző vásárlási, fogyasztási szokásainkat is átgondoljuk, stratégiát váltsunk.

Gondold át, javíttasd, vegyél használtat!

A fogyasztóvédők tippjei abban segíthetnek a magyar vásárlóknak, hogy megfontolt döntéseket tudjanak hozni, mielőtt a kosárba rakják az árukat.

  • Csak akkor vásárolj, ha tényleg muszáj.
  • Ne hagyd magad eltéríteni: ha elfogyott a termék, amit kinéztél, keresd máshol!
  • Ha teheted, válassz használt terméket
  • Vásárlás előtt tájékozódj gyártókról független forrásból: a pénzed szavazat
  • Tárgy helyett vegyél szolgáltatást ajándékba
  • Vásárláskor, lehetőség szerint, alaposan vizsgáld meg és próbáld ki az árut!
  • Légy tisztában a fogyasztói jogaiddal
  • Őrizd meg a számlát, blokkot!

"A Ne vásárolj semmit! nappal a túlfogyasztásra szeretnénk felhívni a figyelmet: hiába energiahatékonyabbak ugyanis a háztartási eszközeink, mivel egyre több van belőlük a háztartásokban és egyre gyorsabban cseréljük őket, összességében nőtt a környezetterhelésük. Ugyanis ebbe nem csak az otthoni áramfogyasztás számít bele, hanem az előállítás során felhasznált nyersanyag, víz és áram is. Mindezzel párhuzamosan a termékek életciklusa pedig drasztikusan lecsökkent, azaz sokkal gyakrabban cseréljük őket, mint arra valójában szükségünk lenne: elcsábulunk, ha kijön egy gyorsabb, okosabb jobb modell, holott a régit is ugyanúgy használhatnánk még" - mondta el a Pénzcentrumnak Andacs Noémi, a Tudatos vásárlók Egyesültének munkatársa, majd hozzátette,hogy

persze előfordul, hogy egy eszköz elromlik - ez esetben azonban azt javasoljuk, hogy először próbálkozzunk a készülék javíttatásával. Sőt, a legjobb az lenne, ha már a vásárlás előtt ellenőriznénk, hogy az adott típusnak milyen kiterjedt a márkaszervíz hálózata itthon: minél szélesebb, annál egyszerűbb és olcsóbb lesz a javíttatás költsége. 

Szintén fontos fenntarthatósági szempont a vásárlásnál, ha olyan terméket választunk, amelynél a gyártó a kötelezően előírt egy év jótállási időn felül még 2-4 év garanciát vállal a termékre. Ilyen esetben ugyanis remélhetjük, hogy a terméket legalább annyi időre tervezték, hiszen a gyártó nem vállalná fölöslegesen az esetleges javíttatás költségét. 

Használt termékek

Szerencsére ma már egyre többen vásárolnak használt termékeket, számos platform létezik erre, ám ez minden esetben rejt magába némi kockázatot, műszaki cikkek esetében pedig talán még óvatosabbak vagyunk. Ha mégis emellett döntünk, érdemes megbízható forrásból, esetleg ismerőstől vásárolnunk, vagy régebbi típust választanunk, hiszen azokat talán még hosszabb életciklusra tervezték.

Ruházat termékeknél viszont nyugodtabban választunk használtat, hiszen ma már nagyon széles a second hand boltok kínálata, szinte teljesen új, szépséghiba nélküli termékeket is kínálnak. Olyan használt ruhabolt is van Budapesten, ahova leadhatjuk a saját megunt ruháinkat, és az ezekért kapott kupont felhasználhatjuk másik használt termék vásárlására.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk